Τρεις στους δέκα μισθωτούς με μερική απασχόληση



 Συνεχής η επέκταση της υποαπασχόλησης, όπως και η συμπίεση των μισθών συνολικά των εργαζομένων

Τη δραματική έκταση που έχει πάρει η μερική απασχόληση στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έρχονται να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ για το μήνα Απρίλη του 2016 από τις σχετικές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων, γεγονός που εν πολλοίς εξηγεί και την εμφανιζόμενη «αύξηση» της απασχόλησης.

 Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, η μερική απασχόληση το συγκεκριμένο μήνα έφτασε το 28,9% του συνόλου των μισθωτών, καθώς σε σύνολο 1.930.236 μισθωτών οι 558.150 εργάζονταν με μερική απασχόληση.

Βέβαια, και στους μισθωτούς που κατατάσσονται στους εργαζόμενους με «πλήρη απασχόληση», ένα τμήμα εργάζεται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή ενώ δουλεύουν λιγότερες μέρες τη βδομάδα και στην πράξη υποαπασχολούνται, θεωρούνται εργαζόμενοι «πλήρους απασχόλησης» με κριτήριο το πλήρες ημερήσιο ωράριο. Με δεδομένο ότι το 14% των νέων προσλήψεων μέσα στο έτος είναι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, προκύπτει βάσιμα ότι τουλάχιστον το 1/3 των μισθωτών με σχέση ιδιωτικού δικαίου υποαπασχολούνται (και ενώ βέβαια στο συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο δεν αποτυπώνεται έτσι κι αλλιώς η υποαπασχόληση ενός σημαντικού τμήματος των μισθωτών μέσω των συμβάσεων ορισμένου χρόνου).

Ακόμα κι έτσι, τα στοιχεία του ΙΚΑ επιβεβαιώνουν τη συνεχή επέκταση της «ευελιξίας» και ειδικά της μερικής απασχόλησης. Κόντρα στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για αύξηση της απασχόλησης, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι περνούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και στην πράξη δύο και τρεις μοιράζονται μεταξύ τους μια θέση πλήρους απασχόλησης. Ετσι, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων με μερική απασχόληση το Γενάρη του 2016 ήταν 512.684, δύο μήνες μετά, τον Απρίλη, αυξήθηκαν στους 558.150 (αύξηση 8,24%), που σημαίνει ότι η όποια διεύρυνση της απασχόλησης γίνεται κυρίως εξαιτίας της αύξησης της «ευελιξίας».

Συνεχής η συμπίεση των μισθών των εργαζομένων

Η συνεχής επέκταση της μερικής απασχόλησης και οι συνέπειες συνολικά για τους εργαζόμενους αποτυπώνονται και στο ύψος των μισθών.

Ετσι, ο μέσος μισθός των μισθωτών με μερική απασχόληση είναι μόλις 396,67 ευρώ, που σημαίνει ότι πέραν των ανέργων, που έτσι και αλλιώς βρίσκονται σε καθεστώς ένδειας, διαμορφώνεται και διογκώνεται μια μεγάλη ομάδα μισοεργαζομένων – μισοανέργων (ήδη, μισό εκατομμύριο άνθρωποι και τα αντίστοιχα νοικοκυριά) που φυτοζωεί στα όρια της επίσημης φτώχειας. Να σημειωθεί ότι ο μέσος μισθός αυτών που δούλευαν με μερική απασχόληση τον Απρίλη του 2012 (ενώ ήδη η κρίση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και οι απώλειες των εργαζομένων ήταν ήδη τεράστιες) ήταν 573,59 ευρώ, δηλαδή μειώθηκε μέσα στην εν λόγω τετραετία κατά 30,8%!

Με όχημα, βέβαια, τις «ευέλικτες μορφές απασχόλησης», όπως και τη μείωση του κατώτατου μισθού, στην πραγματικότητα η συμπίεση των μισθών αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, σε σταθερή πορεία συρρίκνωσης βρίσκονται και οι μισθοί όσων ακόμα εργάζονται με πλήρη απασχόληση, ο μέσος μισθός των οποίων τον Απρίλη του 2016 ήταν στα 1.181 ευρώ (στο ποσό περιλαμβάνεται και ο φόρος), όταν τον ίδιο μήνα του 2012 ήταν 1.401 ευρώ. Δηλαδή, μέσα στην τετραετία 2012 – 2016, οι μέσες αποδοχές ακόμα και αυτών που εργάζονταν με πλήρη απασχόληση, μειώθηκαν περαιτέρω κατά 14,85%…

Τόσο η μείωση των μισθών στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση όσο και η μείωση των μισθών σε όσους ακόμα έχουν πλήρη απασχόληση (ή ακριβέστερα που εργάζονται με πλήρες ωράριο, ανεξάρτητα από τις μέρες απασχόλησης), διαμορφώνουν το μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλη του 2016 σε 955,55 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του φόρου).

http://www.rizospastis.gr

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός