Καμιά περικοπή στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας
Αυξήσεις & ένταξη όλων των δικαιούχων
Το ζήτημα και η εξέλιξη του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας αναδεικνύει την διαχρονική συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής των περικοπών σε μισθούς και δικαιώματα, που η μια κυβέρνηση κόβει κι η άλλη ράβει…
Το πόρισμα της δήθεν ανεξάρτητης Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να ξεπλύνει τις κυβερνητικές ευθύνες ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, που την συγκρότησε και έβαλε το πλαίσιο λειτουργίας της, που μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια συμφώνησαν να ενταχθεί ο προσδιορισμός του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στα μνημονιακά δημοσιονομικά δεδομένα και να ευθυγραμμίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η προτεινόμενη ρύθμιση φέρνει τη σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, των αντεργατικών μνημονιακών υποχρεώσεων και των ευρωενωσιακών πρακτικών.
Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούμε καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο. Δεν θα δεχτούμε μειώσεις στους μισθούς μας.
Δεν θα δεχτούμε να παρουσιάζεται το πόρισμα της Επιτροπής ως επιστημονικό την ώρα που τα μέλη της προσπάθησαν με κάθε τρόπο να χωρέσουν τους εργαζόμενους που θα παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα στα συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα των 175 εκ. ευρώ, δηλαδή της δοσμένης δαπάνης του 2015.
Δεν θα δεχτούμε να παρουσιάζεται το πόρισμα της Επιτροπής ως επιστημονικό όταν όπως και οι ίδιοι ομολογούν δεν βασίζεται σε Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου, σε επιδημιολογικές μελέτες, σε δεδομένα για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.
Η βαθμολογία, που έβαλαν στις διάφορες ειδικότητες εργαζομένων τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ και πληρώνονται με το λεγόμενο «ενιαίο» μισθολόγιο (ν.4354/2015) είναι προσαρμοσμένη στο να αφήνει «ουδέτερο» δημοσιονομικό αποτύπωμα.
Γι’ αυτό βάζουν χαμηλή βαθμολογία σε 15.000 εργαζόμενους και τους πετάνε έξω από τους δικαιούχους του ανθυγιεινού. Γι’ αυτό στο πόρισμα εμπεριέχονται τραγικά δεδομένα, όπως :
βγάζουν εκτός των δικαιούχων, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα κτηρίων,
έχουν μειωμένη βαθμολογία και επομένως μειώνεται το προβλεπόμενο ανθυγιεινό επίδομα στις χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες, στις καθαρίστριες στα νοσοκομεία, στους εργάτες πρασίνου κλπ,
έχουν διαφορετική βαθμολογία και επομένως διαφορετική «αντιμετώπιση» οι εργαζόμενοι στην «εσωτερική» από την «εξωτερική» φρούρηση των φυλακών,
έχουν διαφορετική βαθμολογία και επομένως διαφορετική «αντιμετώπιση» οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των εσωτερικών χώρων σε διάφορους φορείς πχ των Δήμων, των Υπουργείων και των Περιφερειών,
βγάζουν εκτός ανθυγιεινού, εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων μόνο κάποιων φορέων ενώ κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, με τις ίδιες συνθήκες σε όλους τους φορείς,
βάζουν χαμηλή βαθμολογία και βγάζουν εκτός ανθυγιεινού απολυμαντές, κ.α.
δεν μοριοδοτεί την ανθυγιεινότητα συγκεκριμένων χώρων, όπως ΧΥΤΑ, ΣΜΑ, εργαστήρια κλπ,
δεν λαμβάνει υπόψη του τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες έχουν ενταχθεί χιλιάδες εργαζόμενοι στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος,
συνεχίζει να αντιμετωπίζει με διαφορετικά μέτρα και σταθμά τους εργαζόμενους στο δημόσιο με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αφήνοντάς τους εκτός των δικαιούχων,
παραμένουν εκτός ανθυγιεινού εργαζόμενοι που οι ειδικότητές τους είναι ενταγμένες στα ΒΑΕ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ξεμπερδεύει με την απαίτηση για προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, προσθέτοντας κάποιες ειδικότητες στη ρύθμιση για το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, την ίδια ώρα που άλλες απεντάσσει και αρκετές άλλες τις αφήνει εκτός ΒΑΕ. Δεν μπορεί να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες της, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου, που λείπουν, για την ανύπαρκτη καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών, για τα πάμπολλα εργατικά ατυχήματα, για τα ελλιπή ΜΑΠ κλπ.
Απαιτούμε:
Καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.
Κανένας εργαζόμενος να μην απενταχθεί. Καμιά υποβάθμιση σε κατηγορία. Καμιά μείωση μισθού.
Να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους, σύμφωνα με τα υπομνήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Να αυξηθούν τα χορηγούμενα επιδόματα. Δεν δεχόμαστε οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις να μπαίνουν στη μέγγενη των δημοσιονομικών δεδομένων και της «αντοχής» της οικονομίας, που αντέχει μόνο τα κέρδη και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων.
Να γίνουν προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να γίνουν Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας. Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα ΜΑΠ, που χρειάζονται.
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν πρωτοβουλίες, να οργανώσουν τον αγώνα και τις παρεμβάσεις των εργαζομένων, προκειμένου να διεκδικηθούν αποτελεσματικά όλα τα αιτήματα.