Με μια ιδιαίτερα μαζική και μαχητική απεργιακή κινητοποίηση, που εκτιμάται ως από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών, που ολοκληρώθηκε με δυναμική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, οι υγειονομικοί διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής τους απεργίας.
Ανάλογα μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ Εργατικά Κέντρα, σωματεία και φορείς με πολύμορφες δράσεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους.
Η κινητοποίηση στην Αθήνα
Στο πλευρό των απεργών υγειονομικών της Αθήνας βρέθηκαν και εργαζόμενοι από δημόσια νοσοκομεία και δομές Υγείας και Πρόνοιας από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ ιδιαίτερα μαζικό και μαχητικό ήταν το μπλοκ της ΟΕΝΓΕ. Επίσης σωματεία και ενώσεις αναπήρων, φορείς και Επιτροπές Αγώνα αλλά και σωματεία από πολλά νοσοκομεία της Αττικής συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση. Στο πλευρό τους, βρέθηκαν επίσης ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Πέρρο και Γιώτα Ταβουλάρη.
Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας ξεκίνησε νωρίς το πρωί από την πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια έγινε πορεία με κατάληξη το υπ. Υγείας, ενώ στη διάρκειά της εισέρχονταν σωματεία υγειονομικών, όπως του «Ευαγγελισμού» αλλά και σωματείων, επιτροπών και ενώσεων αναπήρων και φορέων με μαζικές προσυγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν (Ευαγγελισμός – πλ. Κοραή).
«Δώστε κρατικές επιχορηγήσεις, τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις» και «Δώστε λεφτά για Πρόνοια – Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διάρκεια της κινητοποίησης και τα οποία βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές από δεκάδες σωματεία, επιτροπές αγώνα συμβασιούχων από νοσοκομεία και μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικής συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα τους.
Η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και η συνάντηση με τον Β. Κοντοζαμάνη
Η μαζική απεργιακή κινητοποίηση και η αποφασιστικότητα των υγειονομικών ανάγκασαν το υπουργείο Υγείας και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη να δεχτεί τελικά αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, των συμβασιούχων και σωματείων νοσοκομείων. Ωστόσο ο υφυπουργός επικαλούμενος την έλλειψη χρόνου δεν δέχτηκε την αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ, γεγονός που καταγγέλθηκε.
Πριν από τη συνάντηση, στη συγκέντρωση έξω από το υπ. Υγείας στο χαιρετισμό τους η Αφροδίτη Ρέντζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και εκπρόσωποι σωματείων των υγειονομικών έστειλαν το μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και της ανάγκης μαζικής συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους. «Η φωνή των υγειονομικών θα ακουστεί ξανά δυνατά», διεμήνυσαν χαρακτηριστικά.
Στη συνάντηση ο υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε σε κανένα από τα αιτήματα που του έθεσαν οι υγειονομικοί, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει το σε βάρος τους εμπαιγμό και ότι τα «χειροκροτήματα στους ήρωες υγειονομικούς», ήταν το αποπροσανατολιστικό περιτύλιγμα για να κρύψει την άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα.
Συγκεκριμένα στο θέμα των 4.000 προσλήψεων επικουρικών που έγιναν λόγω Covid, στα νοσοκομεία, ο υφυπουργός είπε ότι ισχύει ό,τι έχει πει σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση. Δηλαδή ότι θα μονιμοποιηθούν οι νοσηλευτές που προσλήφθηκαν, ωστόσο σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει. Σχετικά με τους επικουρικούς γιατρούς είπε θα γίνει προκήρυξη θέσεων, ενώ όσοι συμβασιούχοι εργάζονται μέσω ΟΑΕΔ, ανέφερε ότι οι συμβάσεις τους απλά θα παραταθούν και μετά το Γενάρη – Φλεβάρη, οπότε και λήγουν.
Ο υφυπουργός κινήθηκε στην εμπέδωση της λογικής «ευτυχώς που υπάρχουν και οι χορηγοί και των ΣΔΙΤ»… Παράλληλα απέφυγε να δεσμευτεί σε μια σειρά αιτημάτων και ζητημάτων που του τέθηκαν (μονιμοποίηση ελαστικά απασχολουμένων στα νοσοκομεία που ανέρχονται σε 20 – 25%, ένταξη στα ΒΑΕ -δεν ήξερε καν ότι συνεδριάζει αύριο η αρμόδια επιτροπή. Η αύξηση του προϋπολογισμού δεν καλύπτει ούτε το 1/3 των απωλειών των τελευταίων τριών ετών, κάλυψη των ελλείψεων στην ΠΦΥ, επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ενόψει ενός πιθανού 2ου κύματος της πανδημίας, ενιαίο κλάδο νοσηλευτών, ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία στην προοπτική της μονιμοποίησής τους, να σταματήσει ο αυταρχισμός στα νοσοκομεία κλπ.). Το μόνο που ανέφερε είναι ότι το ανθυγιεινό επίδομα που λαμβάνει το νοσηλευτικό προσωπικό θα εισηγηθεί να συνεχίσει να το λαμβάνει.