Προβλήματα στην Παιδοχειρουργική κλινική από την υποστελέχωση



 

 
Μπροστά στον κίνδυνο να διακόψει τη λειτουργία των τακτικών εξωτερικών της ιατρείων βρίσκεται η Παιδοχειρουργική κλινική του ΠαΓΝΗ, λόγω των ελλείψεων στη στελέχωσή της με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Η κλινική ήταν μέχρι πρότινος στελεχωμένη με τρεις ειδικευμένους μόνιμους παιδοχειρούργους και δύο επικουρικούς. Πλέον, πρέπει να λειτουργήσει χωρίς τους επικουρικούς γιατρούς, καθώς ο ένας προσελήφθη σε άλλο νοσοκομείο, ενώ άλλη μια γιατρός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

 

Σύμφωνα με καταγγελίες, οι πρώτοι γονείς βρέθηκαν ήδη αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης της κλινικής, αφού η προσπάθειά τους να κλείσουν ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία για το επόμενο διάστημα έμεινε χωρίς αποτέλεσμα.

Την υποστελέχωση της Παιδοχειρουργικής κλινικής είχε καταγγείλει τις προηγούμενες μέρες το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, προειδοποιώντας πως αυτή θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής, τις καθημερινές της εφημερίες, τα εξωτερικά ιατρεία, τα τακτικά χειρουργεία. Η Παιδοχειρουργική κλινική του ΠαΓΝΗ είναι η μοναδική στην Κρήτη και το νότιο Αιγαίο, εφημερεύει 30 μέρες το μήνα και πραγματοποιεί περίπου 360 χειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο. Με ψαλιδισμένο το προσωπικό της, οι εφημερίες της για το μήνα Σεπτέμβρη δεν θα μπορούν να υπερβούν τις 15.

Η απάντηση, ωστόσο, της ΔΥΠΕ ήταν να αποδώσει την ανακοίνωση στο «κινδυνολογικό μοτίβο» στο οποίο κινείται, σύμφωνα με την άποψή της, το Σωματείο. «Οι συνεχείς επιθέσεις των διοικήσεων του ΠαΓΝΗ και της ΔΥΠΕ δεν αφορούν μόνο το προεδρείο του σωματείου, τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, αλλά όλους όσους σήμερα τολμούν να αμφισβητήσουν την πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης της Υγείας, όσους παλεύουν για το δικαίωμα σε σύγχρονες δημόσιες και αποκλειστικά δωρεάν παροχές Υγείας και Πρόνοιας», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Βρύσαλης, σχολιάζοντας τη στάση της ΔΥΠΕ. Οπως εξηγεί, η περίφημη «πρόσβαση στο νοσοκομείο» που διαφημίζει η κυβέρνηση, είναι «για ορισμένες ειδικότητες και επεμβάσεις άπιαστο όνειρο». Η μείωση των χειρουργικών κρεβατιών για να πάρει άδεια το εξουθενωμένο προσωπικό, τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, η έλλειψη ΜΑΦ, οι λίστες αναμονής σε τακτικά ιατρεία που φτάνουν τον Ιούνη του 2018, είναι μερικές από τις πλευρές της πραγματικότητας που περιγράφει.

Οσον αφορά την Παιδοχειρουργική, η «ενίσχυση» της κλινικής την οποία υπόσχεται η Διοίκηση αφορά επικουρικούς γιατρούς, δηλαδή «προσωπικό με ημερομηνία λήξης και χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών, αφού η μισθοδοσία του δεν εξασφαλίζεται από το κράτος αλλά από το νοσοκομείο – επιχείρηση μέσω των άμεσων και έμμεσων πληρωμών» από τους ασθενείς. «Καλούμε τις λαϊκές οικογένειες να μη συμβιβαστούν με τη λογική του μικρότερου κακού και να διεκδικήσουν ένα αποκλειστικά δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και σύγχρονη ανάπτυξη όλων των κλινικών και των τμημάτων», καταλήγει ο πρόεδρος του Σωματείου.

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός