Παραμονές των εγκαινίων της ΔΕΘ, στελέχη της κυβέρνησης διαφημίζουν τις αντιλαϊκές της επιδόσεις και προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα προσδοκιών στο λαό, για τη νέα περίοδο που ξεκινάει μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι τυχαία. Τους μήνες που έρχονται, το πρόγραμμα υλοποίησης των συμφωνημένων με το κουαρτέτο είναι βαρύ, ενώ ωριμάζουν και πολλά ακόμα μέτρα που έρχονται ως «ουρά» από τις προηγούμενες «αξιολογήσεις».
Ξέροντας καλά τις δυσκολίες διαχείρισης του επόμενου διαστήματος, που μεγαλώνουν κι άλλο από την αδυναμία του λαού να αντεπεξέλθει στα χαράτσια και στην πληρωμή των φόρων που ήδη τρέχουν, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι στο μανίκι της κρύβει τον άσο της «κοινωνικής» πολιτικής, έξω και παράλληλα με την εφαρμογή του μνημονίου, που τάχα θα ανακουφίσει το λαό από τη φοροκαταιγίδα και τα άλλα μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη, προπάντων όμως από τις νέες ανατροπές που συζητάει στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης».
Ετσι, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν τις προάλλες σε δημόσιες δηλώσεις ότι «η κυβέρνηση είναι υπέρ του κοινωνικού κράτους» και της «διαμόρφωσης ενός κοινωνικού ιστού». Κανείς να μην ξεγελαστεί. «Κοινωνικό κράτος» για την κυβέρνηση είναι η διαχείριση της ακραίας φτώχειας, με προγράμματα τύπου «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», το οποίο μάλιστα ετοιμάζεται να αναμορφώσει, προκειμένου να το αξιοποιήσει ως εργαλείο για παραπέρα περικοπές ή καταργήσεις προνοιακών επιδομάτων, που σήμερα καλύπτουν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, για τις πιο ευάλωτες οικογένειες και νοικοκυριά.
«Ο κόσμος ξέρει ότι χρειάζεται χρόνος» για να αποδώσει η πολιτική της κυβέρνησης, έλεγε ένας άλλος υπουργός από το οικονομικό επιτελείο, συστήνοντας υπομονή στον κόσμο που ακουμπάει τον οβολό του στο γκισέ της εφορίας, ή αυξάνει τα χρέη του σ’ αυτήν από την αδυναμία του να πληρώσει. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλλιεργήσουν προσδοκίες και ανοχή, να ενισχύσουν τη λογική του μονόδρομου, αξιοποιώντας και την αδυναμία της ΝΔ να βρει ουσιαστικά σημεία διαφοράς στην αστική διαχείριση, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει την πολιτική της.
«Εξομαλύνουμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα», δήλωσε ένας άλλος υπουργός, για να δείξει ότι η κυβέρνηση το παλεύει και ότι έχει τις καλύτερες προθέσεις, την ώρα που δεν περνάει μέρα που να μην ανακοινώνεται ένα νέο μέτρο για την ενίσχυση του κεφαλαίου, που, αντίστροφα, βυθίζει σε μεγαλύτερη φτώχεια το λαό. Ετσι, ένας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς δήλωνε χτες σε συνέντευξη ότι «το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές», αποδίδοντας προκλητικά τα εύσημα «στον ελληνικό λαό που υπέστη τόσες θυσίες».
Ταυτόχρονα, βέβαια, διαβεβαίωνε το κεφάλαιο ότι με την πρώτη ευκαιρία η κυβέρνηση θα μειώσει τη φορολογία του καθώς τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια, ενώ απευθυνόμενος στο λαό τον διαβεβαίωνε ότι «προφανώς και υπάρχουν περιθώρια περικοπής δαπανών στο Δημόσιο», που σημαίνει ξανά στον Προκρούστη τα ελάχιστα που έχουν απομείνει να δίνονται για τις στοιχειώδεις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.
Δίπλα σ’ αυτά προστίθενται τα πανηγύρια και οι προσδοκίες από τις επισκέψεις Μακρόν, Τζεντιλόνι και Λαγκάρντ, από την επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων το πρώτο επτάμηνο του 2017, από την επικείμενη λειτουργία της επενδυτικής τράπεζας. Απ’ όλα αυτά, βέβαια, τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός. Στη ΔΕΘ η κυβέρνηση θα κάνει απολογισμό και προγραμματισμό για το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να αποτελούν ακροατήριό της.
Η θέση τους είναι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί θα χτυπάει εκείνη τη μέρα ο παλμός της εργατικής τάξης. Εκεί θα διαδηλώνουν μαζί εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες. Με το συλλαλητήριο μπαίνει στα γεμάτα μια απαιτητική αγωνιστική χρονιά και η επιτυχία του πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για άνοδο των ταξικών αγώνων.
ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ