ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΚΕΑ



ΔΑΣ - ΟΑΣΑ

22/11/13

Συνάδελφοι-σσες,

Πολύ ντόρος γίνεται για τα οικονομικά του Συνδικάτου και την διαχείρισή τους.

Θυμίζουμε στον κλάδο ότι η ΔΑΣ στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καταψήφισε τον οικονομικό απολογισμό.

Από τα πρώτα Διοικητικά Συμβούλια δηλώσαμε ότι αν υπάρχουν έστω και ενδείξεις για ατασθαλίες να μπουν ορκωτοί λογιστές και εισαγγελέας για να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα οικονομικά.

Το Κ.Ε.Α είναι αποθεματικό και λειτουργεί με βάση το καταστατικό του Συνδικάτου για να μπορεί ο συνταξιοδοτούμενος συνάδελφος να παίρνει 1.000 ευρώ ως αποζημίωση, χρήματα που ο ίδιος καταβάλλει ως συνδρομή.

Το ποσό που συγκεντρώνεται είναι από την συνδρομή που το καταστατικό από το 1994 έχει ορίσει στο 1% των αποδοχών του κάθε μέλους.

Με την δημιουργία του Κ.Ε.Α δεν υπήρξε αύξηση συνδρομής των μελών.

Παράλληλα στην ΣΣΕ εντάχθηκε και η συμμετοχή της εταιρείας ως εξής:

Για κάθε ένα ευρώ συνδρομής μέλους τα 040 λεπτά του ευρώ τοποθετούνται στον/στην κάθε συνάδελφο και η εταιρεία βάζει άλλα 0,20 λεπτά του ευρώ.

Είναι χρήματα που αποδίδονται ως αποζημίωση στην συνταξιοδότηση και στην απόλυση.

Τούτη τη περίοδο που κυβέρνηση και διοίκηση βροντάνε σε όλα τα επίπεδα φέρνουν κανονισμό καρμανιόλα (δεν υπάρχει ωράριο, ειδικότητα, εφαρμόζει διευθυντικό δικαίωμα) αρνούνται ν υπογράψουν νέα ΣΣΕ καταργώντας και θεσμικά και οικονομικά δικαιώματα, προετοιμάζουν 1.000 απολύσεις, οι συνδυασμοί που αυτοχαρακτηρίζονται ως ΄΄ακομμάτιστοι – ανεξάρτητοι ΄΄ πρωτοστάτησαν στη συλλογή υπογραφών για συνέλευση με αποκλειστικό θέμα ΄΄ την τροποποίηση του καταστατικού του συνδικάτου για την προείσπραξη από όποιο μέλος το θελήσει εντός 5 ημερών΄΄.

Σεβόμενοι τις υπογραφές των συναδέλφων προτείναμε στο Διοικητικό Συμβούλιο την Πέμπτης 21/11/2013 τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης (ενδεικτική ημερομηνία 28/11/2013) με δύο όμως θέματα : Να μπει ως πρώτο θέμα ενιαία οι απολύσεις, ο κανονισμός, η ΣΣΕ και ως δεύτερο θέμα η διαχείριση του ΚΕΑ.

Σε αυτήν την πρόταση υπήρξε άρνηση από την πλευρά του εκπροσώπου του συνδυασμού ΄΄ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛ ΟΣΥ ΄΄ που πρότεινε δυο γενικές συνελεύσεις σε διάστημα λίγων ημερών δίνοντας προτεραιότητα στο ΚΕΑ και από ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ που δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν γενική συνέλευση με αυτό το θέμα για να μην ξεφτιλίσουν το Συνδικάτο και άλλο θέμα δεν μπορεί να μπει γιατί υπάρχει θέμα καταστατικού εξ΄ αιτίας των υπογραφών.

Για το θέμα του ΚΕΑ δηλώνουμε ότι πρέπει να παραμείνει γιατί το επόμενο διάστημα η εταιρεία θα κόψει ( ήδη ψαλιδίζει) το εφάπαξ. Ένα μέρος των χρημάτων μπορεί να αποδοθεί ως ενίσχυση των εργαζομένων σε μια δύσκολη περίοδο π.χ. σε συνεχόμενες απεργίες. Να μην διαλύσουμε τις όποιες υποδομές αλληλεγγύης έχουμε δημιουργήσει για τους συναδέλφους μας ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση όπου η κυβέρνηση ετοιμάζεται για απολύσεις στις συγκοινωνίες.

Η διατήρηση του αποθεματικού του συνδικάτου να συνδυαστεί με ενδελεχή έλεγχο ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για ρεμούλες.

Το βιολί κλέφτες, κλέφτες κρύβει τις ευθύνες των παρατάξεων που καθησυχάζουν τον κλάδο, τον κρατάνε ανημέρωτο, αμέτοχο και τον οδηγούν στη σφαγή, αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Όποιος έχει στοιχεία τα πηγαίνει στον εισαγγελέα.

Δηλώνουμε καθαρά ότι ενεργούν παίζοντας με τον καημό των συναδέλφων που είναι πνιγμένοι στα χρέη, με πετσοκομμένους μισθούς με ανέργους στα σπίτια τους χωρίς ενημέρωση από την πλειοψηφία του συνδικάτου στο τι κάνουμε, πως θα αντιδράσουμε.

Ρίχνουν νερό στο μύλο της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που και δεν θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν τους συναδέλφους στην απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Δεν θα παρακολουθήσουμε τη λογική ΄΄έκαψα την καλύβα μου να μην με τρων οι ψύλλοι΄΄.

Αυτή η τακτική είναι βούτυρο στο ψωμί της πλειοψηφίας και οδηγεί σε διαλυτικές, εκφυλιστικές καταστάσεις.

Τώρα χρειάζεται οργάνωση, αντεπίθεση για υπογραφή ΣΣΕ, να μην εφαρμοστεί ο κανονισμός καρμανιόλα, να μην απολυθεί κανείς, να μη γίνουμε σκλάβοι με 400 ευρώ.

 

Υ.Γ.  Η διαμόρφωση ενός αιτήματος με συλλογή υπογραφών που καθιερώνει την ατομική ευθύνη των συναδέλφων (όποιος θέλει εισπράττει) καλλιεργεί στη συνείδηση του εργαζόμενου το προβάδισμα της ατομικής στάσης έναντι στης συλλογικής και διευκολύνει καταστροφικές εξελίξεις για το κλάδο όπως η αποδοχή ατομικών συμβάσεων, η αυτοδιαχείριση και επικίνδυνες αντιλήψεις όπως ο καθένας για πάρτι του.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός