ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ: Αγωνιστικός συντονισμός και παναττική κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη



Από τη σύσκεψη στις 29 Νοέμβρη 2018 στον «Ευαγγελισμό»

Από τη σύσκεψη στις 29 Νοέμβρη 2018 στον «Ευαγγελισμό»


Μέχρι τέλος του χρόνου πρόκειται να απολυθούν από τα δημόσια νοσοκομεία 500 επικουρικοί γιατροί που έχουν συμπληρώσει διετία. Μέχρι 31/1/2019 πρόκειται να απολυθούν άλλοι 600 γιατροί μέσω ΕΣΠΑ, ενώ 380 γιατροί του ΕΣΥ τους επόμενους μήνες συνταξιοδοτούνται. Περίπου 1.200 επικουρικοί εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων (νοσηλευτές, τεχνολόγοι, διοικητικοί κ.λπ.) πρόκειται να απολυθούν στα τέλη Μάη, ενώ ενδιάμεσα συνεχίζονται οι απολύσεις εργαζομένων με διάφορες συμβάσεις εργασίας (καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες κ.ά.). Την ίδια στιγμή, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 δεν προβλέπει ούτε ευρώ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, αντίθετα επιβάλλεται νέα περικοπή στα κρατικά κονδύλια ύψους 65 εκατομμυρίων, που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις κατά 24,1% (363 εκατ. ευρώ) το 2018 και κατά 22,8% το 2015.

Απέναντι σε αυτό το… «μεταμνημονιακό» εκρηκτικό φόντο, το οποίο βαθαίνει συνεχώς η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο με τους προκατόχους της, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Νοέμβρη μια από τις πιο μαζικές συσκέψεις συντονισμού της δράσης των υγειονομικών, στον «Ευαγγελισμό».

Εκπρόσωποι από 17 Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων Εργαζομένων («Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Λαϊκό», «Ασκληπιείο», «ΕΛΠΙΣ», «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Έλενα», ΨΝΑ «Δαφνί», Παίδων Πεντέλης, «Ανδρέας Συγγρός», Νίκαιας, «Αγία Όλγα», «Μητέρα», ΟΚΑΝΑ, «Σωτηρία», ΕΙΝΑΠ), από Επιτροπές Αγώνα («Έλενα», «Αλεξάνδρα», «Αιγινήτειο», Κέντρο Βρεφών «Μητέρα») και εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε δημόσια νοσοκομεία και δομές Πρόνοιας αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε παναττική κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη, με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ. και στη συνέχεια πορεία μέχρι τη Βουλή.

Την ίδια μέρα έχουν ήδη προκηρύξει στάση εργασίας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η ΕΙΝΑΠ.

Απάντηση στα οξυμένα προβλήματα με ενιαία πάλη όλων των εργαζομένων

Στο επίκεντρο της σύσκεψης τέθηκε η ανάγκη να «δεθούν» σε ένα ενιαίο αγωνιστικό πλαίσιο οι ανάγκες όλων των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Αναδείχθηκαν η καθοριστική σημασία της προσφοράς τους, όπως και οι τραγικές συνέπειες από τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων για τους ίδιους τους εργαζόμενους (συμβασιούχους και μόνιμους), αλλά και τους αποδέκτες των υπηρεσιών, τον ίδιο το λαό.

Εργαζόμενοι από πολλά νοσοκομεία μετέφεραν πλούσια πείρα για τα «προβλήματα που σύντομα θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας», αλλά και για τις προσπάθειες οργάνωσης της πάλης.

Μεταξύ άλλων: Στο «Σωτηρία», όπως ειπώθηκε, «η κάλυψη των οργανικών θέσεων στις κλινικές με μόνιμους γιατρούς είναι στο 50%, με προσωπικό «γερασμένο». Σ’ ένα κατεξοχήν πνευμονολογικό νοσοκομείο, οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν το 20% των πνευμονολόγων, το 18,5% άλλων ειδικοτήτων, το 16% των χειρουργικών, το 13,5% των εργαστηρίων. Δύο μόνιμοι γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της φυματίωσης πανελλαδικά. Το νοσοκομείο αδειάζει! Κλινικές θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν. Κρεβάτια θα μειωθούν. Την ίδια ώρα, οι ασθένειες του αναπνευστικού σκαρφάλωσαν από τη 10η θέση το 2000 στην 5η, 500.000 στην Ελλάδα πάσχουν από ΧΑΠ, η κυστική ίνωση είναι το συχνότερο γενετικό νόσημα, η φυματίωση απαιτεί διαρκεί εγρήγορση κ.ά.».

«Έχουμε δώσει ψυχή και σώμα και παρ’ όλα αυτά μπαινοβγαίνουμε στην ανεργία. Οι επικουρικοί που περιμένουν στις λίστες για να προσληφθούν – και αξιοποιούνται ξεδιάντροπα από την κυβέρνηση ως άλλοθι στην κατεύθυνση του «κοινωνικού αυτοματισμού» – θα έπρεπε να εργάζονται ήδη μαζί μας στα νοσοκομεία. Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Κανείς δεν περισσεύει», σημείωσε επικουρική πνευμονολόγος στον «Ευαγγελισμό», που πρόκειται να απολυθεί στις 18/1, μετά από 3ετή θητεία. «Σχεδόν 170 φτάνουν αυτόν το μήνα τα κενά στους μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς και πολλές εκατοντάδες σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό, σύμφωνα με τους πετσοκομμένους οργανισμούς. Προφανώς, οι ανάγκες σε προσωπικό στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, που εκτός των άλλων παρέχει και εντελώς εξειδικευμένες υπηρεσίες (κέντρα αναφοράς κ.λπ.), είναι πολλαπλάσιες!».

Στο ΨΝΑ – «Δαφνί» «πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Σ’ ένα χώρο με 40 ασθενείς (ποινικούς κρατούμενους, τοξικοεξαρτημένους, ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές) κάνει βάρδια μια νοσηλεύτρια μόνη της!».

«Είμαστε επικουρικοί γιατροί, δουλεύουμε απλήρωτοι από τον Ιούλη. Απολυόμαστε στις 31/12. Έχουμε κατέβει σε επίσχεση εργασίας, κάναμε πίσω γιατί είπαν ότι θα πληρωθούμε εντός των ημερών. Έχουν περάσει βδομάδες και δεν πληρωθήκαμε. Τώρα εξαπολύουν απειλές για να μην κατέβουμε σε κινητοποιήσεις. Είμαστε το ζωντανό παράδειγμα των ελαστικών σχέσεων εργασίας», ανέφερε επικουρικός από το «Έλενα».

Ενδεικτική είναι και η εικόνα που μετέφερε η εκπρόσωπος του Σωματείου του Νοσοκομείου Νίκαιας: «Στις 31/12 απολύεται όλο το προσωπικό φύλαξης που είχε υπογράψει ατομικές συμβάσεις. Κάναμε κινητοποιήσεις. Ο διορισμένος από την κυβέρνηση διοικητής αποφάσισε να πάρει εργολάβο για τη φύλαξη του νοσοκομείου…».

«Μέσω των παρατάσεων για κάποιους μήνες ή ένα χρόνο επιχειρείται να καλλιεργηθεί η λογική του «μικρότερου κακού» και του «ψίχουλου». Πρέπει να σπάσουμε την αναμονή και τις αυταπάτες. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, ούτε η παράταση, ούτε η δουλειά μας. Μέσα από αγώνες τα κερδίσαμε», υπογράμμισε επικουρική νοσηλεύτρια από το «Αττικόν».

Κόντρα στην εμπορευματοποίηση και όλες τις ταμπέλες της

Τα πυρά των εργαζομένων στράφηκαν και κατά του νέου και παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ, που στηρίζουν με κάθε τρόπο το μοντέλο συστήματος Υγείας «που στην ταμπέλα του θα γράφει «δημόσιο» και μέσα θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό το μοντέλο επιβάλλει συρρίκνωση του κόστους, διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με ληξιπρόθεσμους, κακοπληρωμένους και απλήρωτους εργαζόμενους με μηδενικά δικαιώματα», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

«Παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, με διάφορα προσχήματα, αρνούνται να εγγράψουν στα σωματεία συμβασιούχους, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μαζί τους. Είναι απέναντι. Πρέπει να απαντηθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός», γιατί αυτό καλλιεργεί η κυβέρνηση όταν λέει πως για όσους είναι στη λίστα αναμονής περιμένοντας να πιάσουν δουλειά, ευθύνονται εκείνοι που είναι σε καθεστώς ομηρίας. Να αποκαλυφθεί το ψέμα τους, ότι μας παίρνουν 20 και μας δίνουν 1», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν».

Τα αιτήματα, όπως προέκυψαν από τη σύσκεψη και απαντούν στις ανάγκες και στην ενότητα των εργαζομένων: Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Να μη γίνει καμία απόλυση. Άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Να πληρώνονται απρόσκοπτα όλα τα δεδουλευμένα, τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας χωρίς εξαιρέσεις.

Η προτεινόμενη κινητοποίηση θα συζητηθεί στα σωματεία τις επόμενες μέρες, προκειμένου να πλαισιωθεί και από άλλες δράσεις στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα θα εκδοθεί προπαγανδιστική αφίσα της κινητοποίησης, ενώ επίσης θα προωθηθεί ψήφισμα συμπαράστασης στο Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν», όπου καταγγέλλονται «παράταξη και συνδικαλιστές που δηλώνουν «ανεξάρτητοι», οι οποίοι με τη στήριξη κύκλων της διοίκησης και της διεύθυνσης νοσηλευτικής υπηρεσίας εδώ κι ένα χρόνο έχουν ξεκινήσει εκστρατεία λάσπης και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης του σωματείου».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός