ΜΑΖΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Το νομοσχέδιο δεν παίρνει «μερεμέτια» – Τώρα να αποσυρθεί – Όλοι στην απεργία στις 10 Ιούνη (VIDEO – ΦΩΤΟ)



«Το νομοσχέδιο έκτρωμα να αποσυρθεί – Κάτω τα χέρια από το 8ωρο»: Με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία που γέμισε το κέντρο της πόλης και κατέληξε στο Σύνταγμα, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης την απαίτηση τους να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων το νομοσχέδιο.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το τερατούργημα της, σωματεία και εργαζόμενοι προετοιμάζουν την απεργιακή τους απάντηση. «Στις 10 Ιούνη απεργούμε», ήταν το σύνθημα σε κάθε μπλοκ διαδηλωτών, σε κάθε σωματείο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στέλνοντας μήνυμα ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο δεν παίρνει «μερεμέτια» – τώρα να αποσυρθεί. Όλοι στην απεργία στις 10 Ιούνη.

Κατάμεστα τα μπλοκ των εργατικών σωματείων, των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, της ΟΓΕ, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), των συνταξιούχων, καθ όλη την διάρκεια του συλλαλητηρίου «σφυροκόπησαν» με συνθήματα την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο – τερατούργημα, απαιτώντας την απόσυρσή του, καθώς και το ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου διαχρονικά των κυβερνήσεων.

«Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά», «10ωρη δουλειά, 200 ευρώ μισθός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός», «8ωρο, ασφάλιση, σύνταξη υγεία, δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρης Κουτσούμπα, ο οποίος τόνισε ότι «το αντεργατικό έκτρωμα δεν βελτιώνεται, πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα».

«Πρόοδος δεν είναι η σύγχρονη σκλαβιά, καμιά θυσία για τα αφεντικά», φώναξαν Συνδικάτα από κλάδους της Βιομηχανίας, Οικοδόμοι και μεταλλεργάτες. «Λάστιχο ωράριο, λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή», ήταν το κάλεσμα των εργαζομένων και των σωματείων στο Εμπόριο, τον Επισιτισμό, στις Τηλεπικοινωνίες.

Τη μονιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό. «Δε χαρίζουμε το 8ωρο στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας», ένωσε τη φωνή της με τα σωματεία η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Με προμετωπίδα το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας διαδήλωσαν οι αυτοαπασχολούμενοι στο πανό της ΟΒΣΑ.

«Η 10ωρη δουλειά είναι σύγχρονη σκλαβιά», διαμήνυσαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας

«Χαρτονομίσματα των 50…ρεπό»…

Έξω από το υπουργείο Εργασίας τα σωματεία …λάνσαραν το νέο νόμισμα με το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τον υπουργό της, θα πληρώνονται οι δύο επιπλέον ώρες απλήρωτης δουλειάς που θα μετατρέπουν το 8ωρο σε 10ωρο: Πέταξαν στο αέρα δεκάδες «χαρτονομίσματα» των 50 …ρεπό. Το νόμισμα δηλαδή που ισοδυναμεί με αέρα κοπανιστό, με το οποίο ασφαλώς οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα έξοδα του σούπερ μάρκετ, το ενοίκιο του σπιτιού, το φροντιστήριο των παιδιών.

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια

Στο χώρο της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, νωρίτερα κατέφθασαν μαζικά εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, σπουδαστές, γυναίκες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των συνδικάτων και των ομοσπονδιών ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

«8 ώρες δουλειά – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ελεύθερος χρόνος. Αυτή η ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης θέλουν να γίνει με μια μονοκοντυλιά 13 ώρες δουλειά τη μέρα με μείωση μισθών! Θέλουν να τσακίσουν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων για τα κέρδη των αφεντικών. Δεν θα περάσει – Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα!», ακουγόταν μεταξύ άλλων από τα μεγάφωνα του συλλαλητηρίου. Ενώ το σύνθημα, «κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», κυριάρχησε στην συγκέντρωση.

Τη συγκέντρωση που έγινε νωρίτερα στα Προπύλαια, άνοιξε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μεταφέροντας τον αγωνιστικό χαιρετισμό των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευή, που προχώρησαν σήμερα σε 24ωρη απεργία για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. «Πραγματοποιήθηκε σήμερα μια ακόμα επιτυχημένη απεργιακή μάχη στον χώρο της Ναυπηγοεπισκευης», σημείωσε και πρόσθεσε πως στο επίκεντρο του αγώνα βρίσκεται «η υπεράσπιση του 7ωρου, 5ημερου, 35ωρου».

«Να στείλουμε το αντεργατικό νομοσχέδιο στα σκουπίδια!», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Και σημείωσε: «Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, συνάδελφοι! Σε μια βδομάδα από σήμερα πρέπει να παραλύσει η χώρα! Πρέπει να γίνει η νύχτα μέρα για να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για το τι παίζεται με τις εργασιακές σχέσεις, με τη ζωή τους. Να κλείσουν εκατοντάδες χώροι δουλειάς, να μετρηθούν χιλιάδες νέοι απεργοί εργαζόμενοι που θα κάνουν πρώτη φορά το βήμα στον αγώνα, θα σπάσουν το κλίμα φόβου, τις εργοδοτικές πιέσεις».

«Το αντεργατικό τερατούργημα δεν παίρνει «μερεμέτισμα». Στις 10 Ιούνη να νεκρώσει κάθε χώρος δουλειάς», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης στην ομιλία του ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Δεν παίρνει μερεμέτισμα αυτό το τερατούργημα, είναι μόνο για τα σκουπίδια, υπογράμμισε ο ομιλητής, καλώντας, «τώρα να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός. Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Ιούνη. Να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς, τα εργοστάσια, τα εργοτάξια. Κανένας κάβος να μη λύσει. Είναι μια ακόμη μάχη που πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Και κατέληξε επισημαίνοντας. «Όσους νόμους και να φέρουν, να μας υποτάξουν δεν θα καταφέρουν. Δυναμώνουμε των αγώνα μας, κλιμακώνουμε τη δράση μας σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την πολιτική του, με τα τσιράκια τους μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της αντίστασης και της αντεπίθεσης για σύγχρονους όρους και συνθήκες δουλειάς και ζωής».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός