Άμεση παρέμβαση – απάντηση στην παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στο ναυπηγείο «Χαλκίτης» (ΦΩΤΟ)



Από τη σημερινή παρέμβαση των σωματείων στα Ναυπηγεία «Χαλκίτης»

Από τη σημερινή παρέμβαση των σωματείων στα Ναυπηγεία «Χαλκίτης»


Με παρέμβαση στους εργαζόμενους του Ναυπηγείου «Χαλκίτης» στο Πέραμα νωρίς το πρωί της Τετάρτης 10 Ιούλη, απάντησαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών στην παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από τη μεριά της εργοδοσίας του ναυπηγείου σε δύο μέλη του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα δύο κλαδικά σωματεία, «Καταγγέλλουμε το Ναυπηγείο του Χαλκίτη για την παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης, όταν ο πρόεδρος του Σωματείου των Ναυπηγοξυλουργών και ένα ακόμα μέλος της Διοίκησης στις 10 π.μ. της Τρίτης 9 Ιούλη επιχείρησαν να περάσουν στο χώρο του Ναυπηγείου και να πάνε σε κότερα όπου εργάζονται μέλη του Σωματείου ώστε να συζητήσουν για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας. Η ιδιοκτησία του Ναυπηγείου απαγόρευσε την είσοδό τους με πρόσχημα ότι εκτελούνται εργασίες και δεν έπρεπε να τις διακόψουμε».

Η παρέμβαση

Κατά τη διάρκεια της σημερινής πρωινής παρέμβασης στους εργαζόμενους του Ναυπηγείου, μίλησαν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, και ο Γιάννης Δεληγιάννης, γραμματέας του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, κατήγγειλαν τη στάση της εργοδοσίας του Ναυπηγείου, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα του κλάδου να μη δεχτεί να περάσουν τέτοιες πρακτικές από την εργοδοσία. Αναφέρθηκαν στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς που επιδεινώνονται και από τον καύσωνα, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στη σημασία της μαζικής συμμετοχής και της συσπείρωσης των εργαζομένων στα κλαδικά σωματεία, στον αγώνα που δίνουν για την κήρυξη της σύμβασης ως υποχρεωτικής για όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους δουλειάς. Σύμβασης, που όπως επεσήμαναν πέρα από το ύψος του μεροκάματου, περιλαμβάνει και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Η ανακοίνωση των δύο κλαδικών σωματείων

Σε ανακοίνωσή τους, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών αναφέρουν τα εξής:

«Καταγγέλλουμε το ναυπηγείο του Χαλκίτη για την παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης, όταν ο πρόεδρος του Σωματείου των Ναυπηγοξυλουργών και ένα ακόμα μέλος της Διοίκησης στις 10 π.μ. της Τρίτης 9 Ιούλη επιχείρησαν να περάσουν στο χώρο του Ναυπηγείου και να πάνε σε κότερα όπου εργάζονται μέλη του Σωματείου ώστε να συζητήσουν για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας. Η ιδιοκτησία του Ναυπηγείου απαγόρευσε την είσοδό τους με πρόσχημα ότι εκτελούνται εργασίες και δεν έπρεπε να τις διακόψουμε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ναυπηγείο αυτό προσπαθεί να εμποδίσει τη δράση των Σωματείων. Την παρέμβασή μας στους χώρους εργασίας την έχουμε κερδίσει με τον αγώνα μας ώστε να μην επικρατήσουν συνθήκες γαλέρας.

Άραγε τι μπορεί να φοβούνται ότι μπορεί να βρούμε μέσα στο Ναυπηγείο;

Απαντήσαμε άμεσα με ενημέρωση των συναδέλφων μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας στερήσει το δικαίωμα της επαφής και ενημέρωσης με τον κόσμο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι σε ετοιμότητα ώστε να αποτρέψουμε άλλες τέτοιες πρακτικές σε όλους τους χώρους δουλειάς».

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός