Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι, μετανάστες και γυναίκες έδωσαν δυναμικό και μαζικό παρών στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές.
Στην Αθήνα, το Σύνταγμα πλημμύρισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα: «Βαφτίζουν τα μνημόνια «νέα συμφωνία», καμία ανοχή στην κοροϊδία! Όλοι στον αγώνα! Αντεπίθεση!» όπως ήταν και το σύνθημα στην κεντρική εξέδρα. Παράλληλα το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης πανελλαδικής – πανεργατικής απεργίας.
Οι προσυγκεντρώσεις από πλατεία Βάθης, Κάνιγγος, πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πλατεία Καραϊσκάκη ενώθηκαν σε μια μεγάλη πορεία που γέμισε τη Σταδίου και έφτασε στο Σύνταγμα με τα πανό των σωματείων και τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα: «ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρνουν συμφωνία, τσακιζουν το λαό για την πλουτοκρατία», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία μέτωπο λαέ για άλλη κοινωνία», «Τέρμα πια ο εμπαιγμός ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός». Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. (Διαβάστε όλη την ομιλία ΕΔΩ) και . Σημείωσε «αυτή είναι η δική μας απάντηση στον νέο ωμό εκβιασμό κυβέρνηση δανειστών. Στον ωμό εκβιασμό των βιομηχάνων, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Μας ζητάνε να διαλέξουμε ανάμεσα στην σκύλα και στη Χάρυβδη. Ανάμεσα στο μνημόνιο 47 σελίδων του Γιούνκερ και ανάμεσα στο μνημόνιο των 47 σελίδων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η απάντησή μας είναι ότι δε συμβιβαζόμαστε. Δεν συμβιβαζόμαστε με το μαύρο μέλλον της φτώχειας, της ανεργίας, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα, της χρεοκοπίας του λαού για να κερδίσουν τα μονοπώλια. Δεν υποχωρούμε ούτε βήμα από το αίτημα μας για την κατάργηση των μνημονίων των 400 εφαρμοστικών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων, την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, όσων μας αξίζουν σήμερα. Απορρίπτουμε τόσο τις 47 σελίδες του νέου μνημονίου της κυβέρνησης, όσο και των δανειστών».
Ο Γ. Τασιούλας τόνισε ότι «Το σημερινό συλλαλητήριο είναι απάντηση και κάλεσμα για νέους αγώνες. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε. Όλοι στο δρόμο. Ξεσηκωμός. Δυναμώνουμε την προετοιμασία μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πόλεις και στα χωριά. Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε. Καμία θυσία δεν δεχόμαστε. Να πληρώσει τώρα η πλουτοκρατία. Αυτοί που θησαυρίζουν από τα δικά μας βάσανα. Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι. Τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Δεν τελειώνουμε εδώ, τώρα αρχίζουμε. Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και οι εταίροι τους να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Εμείς δεν προσκυνάμε. Οργανώνουμε την μαζική λαϊκή μαχητική απάντηση. Οργανώνουμε κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, προετοιμαζόμαστε για μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση σε όλους τους κλάδους».
Νωρίτερα ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, που υπογράμμισε πως ο αγώνας συνταξιούχων και εργαζομένων είναι κοινός. «Δε θα νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας τίποτα από όσα μας έχουν περικοπεί», τόνισε και σημείωσε πως επόμενος σταθμός για τους συνταξιούχους είναι η πανελλαδική τους συγκέντρωση στις 23 Ιούνη στην Αθήνα. Επίσης, η Φρειδερίκη Μπότου, από τη Συντονιστική Επιτροπή των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, κάλεσε στην απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα τη Δευτέρα 15 Ιούνη και ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ για την στήριξη στον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά.
Τον αγωνιστικό τόνο τον έδωσαν από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι από δεκάδες σωματεία από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι οποίοι κρέμασαν ένα τεράστιο γιγαντοπανώ στο υπουργείο Οικονομικών.
Στα σημερινά συλλαλητήρια είχαν πάρει απόφαση συμμετοχής περισσότερες 700 συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύλλογοι και μαζικοί φορείς.
Βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι: Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Κάλυψη όλων των απωλειών. Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.
Βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι: Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Κάλυψη όλων των απωλειών. Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.