Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Συνεχίζουμε τον αγώνα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού



Συνεχίζουμε τον αγώνα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες

Διαδηλώσαμε την Τρίτη 16 Ιουνίου, μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους από νοσοκομεία, κέντρα υγείας και προνοιακά ιδρύματα αλλά και εργαζόμενους από άλλους κλάδους, γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση με τις ελλείψεις προσωπικού, τον κίνδυνο απόλυσης χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων, τους πετσοκομμένους μισθούς και την ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας μας.

Συμμετείχαμε στη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι θα επεκταθούν οι ΣΔΙΤ και απέρριψε ή απέφυγε να απαντήσει στα αιτήματα μας για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Ο υφυπουργός επανέλαβε, για άλλη μια φορά, τις δηλώσεις για διενέργεια προκήρυξης για 1300 θέσεις υγειονομικών, που δεν αρκούν όμως για να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες αποχωρήσεις 3500 υγειονομικών, ενώ με την επανέναρξη τακτικών εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων και την επαναλειτουργία κλινικών σε συνδυασμό με την απαίτηση για τη διατήρηση σε λειτουργία και ετοιμότητα ενός, τουλάχιστον, μέρους των δομών για SARS-CoV-2, για την περίπτωση αναζωπύρωσης ή νέου κύματος, έχουν αυξηθεί οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Άλλωστε, οι ανάγκες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πλήρη επαρκή κρατική χρηματοδότηση έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες ΠΝΠ της κυβέρνησης, που προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, που θα τις πληρώσει ξανά εμείς, με φορολογία και περικοπές σε κρατικές δαπάνες, όπως για την Υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 145 εκατ. ευρώ καλύπτει μόνο ένα μέρος των προηγούμενων μειώσεων της χρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που την περίοδο 2017 – 2020 ξεπέρασαν τα 456 εκατ. ευρώ.

Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, δεδομένου ότι το «μισθολογικό κόστος», μέσω των DRG θα συμπεριλαμβάνεται στα νοσήλια και θα καλύπτεται από τις άμεσες και έμμεσες πληρωμές των ασθενών.

Γι αυτό, για να έχουν αποτελέσματα και προοπτική, οι αγώνες μας χρειάζεται να στρέφονται ενάντια στην επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια και να διεκδικούν την κατάργηση των νόμων για τις ιδιωτικοποιήσεις, και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι νόμοι με τους οποίους:

η ΝΔ ίδρυσε την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας και ο ΣΥΡΙΖΑ της παραχώρησε το νοσοκομείο Σαντορίνης
ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ίδρυσαν την ΕΣΑΝ Α.Ε και ο ΣΥΡΙΖΑ τη μετονόμασε σε ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. και της ανέθεσε την ανάπτυξη των ελληνικών DRG για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το νόμο 4413/2016, (με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/23/ΕΕ) για την επέκταση των ΣΔΙΤ και στον τομέα της Υγείας και η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα τον εφαρμόσει άμεσα.
η ΝΔ ψήφισε την τροποποιημένη σύμβαση ανάμεσα στο Δημόσιο και το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», που προβλέπει ότι «το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής θα δημιουργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου» (ΝΠΙΔ).
Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε τον αγώνα με μαζική συμμετοχή:

► στην Παναττική Στάση Εργασίας (8 π.μ. – 12 μ.) την Τετάρτη 30 Ιουνίου και Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες

► στο Συλλαλητήριο, την Πέμπτη 2 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία Άνω Λιοσίων για την αναβάθμιση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Χασιά.

► στην Παναττική Στάση Εργασίας (8 π.μ. – 12 μ.) την Τετάρτη 15 Ιουλίου και Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός