Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου : Όχι στην εκ νέου εκχώρηση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμάτων



Συναδέλφισσες και συνάδελφοι ο Δήμος Χερσονήσου, ως πρωτοπόρος στις ιδιωτικοποιήσεις, έχει δώσει από το 2012 την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτη, με το πρόσχημα ότι δεν είχε προσωπικό, άλλα και ότι τα δίνει για το καλό των δημοτών.

Να τους θυμίσουμε ότι προχώρησαν στην μαζική απόλυση 98 συναδέλφων με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου ακολουθώντας πιστά τον Καλλικράτη που από κοινού στήριζαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, και παραδίδοντας βορά στους επιχειρηματίες την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου. Τους θυμίζουμε επίσης την άρνησή τους να αιτηθούν προσωπικό πρόσφατα, ενώ τους δινόταν η δυνατότητα, προκρίνοντας τη λύση του ιδιώτη.

Στα πλαίσια αυτά, οι τότε εργαζόμενοι στην καθαριότητα με την παρότρυνση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, έφτιαξαν Επιτροπή Αγώνα και προχώρησαν σε κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου ώστε να μην παραδοθεί η Υπηρεσία σε ιδιώτη και να μην οδηγηθούν 98 άτομα μετά από χρόνια υπηρεσίας στην καθαριότητα στο δρόμο. Η κινητοποίηση αυτή αποτράπηκε από τους μηχανισμούς της δημοτικής αρχής με εκφοβισμό και τρομοκρατία που τους ασκήθηκε. Το 2015 πάλι η δημοτική αρχή θέλησε στα μουλωχτά να παραχωρήσει εκ νέου την αποκομιδή των σκουπιδιών στους επιχειρηματίες, γεγονός που πέτυχε μέχρι και σήμερα.

Έτσι και τώρα στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν τις αντεργατικές πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τον Κλεισθένη να αποτελεί συνέχεια του Καλλικράτη που η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών ακολουθεί πιστά και αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα που επιφέρουν στις υπηρεσίες του δήμου, η δημοτική αρχή Χερσονήσου συνεχίζει τον κατήφορο που βαδίζει η μεγάλη πλειοψηφία των δήμων στην Ελλάδα και εξετάζει την διεύρυνση της σύμβασης για τα σκουπίδια έως το 2025.

Είναι πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής, να εφαρμόζει τις κατευθύνσεις τις κυβέρνησης και για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι η Τοπική Διοίκηση έχει τον πιο αντιδραστικό χαρακτήρα απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα και στο δημόσιο χαρακτήρα Υπηρεσιών, προκειμένου να αυγατίσει ακόμα παραπάνω κέρδη εις βάρος των δημοτών που χαρατσώνονται, ο εκάστοτε επιχειρηματίας!

Συνάδελφοι έχουμε την πείρα να κρίνουμε αν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν για το καλό των εργαζομένων και των δημοτών μας που υποτίθεται θα απολάμβαναν καλύτερες υπηρεσίες. Το κόστος για το δήμο εκτινάχτηκε στα ύψη με αποτέλεσμα τα δημοτικά τέλη να αυξάνονται, η αποκομιδή γίνεται καθαρά επιφανειακά στο κέντρο όπου έχουμε τουρισμό, έχουμε εργαζόμενους να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια και με μισθούς πείνας, χωρίς καν επίδομα Βαρέας και Ανθυγιεινής εργασίας, χωρίς εμβολιασμούς και χωρίς τα στοιχειώδη ατομικά μέτρα προστασίας και από πάνω να μένουν μήνες απλήρωτοι. Την ίδια στιγμή ο εξοπλισμός που αποτελεί δημοτική περιουσία και παραχωρήθηκε στον ιδιώτη, είναι σε άθλια κατάσταση, χωρίς καν τη στοιχειώδη συντήρηση, με τους εργαζόμενους να διατρέχουν κίνδυνο καθημερινά!

Βαρύτατες ευθύνες έχει η πλειοψηφία του συλλόγου εργαζομένων του Νομού Ηρακλείου, όπου όχι μόνο δεν κινητοποίησε τους υπόλοιπους εργαζομένους, αλλά και με ανακοίνωση του βγάζει λάδι την κυβέρνηση για τις μεθοδεύσεις της να διευρυνθεί η ιδιωτικοποίηση Υπηρεσιών στους Δήμους. Μάλιστα είναι προκλητικοί αφού επικαλούνται τον νόμο για τα ανταποδοτικά μέτρα που φορτώνει τα βάρη της καθαριότητας στους δημότες ενώ αποτελεί καθαρά κρατική ευθύνη και αφήνει στο έλεος του κάθε ιδιώτη δεκάδες εργαζομένους με τις συνθήκες εργασίας που περιγράψαμε. Δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού! Αυτός είναι ο ρόλος τους. Να καλλιεργούν την αναποτελεσματικότητα των αγώνων και να βάζουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την λογική της κυβέρνησης. Τη λογική δηλαδή που καταδικάζει τις ζωές μας και όλα αυτά για χάρη του κεφαλαίου που μένει στο απυρόβλητο!

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ παλεύει για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, για την μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων παρατασιούχων και των εργαζομένων που είναι στην καθαριότητα μέσω των ιδιωτών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διεκδικούμε επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, μέσα ατομικής προστασίας και επίδομα ΒΑΕ με διεύρυνση του και σε άλλες ειδικότητες. Παλεύουμε για μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Καλούμε τους εργαζόμενους να έρθουν σήμερα Παρασκευή 21-12-2018 μαζικά στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χερσονήσου στη πρώην αμερικάνικη βάση Γουρνών ώστε να βάλουμε φρένο στην εκ νέου εκχώρηση σε ιδιώτη της Υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Χερσονήσου. Να γίνει άμεση μονιμοποίηση όλου του προσωπικού με ευθύνη του κράτους. Καλούμε κάθε συνάδελφο σε επαγρύπνηση ώστε να σταματήσει η κατρακύλα και η απαξίωση των Υπηρεσιών βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός