Όχι στο ωράριο των πολυεθνικών – Η Κυριακή αργία είναι των εργατών



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


Την αντίθεσή του στα ωράρια των πολυεθνικών, σπαστά και 6ήμερα και δουλειά τις Κυριακές, εκφράζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Ας μας πουν όσοι μιλάνε για «πρόοδο», «επιστροφή στην κανονικότητα», πόσο προοδευτικό είναι σήμερα να δουλεύουμε τις Κυριακές, με εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, με σμπαραλιασμένα ωράρια (σπαστά, 6ήμερα χωρίς ρεπό, 10-12ωρα), να μετακινούμαστε από κατάστημα σε κατάστημα ανά την Αττική, με την εντατικοποίηση να μας γονατίζει, με μισθούς ψίχουλα που δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις βασικές μας ανάγκες;

Αυτή την «πρόοδο» βιώσαμε και αυτές τις μέρες! Δουλέψαμε την Κυριακή 21/4, ακόμα ένα εορταστικό ωράριο, λιώσαμε στη δουλειά, τα ωράρια, τα προγράμματα και τα ρεπό για ακόμα μια φορά σμπαραλιάστηκαν.

Πολλοί συνάδελφοι δεν πήραν ρεπό ή αυτό δηλώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα που είναι αργία ή την 1η ΜΑΗ, τη Μ. Παρασκευή πολλοί εμποροϋπάλληλοι καλέστηκαν να δουλέψουν πολύ πριν τη 1 μ.μ. που ορίζει ο νόμος.

Σε αυτό πρωτοστάτησαν όλες οι αλυσίδες supermarket «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ», «MY MARKET», «LIDL», «AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου «HONDOS», «Η&Μ», όμιλος «INDITEX».

Έπεται και συνέχεια με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 5/5 και όλες τις Κυριακές από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Με τις Περιφέρειες και τους δήμους να δίνουν το πράσινο φως για «λευκές νύχτες» και δουλειά μέχρι τα άγρια χαράματα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η κατάσταση για εμάς είναι βάρβαρη και έχει την υπογραφή και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που υλοποίησαν και υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καμία ανοχή

Έχουμε πλέον πείρα ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, με εμάς θεατές. Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε θέση στον αγώνα, να οργανωθούμε στο κλαδικό μας σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και να παλέψουμε με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες.

Να δώσουμε συνέχεια και να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης, κατάργηση των σπαστών ωραρίων, κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο, μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Δυναμώνουμε την πάλη μας για να πάρουν πόδι από τα σωματεία μας οι άνθρωποι της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Αυτοί που με το μανδύα του συνδικαλιστή καλλιεργούν τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια και τη λογική του μικρότερου κακού στους εργαζόμενους για να ισοπεδώνει ανενόχλητη η εργοδοσία τα δικαιώματά μας».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός