Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής : Για τη νέα σχολική χρονιά



ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ Η ΧΡΟΝΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΑΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Αγαπητοί μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς,

Ξεκινάει σήμερα η νέα σχολική χρονιά και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής εύχεται σε όλους καλή σχολική χρονιά με υγεία και πρόοδο. Μια χρονιά που όμως ξεκινάειμε τεράστια προβλήματα σε όλη την χώρα, φυσικά και εδώ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Προβλήματα, που στο μεγαλύτερο μέρος τους υπήρχαν και τις προηγούμενες χρονιές, που όμως φέτος έρχονται στην επιφάνεια ακόμα περισσότερο λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Κτήρια που έχει να γίνει συντήρηση πάρα πολλά χρόνια (καισχεδόν σε όλους τους δήμους παρατηρείτε το απαράδεκτο γεγονός να υπάρχουν αίθουσες από κοντέινερ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του 2ου Γυμνασίου Αρτέμιδας που εδώ και πολλά χρόνια στεγάζεται σε κοντέινερ), χιλιάδες κενές θέσεις σε όλα τα σχολεία, μη επαρκής αριθμός εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων, των σχολικών τροχονόμων καθώς καιτου απαραίτητου αριθμού λεωφορείων έτσιώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβασητου κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, είναι μόνο λίγα, από τα διαχρονικά προβλήματαπου ξεκινώντας η νέα χρονιά δεν έχουν λυθεί, την ίδια ώρα μάλιστα που εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας δεν έχουν παρθεί ούτε τα υποτυπώδες μέτρα υγιεινής και προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως 15 μαθητές ανά αίθουσα, τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές κα.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι το σχολείο γίνεται ολοένα και πιο ταξικό, γίνεται ένα σχολείο που εξοντώνει καιδεν με μορφώνει. Με τους γονείς της Εργατικής τάξης, να πρέπει να βάζουν ολοένα και περισσότερο το χέρι βαθιά στη τσέπη για να καλύψουν μια σειρά από αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τα παιδιά τους, που πρέπει να καλύπτουν με το αζημίωτο βέβαια,ακόμα και μαθήματα που βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη και την διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού, όπως στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, μιας και αυτά είναι πλέον υποβαθμισμένα στα δημόσια σχολεία.

Όλη αυτή προσπάθεια,της υποβάθμισης του δημοσίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης από όλες τις κυβερνήσεις, δεν γίνεται τυχαία, είναι μέρος της εμπορευματοποίησης της παιδείας, είναι μέρος της προσπάθειας που κάνει το σύστημα της εκμετάλλευσης να καλουπώσει τις γνώσεις των παιδιών μας στα όρια του σάπιου συστήματός του. Είναι η προσπάθειά τους, να βγάζουν τους αυριανούς εργαζόμενους με μοναδικόόπλο τις «δεξιότητες», υποταγμένους, να μην διεκδικούν την ζωή που τους αξίζει.

Αυτή η στόχευσή τους δεν πρέπει να περάσει. Οι εργαζόμενοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, πρέπει μαζί με το ταξικό κίνημα να δυναμώσουν τον αγώνα για σχολείο που θα μορφώνει, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας, της νέας γενιάς, για μάθηση και για ζωή με δικαιώματα.

Αυτό τον δρόμο πρέπει να βαδίσουμε αν θέλουμε αυτή και οι επόμενες χρονιές να είναι καλές και να μην ζουν τα παιδιά μας κάτω από το ζυγό της άγριας εκμετάλλευσης της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της .

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής στηρίζει τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών για:

Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική µείωση του αριθµού µαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τµήµα να µην έχει πάνω από 15 µαθητές. Αυτό διασφαλίζει όχι µόνο την υγεία αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία. Άµεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούµενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδοµών ή ακόµα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άµεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτήρια, που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισµό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθµός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τµήµατα µε λιγότερους µαθητές.
Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Κανένας συνάδελφος να µην αποκλειστεί από τους πίνακες. Μέτρα στήριξης των συναδέλφων που εργάζονται µακριά από τον τόπο µόνιµης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, µετακίνηση). Μονιµοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθµού µόνιµων εργαζοµένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονοµικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθµού λεωφορείων και σχολικών τροχονόµων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής µετάβαση του κάθε µαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
Προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς οµάδες.
Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προµήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατοµικής Προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
Άµεση επανέναρξη του προγράµµατος των σχολικών γευµάτων.
Διενέργεια µαζικών επαναλαµβανόµενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους µαθητές, ώστε να υπάρξει άµεση παρέµβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
Δηµιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσµάτων.
Κατάργηση κάθε νοµοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάµερα στα σχολεία και online µετάδοση των µαθηµάτων.
Άµεση κατάργηση του ν. 4589/19 Γαβρόγλου και του ν. 4692/20 Κεραµέως.
Να κυρήξουν τώρα ΔΟΕ και ΟΛΜΕ απεργία – αποχή από την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός