Την απόφασή του να ανοίξει μέτωπο απέναντι στην πολιτική που αφήνει απροστάτευτο το λαό και το βιος του, τον καταδικάζει σε φτώχεια και δυστυχία για να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, διαμήνυσε ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης μέσα από τη μαζική συμμετοχή του στο συλλαλητήριο των Εργατικών Σωματείων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και τη συναυλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους. (Δείτε εδώ video από την συναυλία)
Από το συλλαλητήριο στο άγαλμα Βενιζέλου αλλά και την πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, μέχρι το Λευκό Πύργο, βροντοφώναξαν «κάτω τα χέρια από την ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «τα ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παραδίδουμε στους κεφαλαιοκράτες» (δείτε εδώ βίντεο).
Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Διονύσης Κωφός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, «η κυβέρνηση αντί να καίγεται να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, καίγεται να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους», γι αυτό έσπευσε πριν λίγες μέρες να βγάλει την εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας, για την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη όσον αφορά τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, έρχεται τώρα να νομοθετήσει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
Απαντώντας στα παραμύθια της κυβέρνησης που στόχο έχουν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων στην αθλιότητας της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης σημείωσε, ότι «οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό μέτωπο πλήττουν το σύνολο της εργατικής τάξης. Και τους νέους και τους παλιούς ασφαλισμένους». Ότι «πλήττονται, πρώτον, οι νέοι ασφαλισμένοι που πλέον δε θα είναι ακριβώς ασφαλισμένοι, αλλά πελάτες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και ακόμα χειρότερα, με το ζόρι επενδυτές των ασφαλιστικών τους εισφορών, καθώς δε θα ξέρουν αν και πόση σύνταξη θα λάβουν. Πλήττονται όμως και οι παλιοί ασφαλισμένοι, που η κυβέρνηση μας λέει ότι δεν τους πιάνει τίποτα».
Και τόνισε ότι «η σύγχρονη και πραγματοποιήσιμη ανάγκη είναι: εξασφαλισμένη σύνταξη για όλους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Οι ασφαλιστικές μας εισφορές δεν είναι κεφάλαια προς επένδυση. Τους λέμε: κάτω τα ξερά σας από τις εισφορές μας».
Θύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το νόμο Κατρούγκαλου. Και κατήγγειλε το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που έδωσε άλλο ένα ρεσιτάλ αθλιότητας ως ΓΣΕΕ χαρακτηρίζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων «μνημόσυνα, μάχες εντυπώσεων» και τα συλλαλητήρια «βόλτες».
Ανέδειξε ότι ο μόνος τρόπος να μπει εμπόδιο στο νομοσχέδιο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, αλλά και στην εφαρμογή κάθε αντεργατικού νόμου γενικότερα, είναι η απάντηση του οργανωμένου εργατικού κινήματος. Και κάλεσε κάθε εργαζόμενο «να γίνει ένας στρατιώτης στη μάχη ενάντια στο στρατόπεδο των εργοδοτών και των παρατρεχάμενών τους. Στοχεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο.
Όλοι εμείς, μισθωτοί κάθε κλάδου, ΕΒΕ, μικρομεσαίοι αγρότες που έχουμε αηδιάσει με τη συνεχή ασφυξία που μας προκαλεί κάθε μέρα η πραγματικότητα, ένα μόνο μπορούμε να κάνουμε: να αλλάξουμε την πραγματικότητα».
Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση των συνδικάτων στις 11 Σεπτέμβρη, ώστε «εργοδοσία, κυβέρνηση και εργοδοτικός συνδικαλισμός να πάρουν το μήνυμα: εδώ υπάρχουν ταξικά σωματεία. Ούτε η προπαγάνδα τους θα περάσει, ούτε οι αντεργατικοί νόμοι τους θα εφαρμοστούν. Οσα διεκδικούμε θα τα κατακτήσουμε ο κόσμος τους να χαλάσει». (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του).
Η μαχητική διαδήλωση ολοκληρώθηκε στο Λευκό Πύργο, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Βασίλη Πρατσινάκη, Αντώνη Κουμανδράκη, Γιώργο Φακαλή, Κώστα Καρμπά, Κώστα Γκούβα, Κώστα Γκρανόπουλο, Αντώνη Ανέστη, Γεωργία Χατζημπαλάση και το συγκρότημα «Τρεις Λαλούν» με τους Γεράσιμο Αραμπατζή, Τάσο Αναστασιάδη και Χριστίνα Αναστασιάδου.
Οι καλλιτέχνες ένωσαν τη φωνή τους και τη μουσική τους με τους χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται στη γραμμή του αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους πυρόπληκτους και χαιρέτησαν την πρωτοβουλία αλληλεγγύης των σωματείων.
Τόσο στο χώρο του συλλαλητηρίου όσο και στο χώρο της συναυλίας συγκεντρώνονταν είδη πρώτης ανάγκης και σχολικά είδη για τους πυρόπληκτους σε Εύβοια, Αττική κλπ.
Εκεί, εκ μέρους των Σωματείων, ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στην μεγάλη ανταπόκριση των εργαζόμενων, στο κάλεσμα έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους για να στηρίξουν την προσπάθεια να ξανασταθούν στα πόδια τους.
Αναφέρθηκε στην πρώτη αποστολή βοήθειας στο Κέντρο Αλληλεγγύης και Αγώνα στον κόμβο της Στροφυλλιάς όπου όπως είπε «μπορούσε κανείς να δει τα ανάμεικτα συναισθήματα των κατοίκους της περιοχής. Από τη μία οργή για την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν και ταυτόχρονα, ελπίδα που τους έδινε η έμπρακτη αλληλεγγύη των Συνδικάτων και των φορέων, καθώς η μετουσίωση στην πράξη του συνθήματος «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» ήταν και αυτή που τους έδινε δύναμη και τους πείσμωνε για να αγωνιστούν, να διεκδικήσουν πίσω τη ζωή τους».
Αναφέρθηκε στους πραγματικούς υπεύθυνους για τις πυρκαγιές, την δασοκτόνα πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων, την παράδοση των καμένων εκτάσεων στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Την πολιτική που επιλέγει να μοιράσει δισεκατομμύρια ευρώ, σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και πακέτα στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι στην προστασία της λαϊκής περιουσίας, των λαϊκών νοικοκυριών, της ζωής τους.
Και τόνισε πως «εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε χρέος και μπορούμε να βάλουμε φρένο σε αυτήν την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μετράμε άλλες καταστροφές και νεκρούς. Δεν γίνεται απλά να περιμένουμε τη σειρά μας.
Μέσα από τα Σωματεία μας, παράλληλα με τον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, θα παλέψουμε για ολοκληρωμένα και επιστημονικά επεξεργασμένα έργα προστασίας από τέτοιου είδους καταστροφές, με επίκεντρο τις ανθρώπινες ζωές, τα λαϊκά νοικοκυριά, τα δάση και τη λαϊκή μας περιουσία συνολικά».
Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις
Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην οποία μίλησε η Γιώτα Ρόιδου, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ στην Κομοτηνή, η ΕΝΙΔΥΚ πραγματοποίησε Πικετοφορία και μαζική εξόρμηση στην κεντρική αγορά της πόλης. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Κοζάνη, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης.