«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ» Στο τραπέζι οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στα Εργασιακά



Το έργο της προετοιμασίας των νέων αντιδραστικών αλλαγών στην εργατική νομοθεσία έχει αναλάβει η αποκαλούμενη «Επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά η οποία από την Τρίτη 21 Ιούνη ξεκίνησε εντατικές διαβουλεύσεις με τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους».

Η 8μελής επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν «ειδικοί» από διάφορες χώρες, είχαν σειρά συναντήσεων με ΓΣΕΒΕΕ, ΟΚΕ, ΙΟΒΕ, ΟΑΕΔ, Διεθνές Γραφείο Εργασίας και τη ΓΣΕΕ, ενώ την Τετάρτη 22 Ιούνη ακολουθούν συναντήσεις με ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και άλλους.

Η αντεργατική ατζέντα περιλαμβάνει μια μακρά λίστα ανατροπών, με βασικές την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού απολύσεων, τα πρόσθετα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και ειδικά στους όρους και στις προϋποθέσεις προκήρυξης απεργίας, τη δυνατότητα των εργοδοτών να προβαίνουν σε ανταπεργία καθώς και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή επιχειρεί να καταγράψει τις θέσεις των φορέων, επικεντρώνοντας -σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον- στα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, της ανταπεργίας, του τρόπου καθορισμού του κατώτερου μισθού, της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων κ.λπ. Το χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής προβλέπει μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα να συνταχθεί το σχετικό πόρισμα, ώστε στη συνέχεια, κυβέρνηση και κουαρτέτο να προχωρήσουν στη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Και ενώ το πλαίσιο που κινείται η Επιτροπή είναι δεδομένο, όπως και οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης: «Αυτό που είπαμε με επιστημονικά επιχειρήματα και στην επιτροπή των καθηγητών, είναι αυτό που θέλουμε στην Ελλάδα, δηλαδή ότι δεν θέλουμε διαφορετική μεταχείριση, θέλουμε να γίνουμε και στο εργατικό δίκαιο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα»! Δηλαδή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζητά ακριβώς αυτό που διατυμπανίζει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος: Την «επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα» και στην εφαρμογή του «ευρωπαϊκού κεκτημένου»! Σύμπτωση που μόνο τυχαία δεν είναι, αφού και τις δύο πλευρές τις ενώνει η δέσμευση στο στόχο της ανάκαμψης, που περνάει μέσα κι από την παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, όπως γίνεται και στις άλλες χώρες της ΕΕ.

http://www.902.gr/

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός