1899 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ.
1920 Πραγματοποιείται συνέδριο στην Τουρ (25-30/12/1920), όπου ιδρύεται το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
1938 Πεθαίνει ο Τσέχος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Κάρελ Τσάπεκ, ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη «ρομπότ» (εργάτης).
1944 Στη διάρκεια της νύχτας της 24ηςπρος 25η Δεκέμβρη, ειδικό απόσπασμα του ΕΛΑΣ τοποθέτησε έναν περίπου τόνο δυναμίτη στα θεμέλια του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» στο Σύνταγμα, που λειτουργούσε ως Στρατηγείο των Βρετανών και εγχώριων αστικών δυνάμεων. Οταν έγινε γνωστό ότι κατέφθασε στην Αθήνα ο Ου. Τσόρτσιλ (25 Δεκέμβρη) και ενδεχομένως να διέμενε στο «Μεγάλη Βρετανία» η επιχείρηση ακυρώθηκε. Οι Βρετανοί κατέλαβαν τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Φαλήρου και άρχισαν να προωθούνται προς Μοσχάτο και Ρέντη. Καταφθάνοντας ο Τσόρτσιλ στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον Βρετανό υπουργό των Εξωτερικών Α. Ιντεν, πραγματοποίησε πολύωρη συνάντηση με τους Αλεξάντερ, Μακ Μίλαν και Λίπερ, που τον ενημέρωσαν για την κατάσταση. Αποφασίστηκε η σύγκληση διάσκεψης την επόμενη μέρα για «την εξεύρεσιν λύσεως» στη στρατιωτική σύγκρουση, στην οποία θα καλούνταν και ο ΕΛΑΣ.
1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Νιγρίτα Σερρών.
1977 Πεθαίνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τσάρλι Τσάπλιν, ο γνωστός Σαρλό. Πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες. Εκείνη όμως που ξεχώρισε – και στην οποία σκηνοθέτης υπήρξε ο ίδιος – ήταν «Ο Μεγάλος Δικτάτορας» (1940), που σατίριζε το ναζισμό. Το έργο του εμπεριείχε κοινωνική και πολιτική συνείδηση. Πραγματοποίησε, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σειρά πολιτικών ομιλιών στις οποίες, ανοιχτά, στήριζε τη Σοβιετική Ενωση. Ετσι τοποθετήθηκε στη μεταπολεμική, μακαρθική, «μαύρη λίστα» των ανθρώπων της Τέχνης και της διανόησης. Το 1952 το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πήρε τη βίζα του (ήταν Βρετανός υπήκοος), απαγορεύοντάς του ουσιαστικά να γυρίσει στις ΗΠΑ. Εκτοτε ο Τσάπλιν θα επιστρέψει μόνο μια φορά, το 1972, για να παραλάβει το ειδικό Τιμητικό «Οσκαρ» για τη γενικότερη προσφορά του στην 7η Τέχνη.
1995 Η προσάραξη ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου στα Ιμια πυροδοτεί την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί της βραχονησίδας από την Τουρκία. Η κρίση στα Ιμια το Γενάρη του 1996 έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα της πολεμικής σύγκρουσης. Η «εκτόνωση» επήλθε έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, ο δε πρωθυπουργός τότε του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης δήλωσε από τη Βουλή το περιβόητο: «Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών». Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Στην ουσία οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και το ΝΑΤΟ επιβάλλουν στη χώρα μας καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, με τη συναίνεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ… Ο ελληνικός και τουρκικός λαός δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και πρέπει να αντισταθούν αποφασιστικά σε κάθε πολεμόχαρη και εθνικιστική προσπάθεια, από όπου κι αν προέρχεται».