ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ – ΘΕΣΜΟΙ: Στις εργασιακές σχέσεις περνάει η σκυτάλη της αντιλαϊκής επίθεσης



Οι εργασιακές σχέσεις παίρνουν σειρά στη λίστα των αντιλαϊκών πακέτων, μετά το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης για το κεφάλαιο.

Τη Δευτέρα, συνεδρίασε για δεύτερη φορά στο Άμστερνταμ η «Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων» που θα εισηγηθεί τις σχετικές αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις. Από τη συνεδρίαση δεν υπήρξε καμιά επίσημη ενημέρωση.

Η Επιτροπή αυτή έχει συσταθεί από το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τους θεσμούς για να υποβάλει πόρισμα που θα βασίζεται στις «βέλτιστες ευρωπαϊκές, αλλά και διεθνείς πρακτικές», δηλαδή στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο της ΕΕ και όχι μόνο. Οι εργασιακές σχέσεις θα αποτελέσουν το βασικό αντικείμενο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, που θα γίνει τον Οκτώβρη.

Στο τραπέζι βρίσκεται η απελευθέρωση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ήδη με τις προηγούμενες ανατροπές το θεσμικό πλαίσιο έχει γίνει ακόμα πιο ελκυστικό για τους εργοδότες, αλλά επιδιώκεται να παραμεριστούν και τα τελευταία προσκόμματα όπως η έγκριση του υπουργείου.

Στην γκιλοτίνα της ανταγωνιστικότητας και της ανάκαμψης των κερδών θα βρεθεί και ο συνδικαλιστικός νόμος. Μάλιστα διαρροές από το υπουργείο Εργασίας θεωρούν ακόμη πιο «κρίσιμο» το συγκεκριμένο θέμα, προϊδεάζοντας για το μέγεθος των αντιδραστικών αλλαγών.

Με βάση τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις κυβέρνηση, εργοδότες και εταίροι επιδιώκουν να διαμορφώσουν πρόσθετα εμπόδια και προϋποθέσεις για την προκήρυξη απεργίας. Αυτό συνδέεται με την αύξηση του χρόνου προειδοποίησης της απεργίας, αλλά και με την υποχρέωση να ορίζεται προσωπικό ασφαλείας για την επιχείρηση.

Επίσης προτείνεται η αναγνώριση της ανταπεργίας (lock out) για την εργοδοσία, καθώς συζητιέται να νομιμοποιείται η εργοδοσία να μην πληρώνει το σύνολο των εργαζομένων, με πρόσχημα την «κατάληψη» μιας επιχείρησης ή την παρεμπόδιση της προσέλευσης στην εργασία, βάζοντας στο στόχαστρο την περιφρούρηση της απεργίας από τους εργαζόμενους.

Στα σκαριά βρίσκεται και ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης και προστασίας. Συγκεκριμένα γίνεται συζήτηση για: Περιορισμό των συνδικαλιστών που προστατεύονται από τον 1264, δηλαδή και από το ενδεχόμενο απόλυσης. Διεύρυνση των λόγων που μπορεί η εργοδοσία να επικαλεστεί για να απολύσει συνδικαλιστή που προστατεύεται από τον 1264. Περιορισμό του αριθμού των προστατευόμενων ιδρυτικών μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, επιχειρησιακής ή κλαδικής. Μείωση του αριθμού των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, καθώς και μείωση των συνδικαλιστών που δικαιούνται μια τέτοια άδεια. Αντίστοιχη μείωση και των αμειβομένων συνδικαλιστικών αδειών. Αλλαγές και στη λειτουργία των Επιτροπών του άρθρου 15 για την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση της υποχρέωσης του κράτους να καταβάλει σύνταξη αναπηρίας σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος του ασφαλισμένου ή σύνταξη θανάτου στα μέλη της οικογένειάς του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι θεσμοί ζήτησαν να αποσυρθεί το άρθρο 31 του νέου νόμου που ορίζει τα σχετικά με τις συντάξεις αναπηρίας, επισημαίνοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να καλύπτονται υποχρεωτικά από ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός