«Χορτάσαμε από λόγια, αλλά με τα λόγια δεν μπορούμε να ταΐσουμε τις οικογένειές μας, να ζωντανέψουμε ξανά τον τόπο μας», ήταν το συμπέρασμα που κυριάρχησε στη σύσκεψη εκπροσώπων φορέων και επιτροπών αγώνα των πυρόπληκτων χωριών της βόρειας Εύβοιας, που πραγματοποιήθηκε στον κόμβο της Στροφυλιάς.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, του Αγροτικού Συλλόγου και των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συσταθεί στα πυρόπληκτα χωριά, καθώς και η συνέχιση του αγώνα με πολύμορφες δράσεις όπως η διεξαγωγή μεγάλης συναυλίας στα μέσα Σεπτέμβρη στον κόμβο της Στροφυλιάς. Παράλληλα επισημάνθηκε πως ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης θα εξεταστεί η πραγματοποίηση μαζικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα.
Εγιναν ιδιαίτερες αναφορές στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο του προηγούμενου Σαββάτου, όπου σημειώθηκε ότι αποτελεί παρακαταθήκη για την συνέχιση του αγώνα, αλλά και ένα δυναμικό μήνυμα στην κυβέρνηση. Σημειώθηκε ότι το ψήφισμα του συλλαλητηρίου αποτελεί τη βάση της διεκδίκησης και του αγώνα και πως τα αιτήματα μόνο μέσα από την ικανοποίηση των αιτημάτων που περιλαμβάνει διασφαλίζεται η επιβίωση του λαού της περιοχής.
Η σύσκεψη ξεκίνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, Βαγγέλη Γεωργαντζή, να ενημερώνει για τη συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι έλαβαν υποσχέσεις χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Παράλληλα προσδιόρισε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτά που τους ανέφερε ο υφυπουργός στη συνάντηση με αυτά που ανέφερε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στη Βουλή.
Τόνισε μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα της κυβέρνησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πυρόπληκτων και το βασικό τους αίτημα να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους. «Τώρα μας λένε για κοινωφελή εργασία με 534 ευρώ μεικτά. Θα πρέπει δηλαδή να μετακινούμαστε από περιοχή σε περιοχή με τα έξοδα δικά μας και στο τέλος να μη μας μένει τίποτα να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Για την αποζημίωση των ζημιών που έχουν γίνει, για το χαμένο εισόδημα για τα ζώα και τις καλλιέργειες που κάηκαν δεν μας λένε τίποτα. Αντίθετα αυτό που ακόμα από συνανθρώπους μας είναι σπίτια που στην αρχή χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» να μετατρέπονται σε «κίτρινα», μηχανήματα να μην αποζημιώνονται και και μία σειρά προϋποθέσεις και όρους που δείχνουν ότι η επιδίωξη είναι να περιορίσουν τις αποζημιώσεις» σημείωσε.
Επίσης εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα που πήραν το λόγο εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για ενδεχόμενες πλημμύρες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα.