Κινητοποίηση έξω από το «Ασκληπιείο» Βούλας ύστερα από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Γλυφάδας (ΦΩΤΟ)



Τη συνέχεια των πολύμορφων κινητοποιήσεων – παρεμβάσεων, με συγκέντρωση στην πύλη του «Ασκληπιείου» Βούλας, έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιούλη φορείς των Νοτίων μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Γλυφάδας σχετικά με τα δεκάδες προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω της συνεχής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Από την Επιτροπή Αγώνα Γλυφάδας, ο Αλέξης Στεφανίδης, τόνισε ότι το «Ασκληπιείο» είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην περιοχή των Νοτίων που εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμου και η συνέχιση της λειτουργίας του είναι απαραίτητη για την περιοχή και αφορά όλους επισκέπτες, το προσωπικό, κάθε λαϊκή οικογένεια της περιοχής. Η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης έχουν οδηγήσει σε τραγικές επιπτώσεις, όπως η δημιουργία 346 κενών θέσεων προσωπικού, η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας που οδήγησε πρόσφατα σε εργατικό ατύχημα, και το πλημμύρισμα θαλαμών που βγήκαν εκτός λειτουργίας. Η πολιτική αυτή δεν είναι καινούρια, είναι διαχρονική με όλες τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν η μία το έργο της άλλης. Έτσι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη συνεχή μείωση του κρατικού προϋπολογισμού και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αφού δίνει απλόχερα τη λειτουργία του νοσοκομείου σε εργολάβους.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Σπυριδούλα Τσάκαλου εκ μέρους του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και αντιπρόεδρος του Νότιου παραρτήματος. Αναφέρθηκε στο «θαύμα της ανάπτυξης» που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι που έχει ως συνέπεια το τουριστικό κεφάλαιο να σπάει τα ρεκόρ κερδοφορίας το ένα μετά το άλλο και την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στον κλάδο να βλέπουν τη δουλειά να εντατικοποιείται στο έπακρο, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Αυτό έχει ως συνέπεια την εκδήλωση χρόνιων παθήσεων, τα εργατικά ατυχήματα, τις λιποθυμίες αφού το ωράριο είναι λάστιχο και κατά τη βούληση του κάθε εργοδότη. Αναφέρθηκε στη σημασία της λειτουργίας του νοσοκομείου, αναφέροντας και συγκεκριμένα παραδείγματα εργαζομένων του κλάδου, όπως το περιστατικό με εργαζόμενη στην περιοχή, η οποία έπαθε καρδιακό επεισόδιο και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Νίκαιας, καθώς και διανομέα, ο οποίος μετά από τροχαίο νοσηλεύτηκε στο κέντρο. Δήλωσε ότι το Σωματείο έχει στο επίκεντρο το ζήτημα της ασφάλειας και της υγιεινής γι’ αυτό και συμμετέχει στη συγκέντρωση, που πρέπει να δυναμώσει.

Η Καραγιαννίδου Θεοδώρα, από το Συνδικάτο ΟΤΑ, τόνισε τις άθλιες συνθήκες που δουλεύουν χιλιάδες συμβασιούχοι και τα μηδαμινά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που υπάρχουν στον κλάδο, που σε συνδυασμό με την τραγική κατάσταση που υπάρχει στον κλάδο της Υγείας -όπως και στο «Ασκληπιείο»- έχει ως επίπτωση μέχρι και θανατηφόρα ατυχήματα, όπως έγινε και πρόσφατα.

Από το παράρτημα των Νοτίων του Συνδικάτου Οικοδόμων ο Χρήστος Γιαννέζος, μίλησε για την ιδιαιτερότητα του αιτήματος για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών στην Υγεία για έναν κλάδο «βαρύ» όπως είναι η οικοδομή, αφού και στην περιοχή γίνονται δεκάδες μεγάλα έργα, που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους.

Η Κατσαρελά Κατερίνα εκ μέρους της ΟΓΕ, αναφέρθηκε στα εμπόδια που μπαίνουν από την πολιτική της ΕΕ – κεφαλαίου – κυβερνήσεων στις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια στο ζήτημα της προσωπικής τους υγείας, αλλά και στη μητρότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και στο «Ασκληπιείο» είναι η παντελής έλλειψη γυναικολόγου.

Ο Αποστόλης Παγώνης εκ μέρους των συνταξιούχων Γλυφάδας – Βούλας, μίλησε για τις επιπτώσεις που έχει η υποστελέχωση του νοσοκομείου για τους συνταξιούχους και για το σύνολο των εργαζομένων.

Από το Σύλλογο Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής ο Σπύρος Ρήγας, εργαζόμενος στο νοσοκομείο ανέφερε ότι οι εργολαβικοί καλύπτουν το 1/3 των εργαζομένων του νοσοκομείου σε όλους τους τομείς, φύλαξη, συντήρηση κ.ά. Δουλεύουν σε ένα νοσοκομείο που εδώ και μήνες δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος και στο ιατρικό προσωπικό υπάρχουν χρωστούμενα ρεπό από 2016. Τόνισε τη σημασία της ενότητας των εργαζομένων είτε δουλεύουν σε εργολάβους είτε όχι, ώστε να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο ενάντια σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική και να μπουν οι όροι να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Στο τέλος της συγκέντρωσης, διαβάστηκε και υπερψηφίστηκε, ψήφισμα που θα κατατεθεί σε όλα τα κόμματα -πλην της Ναζιστικής «Χρυσής Αυγής»- τον Σεπτέμβρη (Δείτε το ψήφισμα στα συνημμένα).

Πέραν των παραπάνω φορέων, στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμα οι: Σύλλογοι γυναικών Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Αργυρούπολης, Ταύρου, Μοσχάτου και τα Σωματεία Συνταξιούχων Αγίου Δημητρίου, Δάφνης, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Αλίμου.

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός