Unicef: 5.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο στην Υεμένη



 

Σχετική εικόναΗ Unicef δημοσιοποίησε σήμερα σοκαριστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Υεμένη, όπου περισσότερα από 5.000 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί στις εχθροπραξίες και 1,8 εκατομμύρια υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.

Σε μια έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα στη Σαναά, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία επισημαίνει ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν πλέον σχολείο, εκ των οποίων τα 500.000 από την κλιμάκωση της σύρραξης τον Μάρτιο του 2015 συνέπεια της στρατιωτικής επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί έκτοτε και «μια ολόκληρη γενιά» θα σημαδευθεί από τη βία, τους εκτοπισμούς, τις ασθένειες, τη φτώχεια και τον υποσιτισμό, τονίζεται στην έκθεση.

Το 50% και πλέον των μικρών Υεμενιτών δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή σε ένα επαρκές αποχετευτικό δίκτυο, προειδοποιεί επίσης η Unicef, υπογραμμίζοντας ότι 1,8 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, εκ των οποίων σχεδόν 400.000 έχουν ανάγκη από επείγουσα ιατρική φροντίδα για να μπορέσουν να επιζήσουν.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άνθρωποι?εκ των οποίων το ? είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, έχουν νοσήσει από χολέρα και οξεία διάρροια, τονίζεται επίσης στην έκθεση.

Περισσότερα από 5.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις από τον Μάρτιο το 2015, ήτοι 1.000 περισσότερα σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Unicef.

Τα παιδιά στην Υεμένη «υποφέρουν από τις καταστροφικές συνέπειες ενός πολέμου για τον οποίο δεν φέρουν καμία ευθύνη» δήλωσε η Μεριτχέλ Ρελάνο, η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού στην Υεμένη.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017, 256 σχολεία καταστράφηκαν ολοσχερώς, σε 150 διαμένουν εκτοπισμένοι και 23 σχολεία τα έχουν καταλάβει ένοπλες οργανώσεις, διευκρινίζεται στο έγγραφο.

Την ίδια ώρα, τα ? των κοριτσιών στη χώρα έχουν παντρευτεί προτού συμπληρώσουν τα 18 τους, αποκαλύπτει η Unicef, που αναφέρει ότι περιστατικά γάμων με τη βία, ιδίως για οικονομικούς λόγους, καταγγέλλονται τακτικά στις αρχές.

Τον περασμένο χρόνο, ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι η Υεμένη είχε εξελιχθεί σε θέατρο της «χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης στον κόσμο».

Περισσότεροι από 9.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 53.000 έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του συνασπισμού, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας χολέρας που μαστίζει τη χώρα από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

 

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός