ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Εμπαιγμός και κοροϊδία για τους ναυτεργάτες,οι εξαγγελίες του υπουργού Ναυτιλίας κ.Πλακιωτάκη



Εμπαιγμός και κοροϊδία για τους ναυτεργάτες, αποτελούν οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Ναυτιλίας κ.Πλακιωτάκη, ενώ προβλέπονται πρόσθετα προνόμια για τους εφοπλιστές, παρότι σταματάνε καράβια με εκβιαστικές απολύσεις ναυτεργατών, μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις με εντατικοποίηση της δουλειάς και δεν διστάζουν να βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρατείνεται έως 30.4.2020 η ισχύς των μειωμένων χειμερινών οργανικών συνθέσεων των καραβιών της ακτοπλοΐας, σε εκατοντάδες ναυτεργάτες να παρατείνεται ο χρόνος ανεργίας με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, που δεν αντιμετωπίζονται με τα ψίχουλα της επιδότησης, ενώ μειώνονται για τους εφοπλιστές ακόμα και τα λιμενικά τέλη κατά 20% μέχρι 30.04.2020.

Παρότι έγκαιρα με καταγγελία μας στις 3 Φλεβάρη, αναδείξαμε στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο υπουργείο Ναυτιλίας, τα προβλήματα που προκύπτουν στους ναυτεργάτες, με αφορμή την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη Κίνα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επαγγέλματος, παραμένει το οξυμμένο πρόβλημα της αντικατάστασης των ναυτεργατών στη ποντοπόρο ναυτιλία. Συγκεκριμένα με αφορμή τα απαγορευτικά μέτρα διαφόρων κρατών στη μετακίνηση μέσω αεροπορικών εταιρειών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το αποτέλεσμα είναι να γίνεται παρατεταμένη ναυτολόγηση, αλλά και παρατεταμένη ανεργία στους αντικαταστάτες τους, προκαλώντας δυσμενείς συνθήκες στους ίδιους και στις οικογένειες τους.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ, ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

Κανένας μόνος του, να μην αφήσουμε να μας βάλουν σε καραντίνα τα δικαιώματα μας, με τις ταξικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή, παρεμβαίνουμε και θα συνεχίσουμε, να μη καταστρατηγηθούν συλλογικές συμβάσεις, να μη χαθούν μισθοί και θέσεις εργασίας.

Να διεκδικήσουμε:

Καμία απόλυση, καμία μείωση των οργανικών συνθέσεων, ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα τα απάνθρωπα ωράρια δουλειάς, την απλήρωτη εργασία.
Κλαδική ΣΣ Εργασίας και ενίσχυση δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης , της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας.
Μέτρα για καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, για την υγιεινή και ασφάλεια των επιβατών και των ναυτεργατών. Να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με πραγματική κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, να αυξηθούν και να ανοίξουν τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να επιτευχθεί αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία.
Ουσιαστικός έλεγχο της υγείας των ναυτεργατών πριν την αναχώρηση για τη ναυτολόγηση τους στα καράβια αλλά και με τον επαναπατρισμό τους – την άφιξη τους στη χώρας μας.
Με ευθύνη της κυβέρνησης και των εφοπλιστικών εταιρειών, κάθε πλοίο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων και για την ατομική προστασία των ναυτεργατών όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.α.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός