Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ



Θεσσαλονίκη Αύγουστος 2026

Συνάδελφε-σσα, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ συστήθηκε το 2011 από την ΔΑΣ με συνεργασία τότε κι άλλων συναδέλφων που δεν άνηκαν στην παράταξη μας για το πολύ «καυτό» θέμα της εξαίρεσης ειδικοτήτων εργαζομένων του ΟΑΣΘ από τα ΒΑΕ. Κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα ανεξαρτήτως τι πιστεύει μπορεί να συμμετάσχει και να βάζει ζητήματα για να γίνονται παρεμβάσεις όπως έγινε τέτοια εποχή και το 2025 με τους συμβασιούχους συναδέλφους που εδώ και 2 ½ χρόνια κρατάει η ιδιότυπη ομηρία τους. Το ίδιο συμβαίνει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα με χιλιάδες εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι εργοδότες, το κράτος και τα κόμματα τους, έχουν βρει τον τρόπο να βγάζουν εύκολα κέρδη με τους εργαζόμενους αναλώσιμους χωρίς δικαιώματα. Η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα λόγω ενιαίου μισθολογίου που καθηλώνει τους μισθούς στα 900-1000 ευρώ αποκαλύπτει τους σκοπούς τους για τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα του μέλλοντος στον ΟΑΣΘ.
Από 1 Σεπτέμβρη με τις νέες προσλήψεις ακόμη 171 συμβασιούχων οδηγών ο ένας στους δυο οδηγούς στον ΟΑΣΘ θα είναι συμβασιούχος ! Ακόμη και ο ελιγμός που αναγκάστηκαν να κάνουν κυβέρνηση και εργοδοσία και η διοίκηση του συνδικάτου για μονιμοποίηση με αποδοχή της αγωγής από τον ΟΑΣΘ, έγινε κάτω από την πίεση των συναδέλφων.
Την ίδια στιγμή και μετά από 2 χρόνια «ξύπνησε» η πλειοψηφία του συνδικάτου και επέλεξε την διεκδίκηση των αναδρομικών της προσωπικής διαφοράς για τα υπόλοιπα έτη πέραν της διετίας (2022-2024) με αγωγές που μάλιστα για την αμοιβή των δικηγορών φορτώνουν τους εργαζόμενους με χαράτσι 3% επί των μεικτών που θα επιδικαστούν, ενώ θα μπορούσε το συνδικάτο λόγω της μόνιμης σχέση με τους συγκεκριμένους δικηγόρους (και τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που έχουν δοθεί σε νομικές υπηρεσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια) να κάνει τέτοια συμφωνία, που να μπορεί να καλυφθεί από το ταμείο του συνδικάτου.
Ένα άλλο θέμα που αφορά τους συναδέλφους τεχνίτες είναι η σύγχυση που σκόπιμα καλλιεργείται από την εργοδοσία σε σχέση με το τι μπορούν και τι όχι να επισκευάσουν στα ηλεκτρικά λεωφορεία, με το ποιος έχει την ευθύνη συντήρησης τους, με το αν καλύπτονται οι συνάδελφοι από τις πιστοποιήσεις που ακόμη τις περιμένουμε να τις δούμε κλπ. Η προσπάθεια τρομοκράτησης τους το προηγούμενο διάστημα με απειλές για αναφορές για να επισκευάζουν τα λεωφορεία του ιδιώτη πάροχου (Leasing) για να τον απαλλάξουν από το εργατικό «κόστος», κάτω από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και την συσπείρωση των συναδέλφων έπεσαν στο κενό.
Μπαίνει ο Σεπτέμβρης και η ακρίβεια συνεχίζει να θερίζει το εισόδημα μας που δεν φτάνει ούτε μέχρι τα μέσα του μήνα και στο μέτωπο της ΣΣΕ μία από τα ίδια με καλλιέργεια αναμονής και διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η ιστορία του εργατικού κινήματος έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχουν σωτήρες!
Όπου κέρδισαν οι εργαζόμενοι μικρότερες ή μεγαλύτερες νίκες ήταν κάτω από την συσπείρωση τους και την ενιαία και αποφασιστική πάλη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα επιπλέον 3 εκ. ευρώ που λέγεται ότι θα δοθούν για την ΣΣΕ του 2026 (στο σύνολο 8,3 εκ.) δεν περιλαμβάνονταν στην «κοστολογημένη» πρόταση του προεδρείου της δίχρονης ΣΣΕ 2025-2026 που για το 2026 ήταν στα 5,3 εκ. Από τα παραπάνω συνάδελφε-σσα έχουμε βγάλει όλοι συμπέρασμα ότι οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα και πρέπει με κάθε πρόσφορο τρόπο να πάρεις αποφασιστικά μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας κάτω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ την Πέμπτη 3.9.2026 στις 10:00 που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζόμενων ΟΑΣΘ ως τον πρώτο σταθμό μπροστά στην ΔΕΘ. ΣΠΑΣΕ τώρα την σιγή νεκροταφείου, καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις που σε θέλουν να κλαις την μοίρα σου αλλά δεν σε θέλουν να μπαίνεις μπροστά και να διεκδικείς αγωνιστικά το δίκιο σου ! Αυτό το διάστημα που η κυβέρνηση ζορίζεται πρέπει να πιεστεί ακόμα περισσότερο για να αποσπάσουμε μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Το ότι βρήκε 13 δις ευρώ για να αποπληρώσει νωρίτερα τα κρατικά χρέη -που δεν δημιούργησαν ο λαός και οι εργαζόμενοι- αποδεικνύει ότι «λεφτά υπάρχουν» !

Η μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων, η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους από τον ιδιωτικό τομέα αυτών και των μεταταγμένων, η πληρωμή των αναδρομικών, η επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς είναι μερικές μόνο από τις διεκδικήσεις μας.

Δίνουμε δεύτερο ραντεβού το Σάββατο 5.9.2026 στην πλατεία της Χ.Α.Ν.Θ στις 17:30 στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΔΕΘ μαζί με 100αδες πανελλαδικά εργατικά συνδικάτα, αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες, φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς κάνοντας την δική μας εξαγγελία με κεντρικό σύνθημα :

ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ !!

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός