Μέτρα προστασίας από τον Καύσωνα



Προς Πρόεδρο και Δ.Σ. του Σ.Ε.ΟΑΣΘ

Θέμα : Μέτρα προστασίας από τον Καύσωνα

Συνάδελφοι, ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση στους χώρους δουλειάς, γνωρίζουμε τη χρόνια διαδικασία της απαξίωσης των υπηρεσιών του Οργανισμού και τα ελλιπή μέτρα προστασίας που έχουν κοστίσει σε εργατικά ατυχήματα.

Συγκεκριμένα στο επερχόμενο -σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία- κύμα καύσωνα των επόμενων ημερών θεωρούμε ότι το συνδικάτο μας πρέπει να αναδείξει τα προβλήματα και να βγει μπροστά για να πιέσει για την εφαρμογή μέτρων προστασίας από τον καύσωνα ιδιαίτερα στους χώρους όπου δεν υπάρχει κλιματισμός κατά την εκτέλεση των εργασιών (υπαίθριοι ή στεγασμένοι χώροι όπως π.χ. τα αμαξοστάσια)

Να υπάρξει ταυτοπρόσωπη παρουσία από μέλη του Δ.Σ. στους χώρους εργασίας και σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα και καταγγελίες από συναδέλφους να γίνουν παρεμβάσεις προς διοίκηση του ΟΑΣΘ και κατ’ επέκταση τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας και εάν χρειαστεί ακόμα να γίνουν και καταγγελίες προς το ΣΕΠΕ (που είναι υποχρεωμένο να κάνει ελέγχους) όπως προβλέπουν και οι σχετικοί εγκύκλιοι.

Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για το τι θα κάνει η διορισμένη από τη ΝΔ διοίκηση στον ΟΑΣΘ, θα κινηθεί και αυτή στη λογική της κυβέρνησης περί «ατομικής ευθύνης».

Αυτό έδειξε η ενέργεια της να αποστείλει στα σταθμαρχεία 6.000 μπουκαλάκια νερού για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα με αυτά οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες ενώ ένα άλλο «σοβαρό» μέτρο που πήρε ήταν η ευχή του προέδρου του ΟΑΣΘ «να αντέξουν τα μηχανήματα» !

Συνάδελφοι, είναι γνωστό ότι συνθήκες καύσωνα δημιουργούνται όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο .
Το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας χάσαμε 7 συναδέλφους. Ας μην ολιγωρήσουμε και ας δράσουμε !
Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να στερηθεί τη ακεραιότητα της υγείας του ακόμα και τη ζωή του επειδή κάποιοι την υπολογίζουν ως κόστος !

Προτείνουμε μέτρα προστασίας που θα πρέπει να εφαρμοστούν για τους εργαζόμενους αλλά και για το λαό της πόλης σε αυτές τις δύσκολες -όχι μόνο καιρικές αλλά και- κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες να είναι :

-Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο στα αμαξοστάσια, στους υπαίθριους χώρους και σε κάθε άλλο χώρο όπου δεν υπάρχουν συνθήκες κλιματισμού.
-Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.).
Συχνά διαλείμματα μεγαλύτερης διάρκειας από τη συνηθισμένη.
Μείωση των ωρών της βάρδιας εργασίας των οδηγών σε 6 ώρες.
Κατάργηση της διακοπής (διακεκομμένη βάρδια)
-Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
Επίταξη ιδιωτικών Μέσων Μεταφοράς (ΚΤΕΛ-Τουριστικά κλπ.) για την πύκνωση των δρομολογίων αλλά και την διάθεση τους ΔΩΡΕΑΝ τις ημέρες του καύσωνα για τη μεταφορά του λαού της πόλης από και προς τις κοντινές ακτές ανατολικά και δυτικά της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός