Σε 30.000 ανέρχονται οι κενές θέσεις προσωπικού – 200 τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ



Φωτό αρχείουΔραματικές διαστάσεις παίρνει μέρα με τη μέρα η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, με τα κενά να φτάνουν τις 30.000 σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Τμήματα καταργούνται ή κινδυνεύουν με «λουκέτο», ενώ κρεβάτια που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν και να σώσουν ζωές, παραμένουν κλειστά.

Στα 200 υπολογίζονται από ενώσεις και συλλόγους γιατρών τα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας -100 μόνο στο Λεκανοπέδιο- που είναι εξοπλισμένα και παραμένουν κλειστά επειδή και η σημερινή -όπως και οι προηγούμενες- κυβέρνηση δεν προχωρά στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Εδώ και μήνες εκκρεμεί η πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών, που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά κι όταν αυτές γίνουν, θα είναι διετείς συμβάσεις εργασίας μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι για μόνιμο προσωπικό, δηλαδή για προσωρινή κάλυψη ορισμένων κενών και μάλιστα όχι με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Θα κλείσουν τμήματα στο «Αλεξάνδρα»

Πως «υπάρχουν τμήματα που πλέον θα πρέπει να κλείσουν καθώς δεν δύνανται να καλύψουν τις βάρδιες» και «το νοσοκομείο θα προβεί σε σύμπτυξη τμημάτων με αποτέλεσμα τη μείωση των ενεργών κλινικών» προειδοποιεί την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αλεξάνδρας» αναφέροντας ενδεικτικά:

Ούτε οι μισές οργανικές θέσεις δεν καλύπτονται από το νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό, ενώ υπάρχει αύξηση της προσέλευσης ασθενών κατά 30%. Οι μαίες και οι νοσηλεύτριες εργάζονται χωρίς ρεπό και άδειες. Οι επιπτώσεις στους ασθενείς είναι πως η αναλογία νοσηλευτή ανά ασθενείς φτάνει το 1/30 και στις Μονάδες του νοσοκομείου 1/10, καθιστώντας τα τμήματα αυτά επιρρεπή σε ατυχήματα και λοιμώξεις. Η λειτουργία τους αμφισβητείται και κρίνεται επικίνδυνη.

Ένας τραυματιοφορέας καλύπτει 100 κλίνες, ενώ το τεχνολογικό (παραϊατρικό) προσωπικό πλέον δεν μπορεί να καλύψει τις βάρδιες.

Στο μικροβιολογικό τμήμα δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί, ενώ η αιμοδοσία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι επικουρικοί γιατροί (σ.σ. συμβάσεις ενός έτους) μόλις εκπαιδεύονται φεύγουν. Αντίστοιχα οι 5μηνες κι 8μηνες συμβάσεις που συνάπτονται συνολικά στο νοσοκομείο δεν αποτελούν λύση αφού το προσωπικό μόλις μάθει τη δουλειά φεύγει και παραμένει το κενό μέχρι την επόμενη πρόσληψη με σύμβαση κ.ο.κ.

Τέλος, στην τελευταία γενική εφημερία του Σαββάτου, στον «Ευαγγελισμό», όπως σημειώνει το σωματείο εργαζομένων, προσήλθαν 1.250 ασθενείς και έγιναν 220 εισαγωγές. Μόνο στη Γ’ Παθολογική Κλινική εισήχθησαν 57 ασθενείς, ενώ η κλινική δυνατότητα είναι για 32 ασθενείς. Από τις εισαγωγές, οι 50 «νοσηλεύτηκαν» σε ράντζα τουλάχιστον για ένα 24ωρο. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 15 μόνιμα ράντζα στην Ψυχιατρική Κλινική, ξημερώματα Κυριακής στο νοσοκομείο υπήρχαν συνολικά 65 ασθενείς σε ράντζα! Όλα αυτά καταδεικνύουν την παντελή έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την απαξίωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία, τις επιπτώσεις από την κατάργηση τμημάτων και κλινών, τον τεράστιο όγκο δουλειάς και την έλλειψη προσωπικού, σημειώνει το σωματείο. Χρειάζεται γενναία κρατική χρηματοδότηση και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός