ΔΑΝΙΑ: Απολύσεις 4.000 εργαζομένων στα Ταχυδρομεία



Συνεχίζεται το κύμα απολύσεων στη Δανία, με θύματα αυτή τη φορά τους υπαλλήλους των ταχυδρομείων. Μόνιμη αιτιολογία, η ανταγωνιστικότητα, ανεξάρτητα από το αν η εταιρεία είναι ιδιωτική, κρατική ή δημοτική. Αν και η παραγωγικότητα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, κοντεύει να ξεπεράσει τα όρια του δυνατού, λόγω απολύσεων και εργοδοτικής τρομοκρατίας, συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις.

Τα «Δανέζικα Ταχυδρομεία» πουλήθηκαν πριν ένα χρόνο στα «Σουηδικά Ταχυδρομεία» (Post Nord), αφού είχαν απολύσει πάνω από 15.000 εργαζόμενους από το 2000 και μετά. Σήμερα ο νέος ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει την εταιρεία σε ιδιώτες τμηματικά, πουλώντας πρώτα τα φιλέτα, όπως τη διανομή Τύπου, και για να αποδείξει ότι είναι ανταγωνιστική, προχωράει σε απόλυση 4.000 εργαζομένων σε πρώτη φάση.

Τα «Δανέζικα Ταχυδρομεία» από κρατική εταιρεία μετατράπηκαν το 1995 σε ανώνυμη εταιρεία, και από το 2000, με βάση την ευρωενωσιακή ντιρεκτίβα «απελευθέρωσης» του κλάδου, μπήκαν στο παιχνίδι άλλες εταιρείες, που απασχολούσαν προσωπικό από άλλες χώρες με μισθούς πείνας. Με την απόλυση των 4.000 εργαζομένων η διοίκηση ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής τα γράμματα θα διανέμονται μόνο μια φορά τη βδομάδα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων 3F, διά στόματος του προέδρου της, θεώρησε παρατραβηγμένο το μέτρο, αλλά παράλληλα ανέλαβε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, ότι μπορούν να βρουν άλλη δουλειά. Επίσης πριν από λίγο καιρό η μεγάλη φαρμακοβιομηχανία «NOVO», παρά τα δισεκατομμύρια κερδών, ανακοίνωσε 1.000 απολύσεις.

www.rizospastis.gr

 

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός