Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Άρθρα στην κατηγορία ΔΑΣ ΟΑΣΘ

«Κατεπείγουσα Σφαγή των Εργαζομένων» Ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΑΣΘΔΑΣ ΟΑΣΘ LogoΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ    18-7-2017 

Κατεπείγουσα Σφαγή των Εργαζομένων

Συνάδελφοι-σσες, κατατέθηκε και ψηφίζετε μέσα  στην εβδομάδα με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο «λαιμητόμος» (για εργαζόμενους και επιβάτες) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Η πλειοψηφία του Συνδικάτου αντί να καλέσει - όπως είχε δεσμευτεί με ανακοίνωση της στις 19-6-2017 – έκτακτη Γ. Συνέλευση για τη λαίλαπα που έρχεται, αντί να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους απέναντι από τη κυβερνητική μεθόδευση, κάλεσε «έκτακτο» Δ.Σ. την Δεύτερα 17-7 για να πάρει την τυπική έγκριση -κατά πλειοψηφία- από το συμβούλιο και με αυτή να «εκπροσωπήσει» (άραγε ποιους);; στην επιτροπή της Βουλής. Διαβάστε το άρθρο »

ΟΧΙ στο ΣΦΑΓΕΙΟ του ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥΔΑΣ ΟΑΣΘ Logo

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ    5-7-2017

ΟΧΙ στο ΣΦΑΓΕΙΟ του ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ

Συνάδελφοι-σσες, ιμάντας μεταφοράς της πολιτικής  του Υπουργείου Μεταφορών κατάντησε η πλειοψηφία του Συνδικάτου που συμφώνησε στην ένταξη του ΟΑΣΘ στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών ενώ μέχρι χτες από κοινού με τη διοίκηση του Οργανισμού την πολεμούσε προσφεύγοντας από κοινού ακόμα και στο ΣτΕ.

Έγινε το πρώτο βήμα για την ένταξη των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο. Διαβάστε το άρθρο »

Ιδρύεται νέα ΑΕ αντί του ΟΑΣΘΣε εκκαθάριση εν λειτουργία τίθεται ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ενώ ιδρύονται δύο νέοι οργανισμοί, ο ΟΕΣΘ (Οργανισμός Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης) που θα αναλάβει την εποπτεία όλου του συγκοινωνιακού έργου της πόλης και η ΑΣΥΘ (Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης) που θα εκτελεί το συγκοινωνιακό έργο, όπως ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης.

Στην ΑΣΥΘ, που θα λειτουργεί υπό καθεστώς ΑΕ, το κράτος θα ελέγχει το 51% και το υπόλοιπο 49% θα μπορεί να μεταβιβαστεί στην Τοπική Διοίκηση, ενώ με την ψήφιση του νομοσχεδίου η περιουσία του ΟΑΣΘ περνάει στον έλεγχο του Δημοσίου. Ωστόσο, προσωρινά θα παραμείνει στην κατοχή του ΟΑΣΘ, για ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι τέλους του 2019, για να μη «διαταραχθεί» το συγκοινωνιακό έργο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

 

Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής Δράσης ΣυνδικάτωνΔΑΣ ΟΑΣΘ Logo

Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής Δράσης Συνδικάτων

Συνάδελφοι-σσες, η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα αλλά και η παγκόσμια οικονομική κρίση που σοβεί  έχουν τις ρίζες τους  βαθιά μέσα στο σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.   Ιστορικά έχει αποδειχθεί -με βάση και τους δύο παγκόσμιους πολέμους που στο παρελθόν στοίχισαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους- ότι όταν δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί η   οικονομική κρίση, τα εκάστοτε οικονομικά κυρίαρχα κράτη λύνουν τις διαφορές τους με τα κανόνια και την πληρώνουν οι λαοί.

Σήμερα από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία και από τα δυτικά Βαλκάνια μέχρι τη Ρουμανία οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες πολεμικές δυνάμεις από εποχής Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Αιτία οι οξύτατοι ανταγωνισμοί μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων ενέργειας ΗΠΑ-Ρωσίας και των συμμαχικών τους δυνάμεων για τον έλεγχο των πηγών και των αγωγών μεταφοράς της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ).

Η Ελλάδα –πέρα από το ότι και η ίδια διαθέτει στο υπεδάφος της κοιτάσματα υδρογονανθράκων-γεωγραφικά βρίσκετε επάνω στο σταυροδρόμι μεταφοράς της ενέργειας.

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και ανεξάρτητα πολιτικού προσήμου μέσα από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ εμπλέκουν σταθερά το λαό  σε αυτούς τους ανταγωνισμούς με στόχο οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι να αποσπάσουν κομμάτι της πίτας.

Αυτό αποδεικνύει και η πρόσφατη τριμερής συνάντηση στη Θεσσαλονίκη Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου  με θέμα την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου.

    Στη σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνει ο λαός μας η Ελλάδα συμμετέχει σε 13 (!!!) διαφορετικές ΝΑΤΟικές αποστολές σε όλο τον κόσμο με προσωπικό και μέσα που στοιχίζουν στον Ελληνικό λαό 1 εκ. ευρώ την ημέρα!

Ενώ πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις ωστόσο οι πολιτικές ηγεσίες είναι συνεπέστατες όταν πρόκειται για την κάλυψη των «συμμαχικών υποχρεώσεων» και ξοδεύουν σταθερά κάθε χρόνο το 2% του ΑΕΠ (4 δις ευρώ) για ΝΑΤΟικές δαπάνες.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων –και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ- η χώρα αποτελεί ορμητήριο για τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Λιμάνια-αεροδρόμια-στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις δίνονται απλόχερα για να υπηρετηθούν οι πολεμικοί σκοποί του ΝΑΤΟ.

Στη Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια το Γ’ Σώμα στρατού έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο και έχει αναβαθμιστεί σε «Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας».

‘Όπου πηγαίνει το ΝΑΤΟ:

 •  Σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή  
 •  Δημιουργεί εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι φεύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και ψάχνουν διέξοδο σε άλλες χώρες.
 •  Καλλιεργεί εθνικιστικές και  θρησκευτικές έχθρες ανάμεσα στους λαούς
 •  Δεν αναγνωρίζει σύνορα αυξάνοντας την επιθετικότητα μεταξύ των κρατών (βλ. Τούρκικες παραβιάσεις στο Αιγαίο)
 •  Δημιουργεί τετελεσμένα (Τούρκικη κατοχή στην Κύπρο, κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ κλπ)

Συνάδελφοι-σσες, οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους εργαζόμενους των άλλων χωρών. Αντίθετα μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για ζωή χωρίς εκμετάλλευση-πολέμους-προσφυγιά.

Απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ και την επιστροφή των Ελληνικών μονάδων από το εξωτερικό.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στη ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ του Π.Α.ΜΕ το ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 1μ.μ. στην πλ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Σύσκεψη-ενημέρωση για το ενιαίο μισθολόγιο και το προσχέδιο Σπίρτζη για ΟΑΣΘ                                                   Θεσσαλονίκη  15-6-2017

 Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ

 

Σύσκεψη-ενημέρωση για το ενιαίο μισθολόγιο και το προσχέδιο Σπίρτζη για ΟΑΣΘ

Συνάδελφοι-σσες, διανύουμε την περίοδο της ηρεμίας πριν την καταιγίδα.
Το πρόβλημα της απληρωσιάς ΔΕΝ λύθηκε με το σταμάτημα των κινητοποιήσεων ενώ όλες οι  πλευρές (Υπουργείο-ΟΑΣΘ-πλειοψηφία Συνδικάτου) ετοιμάζονται για την τελική επίθεση στα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα μας. Διαβάστε το άρθρο »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΑΣ-ΟΑΣΘ για την πανεργατική Απεργία στις 17-5ΔΑΣ ΟΑΣΘ Logo

Για την πανεργατική Απεργία στις 17-5

Συνάδελφοι-σσες, χρεοκόπησε η τακτική του προεδρείου που έσερνε τους εργαζόμενους εδώ και δεκαετίες πίσω από το άρμα της διοίκησης  των μετόχων.   

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ για να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα συναντήθηκε κρυφά με τον Υπουργό Μεταφορών και «άδειασε» την πλειοψηφία επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την πάγια θέση της ΔΑΣ και του ταξικού κινήματος ότι αφεντικά και εργαζόμενοι ποτέ δεν είχαν ούτε και πρόκειται να έχουν τα ίδια συμφέροντα.

Τώρα  όντας σε πλήρες αδιέξοδο το προεδρείο αναζητά διέξοδο στην ποδιά του Σπίρτζη (!!!!) ενώ εσχάτως ανακάλυψε ότι εναλλακτική λύση -εφόσον δεν υιοθετηθεί η πρόταση του από τον Υπουργό- μπορεί να αποτελέσει και ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ!!!

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ διαφώνησε με τη συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί από τους παρευρισκόμενους για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι!!

Και οι 3 προτάσεις (ΟΑΣΘ, Συνδικάτου και νομοσχέδιο Σπίρτζη) έχουν ως βασικό στοιχείο την εφαρμογή της οδηγίας 1370/2007 που προμηνύει θύελλα για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να στοιχηθούν κάτω από ξένες σημαίες και να επιλέξουν «το μικρότερο κακό».

Πρέπει στην πράξη να απορρίψουν τις προτάσεις  που θα τους σερβίρουν ως «λύση στο πρόβλημα»  και να παλέψουν ενωμένοι μαζί με το λαό για συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες εργαζομένων και επιβατών.

Ο αγώνας θα είναι διαρκείς και δύσκολος γιατί  οι πολιτικές που φέρνουν τα συνεχόμενα μέτρα δεν θα σταματήσουν αν ο λαός δε τις σταματήσει με την πάλη του.

Το 4ο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Α. ΕΛΛ.  που θα αφαιμάξει από το λαό άλλα 4 δις ευρώ δεν θα είναι το τελευταίο ενώ  πυκνώνουν τα σύννεφα του πόλεμου  στη γειτονιά μας (Δυτικά Βαλκάνια, Συρία, Ουκρανία) με απειλές και επίδειξη δύναμης από ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ κλπ.

 

Να ξεπεράσουμε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που αποτελεί εμπόδιο στην οργάνωση αγώνων και οδηγεί στην ήττα του εργαζόμενους.

Φτάνει πια με τις ψευτιές και τις απάτες τους. Με την τακτική τους μας ξεπούλησαν και μας καταδίκασαν στη μιζέρια, την αβεβαιότητα και την ανυποληψία.

 

Διεκδικούμε: 

 •  Επιστροφή των κλεμμένων
 •  Σύγχρονα και συντηρημένα οχήματα
 •  Τέλος στις εργολαβίες με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
 •  Επάρκεια ανταλλακτικών στα συνεργεία και τις υποδομές επισκευής των οχημάτων
 •  Φθηνό εισιτήριο για το λαό
 •  Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων

 

ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ! ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ 10:30 Π.Μ.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΑΣ ΟΑΣΘ

Απάντηση στις συκοφαντίες και τα ψέματα του προεδρείου του συνδικάτου                                                   Θεσσαλονίκη  2-5-2017

 

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ

 

Απάντηση στις συκοφαντίες και τα ψέματα του προεδρείου

  Συνάδελφοι-σσες, στις 27-4 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ μπροστά στα γραφεία του Οργανισμού.

Μια δράση που αν και είχε μικρή συμμετοχή η πλειοψηφία του Συνδικάτου λύσσαξε στην κυριολεξία και έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να την συκοφαντήσει και με αυτό το τρόπο να αποθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους για να μην συμμετάσχουν.

Προγραμμάτισε άρον τον άρον μέχρι και Δ.Σ. του Συνδικάτου την ίδια μέρα και ώρα!!! Τυχαίο;;;

 

ΨΕΜΑ 1Ο     Γράφει το προεδρείο για   «Ανώνυμο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα…»

Στις 4-2-2017 σε ανακοίνωση της ΔΑΣ αναφέρονταν στον τίτλο: «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ του ΟΑΣΘ»  Τι δεν κατάλαβαν οι ψεύτες του προεδρείου;;

Μετά από 1 μήνα στις 3-3-2017 στο κάλεσμα για σύσταση της Επιτροπής στο ΕΚΘ αναφέρονταν… «Όπως ανακοινώθηκε σε ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΑΣΘ…»  Συνέχισαν να μην….καταλαβαίνουν!!

Και αν για κάποιον εργαζόμενο είναι δύσκολο να θυμάται τι έγραψε η κάθε παράταξη πριν 2-3 μήνες υπάρχει και μια σημαντική λεπτομέρεια…….

 Όταν εκτυπώνονται στο φωτοτυπικό του Συνδικάτου  οι ανακοινώσεις δίνετε πάντα ένα αντίτυπο για το αρχείο του Συνδικάτου στο Γραμματέα του Συνδικάτου (δηλ. σε αυτόν που έγραψε τις συκοφαντίες και τα ψέματα στην ανακοίνωση του προεδρείου….τα συμπεράσματα δικά σας)

ΨΕΜΑ 2Ο  Οι ψεύτες του προεδρείου κατηγόρησαν την Επιτροπή Αγώνα για «συμπόρευση με ομάδες του τύπου Δεν πληρώνω εισιτήριο»

Όσοι συνάδελφοι πέρασαν από το χώρο αλλά και από τις φωτογραφίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο φαίνεται πεντακάθαρα ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια ομάδα. Η συκοφαντία και η διαστρέβλωση στα χυδαιότερα της……Μπροστά τους ο Γκέμπελς φαντάζει ως απλός ερασιτέχνης.

 ΨΕΜΑ 3Ο  Οι ψεύτες λένε για «Προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων» από την Επιτροπή Αγώνα.

Ποιοι, αυτοί που πρότειναν να λήξουν οι κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα και να δώσουμε χρόνο στον….Τσίπρα (στον άλλο ψεύτη) για να λύσει το πρόβλημα μας……και αυτός με τη σειρά του το έλυσε όπως έλυσε και τα προβλήματα του υπόλοιπου  Ελληνικού λαού…….

Τσίπρας-προεδρείο ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ!!!

Συνάδελφοι, η μέχρι τώρα ιστορία του Συνδικάτου έτσι όπως καταγράφηκε στις Γ. Συνελεύσεις, στα Δ.Σ. και γενικά στο χώρο μας δείχνει ότι η πλειοψηφία είναι αυτή που εξαπάτησε και συνεχίζει να εξαπατά τους εργαζόμενους. Παραθέτουμε μερικά μόνο από τα έργα και τις ημέρες της:

 • Πρότεινε μείωση μισθών
 • Πρότεινε μείωση ρεπό
 • Πρότεινε να δοθούν τα χρήματα των ταμείων των εργαζομένων στον εργοδότη για να τον διευκολύνει που σε κάποια στιγμή έφτασαν τα 5 εκ. ευρώ!!!
 • Πρότεινε να δοθούν οι αυξήσεις των εργαζομένων των ετών 2010,2011,2012 δηλ. 12 εκ. ευρώ ως «μαξιλάρι» για τα ελλείμματα του Οργανισμού
 • Πρότεινε να μπει εργολαβική εταιρία στον έλεγχο κομίστρου και σήμερα οι συνάδελφοι μας ελεγκτές τρέχουν και δε φτάνουν πιεζόμενοι να «πιάνουν τους στόχους» των προστίμων και των ελέγχων που πραγματοποιούν οι εργολαβικοί συνάδελφοι οι οποίοι  δουλεύουν στο «κόκκινο»!!

Παράλληλα ο ΟΑΣΘ με δηλώσεις του εκθειάζει την εργολαβική εταιρία δυσφημώντας με αυτό τον τρόπο τους   συναδέλφους μας και η πλειοψηφία «κάνει την πάπια». ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΜΕ ΠΙΑ…….. Συνάδελφοι, συσπειρωθείτε με την Επιτροπή Αγώνα και γυρίστε την πλάτη σας σε κάθε εργοδοτικό συνδικαλιστή. Αυτοί υπάρχουν για να σας ξεπουλάνε και να βάζουν εμπόδια -στις μη ελεγχόμενες από τον εργοδότη ΟΑΣΘ- κινητοποιήσεις ενώ όταν αναγκάζονται να προκηρύξουν κινητοποιήσεις αυτές καταλήγουν ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΦΙΑΣΚΟ ΚΑΙ ΗΤΤΑ!! Η πρόσφατη εμπειρία αυτό δείχνει. Για αυτό και μένουμε ξανά για πολλοστή φορά απλήρωτοι και «βουβοί» για εβδομάδες και μήνες. Η ελπίδα βρίσκετε στους οργανωμένους αγώνες  μαζί με το λαό και τα ταξικά συνδικάτα για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της ΔΑΣ-ΟΑΣΘ για τις αντεργατικές τακτικές που ακολουθεί η διοίκηση του ΟΑΣΘΔΑΣ ΟΑΣΘ Logo

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ    10-4-2017

Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α

Συνάδελφοι-σσες, η διοίκηση του ΟΑΣΘ -που λειτουργεί με σκοπό το κέρδος- συνεχίζοντας την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών αναγκών για φθηνές και ποιοτικές αστικές συγκοινωνίες και μπροστά στις επερχόμενες νέες αντιδραστικές εξελίξεις, απέστειλε πρόσφατα μέσω της Γ. Διεύθυνσης σε συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπο  της παράταξης ΔΑΣ-ΟΑΣΘ  κλήση για απολογία με το αιτιολογικό ότι εισήλθε αδικαιολογήτως στον χώρο του αμαξοστασίου Σταυρουπόλεως και προέβη σε παράνομη λήψη φωτογραφιών.

Η παραπάνω αντίδραση έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη προσπάθεια που κάνει το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του απέναντι σε κάθε φωνή αντίστασης , με σκοπό να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους έτσι ώστε να περάσουν αναίμακτα οι όποιες αντιδραστικές αλλαγές (μειώσεις μισθών και αυξήσεις κομίστρων) στη πλάτη των εργαζομένων και του λαού.

Όπως αναλύσαμε στην προηγούμενη ανακοίνωση μας (http://das-oasa.gr/?p=11221) μπροστά μας έχουμε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης που δημοσιεύτηκε και περιλαμβάνει και νέα αντεργατικά μέτρα.

Καλούμε τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ να αντιδράσουν αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια τρομοκράτησης. Ο κάθε εκλεγμένος στο Δ.Σ. του Συνδικάτου έχει το δικαίωμα να εισέρχεται στα αμαξοστάσια και στους χώρους εργασίας και να ενημερώνει και να συζητά με τους εργαζόμενους. Η εικόνα του καμένου λεωφορείου, (και συγκεκριμένα του 463) φανερώνει τις ελλείψεις που υπάρχουν σε συντήρηση του στόλου, το πώς ρίχνονται στη πυρά τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα όταν μια εταιρεία λειτουργεί με σκοπό το κέρδος και όχι με βάση της σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ενοχλούν γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν αναδείξει ζητήματα που έχουν να κάνουν με:

 • Την υποσυντήρηση των οχημάτων, την έλλειψη ανταλλακτικών και τεχνικού προσωπικού
 • Την έλλειψη τεχνικών μέσων  για να γίνετε σωστά και με ασφάλεια η επισκευή των οχημάτων
 • Την έλλειψη σωστής εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης των οδηγών –σε ρεαλιστικές συνθήκες και όχι με βίντεο ή από τον πίνακα κάποιας σχολής- για τους κινδύνους από πυρκαγιά και τους τρόπους αντιμετώπισης τους
 • Την έλλειψη οδηγών και τα κομμένα λεωφορεία που λείπουν από την κίνηση και έχουν ως αποτέλεσμα τη μη κάλυψη των λαϊκών αναγκών  αξιόπιστη συγκοινωνία
 • Την απληρωσιά και την κοροϊδία των εργαζομένων
 • Την εντατικοποίηση της εργασίας και την επέκταση των εργολαβικών εργαζομένων (βλ. έλεγχος κομίστρου) που εργάζονται με πολύ χειρότερες εργασιακές και μισθολογικές σχέσεις
 • Τη λειτουργία του Οργανισμού ως ρουσφετολογικού μηχανισμού του συστήματος παρέχοντας σκανδαλώδεις κάλυψη στους ημετέρους που σε ότι παράπτωμα και αν υποπέσουν «πέφτουν στα μαλακά» ενώ κατά διαστήματα εξαπολύονται πογκρόμ αναφορών για «ψηλού πήδημα» στους υπόλοιπους και κυρίως στους οδηγούς.

 

Επιστρέφουμε ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ την Κλήση για Απολογία στη διοίκηση του ΟΑΣΘ και την καλούμε να απολογηθεί στο λαό της Θεσσαλονίκης και στους εργαζόμενους για όλα τα παραπάνω!!

 

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να συσπειρωθούν πλάι στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να οργανώσουν τον αγώνα τους κόντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ , τη Κυβέρνηση και την εργοδοσία παλεύοντας ενάντια σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν και θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες (φορολογικό, νέα μείωση στις συντάξεις). Οι σχεδιασμοί αφορούν και τις αστικές συγκοινωνίες, όπως και τον ΟΣΕ, τα Λιμάνια και συνολικά τις μεταφορές.

 

Καταγγελία της ΔΑΣ-ΟΑΣΘΔΑΣ ΟΑΣΘ Logo

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ    7-4-2017

Προς πρόεδρο και Δ.Σ. της Ο.Σ.Μ.Ε

 

Καταγγελία

Συνάδελφοι, μετά και το περιστατικό στη Σάμο όπου η εργοδοσία της επιχείρησης Εμμ. Ζαρμπάνης ΑΒΕΕ ζητά από τους εργαζόμενούς της υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από την αστυνομία ότι δεν θα συμμετάσχουν στο μέλλον ως υποψήφιοι σε συνδικαλιστικά όργανα, πυκνώνουν οι αντιδραστικές μεθοδεύσεις στους χώρους εργασίας δείγμα και αυτό της αποθράσυνσης  των εργοδοτών με τις πλάτες και της σημερινής δήθεν «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης η διοίκηση του απέστειλε κλήση για απολογία στο μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ Τσαρίδη Νικήτα (εκλεγμένο με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ)  κατηγορώντας τον ότι εισήλθε αδικαιολόγητος στο χώρο του Αμαξοστασίου Σταυρούπολης -ενώ βρίσκονταν έκτος υπηρεσίας- και προέβη σε παράνομη λήψη φωτογραφιών.

 

1ον Ο συνάδελφος Τσαρίδης Νικήτας ασκούσε τα νόμιμα συνδικαλιστικά του καθήκοντα αναρτώντας την ανακοίνωση της παράταξης ΔΑΣ ΟΑΣΘ με ημ/νια 28-3-2017 η οποία  ταιριάζει απόλυτα με την αναγραφόμενη ημέρα και ώρα στην κλήση του Γ. Διευθυντή.

2ον Από πότε ο Γ. Διευθυντής και η διοίκηση του ΟΑΣΘ αποφάσισαν ότι είναι αδικαιολόγητη η παρουσία των νόμιμα εκλεγμένων συνδικαλιστών στους χώρους εργασίας του Οργανισμού;

Αυτό ισχύει μόνο για τους συνδικαλιστές της ΔΑΣ;

3ον Tο διαδίκτυο και στις λεγόμενες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης  είναι γεμάτo από δεκάδες φωτογραφίες λεωφορείων από τα Αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ και όχι μόνο.

Όλες οι αναρτημένες φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί κατόπιν άδειας;

Έχει ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο η διοίκηση του Οργανισμού σε άλλη Παρόμοια περίπτωση;

Συνάδελφοι, είναι φανερό ότι η διοίκηση του Οργανισμού με πρόσχημα μια φωτογραφία λεωφορείου θέλει να φιμώσει τη μόνη ταξική και αγωνιστική φωνή στο χώρο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και να επιβάλει τη σιωπή στους χώρους εργασίας και να επιφέρει νέα χτυπήματα στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτή η διοίκηση είναι που καλύπτει ημετέρους άλλων παρατάξεων που πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να κλέβουν, να οδηγούν μεθυσμένοι, υπό την επήρεια ναρκωτικών ενώ τα ρέστα της έδωσε στην περίπτωση μέλους της ναζιστικής Χ.Α. που καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 8 μήνες φυλάκιση για ποινικό αδίκημα (ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος επιβατών εν ώρα εργασίας) και ακόμα τον απασχολεί στη θέση του οδηγού!!

Για τις μεθοδεύσεις του αυτές καταγγέλλουμε τον Γ. Διευθυντή και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και δηλώνουμε ότι η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει στους χώρους εργασίας.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν και εκτιμούν τον αγώνα των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ και της ΔΑΣ ΟΑΣΘ και θα μας βρουν μπροστά τους όποτε επιχειρήσουν να επιτεθούν εκ νέου στα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΑΣ ΟΑΣΘ

Ακολουθεί η κλήση που δόθηκε στον συνάδελφο…

Download the PDF file .

 

Τι Συγκοινωνία Θέλουμε; Ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΑΣΘΔΑΣ ΟΑΣΘ LogoΘεσ/νίκη 28-03-17

Τι Συγκοινωνία Θέλουμε;

Συνάδελφοι-σσες,
δεν είναι τυχαίο ότι αναβλήθηκε για τον επόμενο μήνα η εκδίκαση της υπόθεσης ένταξης του Οργανισμού στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Έρχεται νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους του υπουργείου μεταφορών και το ΣτΕ «κάνει κράτει».

Ενόψει της κορύφωσης της κόντρας μεταξύ διοίκησης ΟΑΣΘ-Υπουργείου, η ΔΑΣ θέτει το ερώτημα για το τι συγκοινωνία έχει ανάγκη ο λαός και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ εδώ και 30 και πλέον χρόνια έχει τη σταθερή και διαχρονική θέση ότι η συγκοινωνία και συνολικά η μεταφορά είναι δημόσιο αγαθό και άρα πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο.

Αυτό κατά την άποψη μας σημαίνει ότι:

 • Όλοι οι μεταφορικοί φορείς, θαλάσσιοι, εναέριοι και χερσαίοι (Αστικά Λεωφορεία, ΚΤΕΛ, Μετρό, Τραμ, Σιδηρόδρομος κλπ) πρέπει να βρίσκονται σε έναν ενιαίο φορέα μεταφοράς-συγκοινωνίας.
 • Για να μειώνεται το κόστος και να αυξάνεται η ταχύτητα και η αξιοπιστία πρέπει ο σχεδιασμός να γίνεται σε πανελλαδικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο από τον  ενιαίο φορέα και όλα τα μεταφορικά μέσα να λειτουργούν συνδυασμένα. δηλ. να αλληλοσυμπληρώνονται και να αλληλοτροφοδοτούνται.
 • Ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της μεταφοράς μπορεί να παίξει η δυνατότητα που υπάρχει στη χώρα μας για εγχώρια παραγωγή μεταφορικών μέσων (βλ. ΕΛΒΟ, ναυπηγεία Σκαραμαγκά κλπ.)

Αυτό με τη σειρά του περιορίζει σημαντικά τις εισαγωγές μέσων και ανταλλακτικών και δίνει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα ενώ βελτιώνει την εμπειρία του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού που  του δίνει τη δυνατότητα να βελτιώνει την ποιότητα της κατασκευής και επισκευής και κατά συνέπεια της αξιοπιστίας της εγχώριας παραγωγής  μεταφορικών μέσων.

 • Με την κατάργηση του επιχειρηματικού κέρδους από ιδιώτες μεταφορείς μειώνετε το κόστος των εισιτηρίων με ότι ευεργετικό αυτό συνεπάγεται για  τους επιβάτες δηλ. για το λαό.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μαζικότερη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την μικρότερη χρήση των Ι.Χ. οχημάτων και άρα καλύτερες κυκλοφοριακές συνθήκες πράγμα που θα διευκολύνει και τα ΜΜΜ να κινούνται απρόσκοπτα ενώ παράλληλα θα είναι μικρότερες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις  και θα μειωθούν σχετικά και οι εισαγωγές καύσιμων.

 • Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ πέρα από το ότι θα εργάζονται ως μόνιμο προσωπικό με σταθερές εργασιακές σχέσεις, εργασιακά  δικαιώματα, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και μισθολογικές απολαβές που θα διασφαλίζουν ότι θα ζουν  με αξιοπρέπεια θα έχουν επιπλέον  ουσιαστική ενεργή συμμετοχή στη λειτουργία και το σχεδιασμό του μεταφορικού έργου.

Είναι προφανές ότι η θέση μας δεν έχει καμία σχέση με ότι συμβαίνει στους σημερινούς συγκοινωνιακούς φορείς που ελέγχονται από το δημόσιο (βλ. συγκοινωνίες Αθήνας με μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους και τεράστιες αναμονές και ακριβό εισιτήριο για τους επιβάτες).

Τα παραπάνω αποτελούν στόχο διεκδίκησης και καμία από τις κυβερνήσεις είτε η σημερινή ή οι επόμενες δεν θα νομοθετήσουν κάτι που συμφέρει το λαό και τους εργαζόμενους στη συγκοινωνία.

Αντίθετα θα νομοθετήσουν με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την οδηγία της Ε.Ε. 1370/2007 για να  μπουν νέοι παίκτες στον κλάδο της συγκοινωνίας και να πάρουν κομμάτι της πίτας ενώ για τους εργαζόμενους στον οργανισμό θα νομοθετήσουν, να μειωθούν οι μισθοί (βλ. ενιαίο μισθολόγιο), να καταργηθούν δικαιώματα, να επεκταθούν οι εργολαβίες κ.α. και για τους επιβάτες να χρυσοπληρώνουν την μετακίνηση τους.

Από την άλλη πλευρά και το σχέδιο «εξυγίανσης» της διοίκησης του ΟΑΣΘ αναφέρεται και αυτό στην ίδια ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ μίλησε για υπέρογκο μισθολογικό κόστος και πως καμία ιδιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει με τέτοιο κόστος. (βλ. μειώσεις μισθών)

Δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο Δ.Σ. του Συνδικάτου το προεδρείο ανακοίνωσε ότι στη επόμενη Γ. Συνέλευση θα προτείνει αλλαγή της ΣΣΕ (ενώ αυτή λήγει –μαζί με τη μετενέργεια- στις 31-3-2018) δηλ. έχουμε ένα ολόκληρο χρόνο ακόμα!!

Στην κόντρα μεταξύ διοίκησης ΟΑΣΘ και Υπουργείου οι εργαζόμενοι να μην επιλέξουν ούτε τη Σκύλα ούτε τη Χάρυβδη, να χαράξουν το δικό τους δρόμο  και σε κοινωνική συμμαχία με άλλους εργαζόμενους και με το λαό να αγωνιστούν για μεταφορές και συγκοινωνία με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

 • 258175Συνολικές αναγνώσεις:
 • 49Αναγνώσεις σήμερα:
 • 108823Συνολικοί επισκέπτες:
 • 48Επισκέπτες σήμερα:
 • 3Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ