Την απαίτησή τους να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – τερατούργημα, διαδήλωσαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του στο μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων. Ένα συλλαλητήριο που αποτέλεσε προπομπό της δυνατής απεργιακής απάντησης που προετοιμάζεται να δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη 10 Ιούνη μέσα από τα μετερίζια αγώνα που στήνονται σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς.
Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου αντάμωσαν χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης του αγώνα και μαζί τους, νέες δυνάμεις που για πρώτη φορά κάνουν το βήμα και μπαίνουν στα γεμάτα στη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Μαζί τους πήραν τη θέση τους και αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νέοι φοιτητές και σπουδαστές η νέα βάρδια της εργατικής τάξης που παλεύει για να βγει στη δουλειά με κατοχυρωμένα δικαιώματα και όχι με όρους σύγχρονης σκλαβιάς.
Με το σύνθημα απόφαση να τους ενώνει όλους, «κάτω τα χέρια από το 8ωρο δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», αλλά και «τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά», έστειλαν το μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Μετέφερε τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από τη δράση των Σωματείων, τονίζοντας ότι «κάθε ώρα που περνάει, πληθαίνουν οι χώροι δουλειάς, τα εργοστάσια, οι αποθήκες, τα γραφεία που υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στο τερατούργημα της κυβέρνησης! Μεγαλώνει ο κατάλογος όσων φωνάζουμε: απορρίπτεται το νομοσχέδιο σας! Στα σκουπίδια!».
Κάλεσε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τη δράση τους, με τις παρεμβάσεις τους καθημερινά να φροντίσουν το νομοσχέδιο να πάρει απάντηση αντάξια των ανατροπών που φέρνει. «Στις 10 του Ιούνη πρέπει να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς, να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της πόλης μας με εργαζόμενους που δεν δέχονται να γίνουν σύγχρονοι σκλάβοι, για τα κέρδη επιχειρήσεων, ζάμπλουτων μετόχων, ομίλων.
Για την επιτυχία της απεργίας να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Για να δείξουμε στην εργοδοσία πως καλά κάνει και φοβάται την οργανωμένη αντίδραση της εργατικής τάξης. Για να ανοίξουμε το δρόμο του αγώνα στους συναδέλφους μας που προβληματίζονται, ανησυχούν, αλλά ακόμα φοβούνται να κάνουν το βήμα της οργάνωσης στο σωματείο τους.
Ιδιαίτερα να ρίξουμε το βάρος στους νέους εργαζόμενους, σε αυτούς που μπήκαν στη δουλειά με τα δικαιώματά τους ήδη κουτσουρεμένα», είπε.
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους εργάτες να προβάλουν με τα πανό και τα συνθήματά τους τις διεκδικήσεις τους για σταθερό ημερήσιο χρόνο, να διαδηλώνουν ενάντια στο συμβιβασμό με τη φτώχεια τη μίζερη ζωή, να λένε όχι στην κατάργηση του 8ωρου και της Κυριακάτικης αργίας να βροντοφωνάζουν ενάντια στην περικοπή των δικαιωμάτων τους και να διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσει η επίθεση στα σωματεία τους, στη συνδικαλιστική δράση και την απεργία.
Έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο βροντοφώναξαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και κατήγγειλαν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς διαδηλώνοντας «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «ο ανθρωπισμός τους είναι ένα ψέμα οι δρόμοι πετρελαίου χαράζονται με αίμα».
Η πορεία ολοκληρώθηκε στην Αριστοτέλους, όπου ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να μεταφέρουν παντού, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς το κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία, ώστε την ερχόμενη Πέμπτη να νεκρώσουν εργοτάξια και εργοστάσια, ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα, να πάρουν ξεκάθαρη απάντηση κυβέρνηση και εργοδοσία. «Το 2021 δεν θα γυρίσουμε αιώνες πίσω, θα δυναμώσουμε αποφασιστικά τον αγώνα για να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες για ανθρώπινη δουλειά, ανθρώπινη ζωή, μείωση του εργάσιμου χρόνου, βελτίωση των συνθηκών δουλειάς», είπε.