Κινητοποίηση στη ΓΣΕΒΕΕ στις 26/10 για μέτρα προστασίας της υγείας και την εφαρμογή της ΣΣΕ



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


Διεκδικώντας «φτάνει πια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, 5ήμερο, 8ωρο για όλους, να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής καλεί τη Δευτέρα 26 Οκτώβρη στις 13.00 στη ΓΣΕΒΕΕ (οδός Αριστοτέλους 46).

Παράλληλα το Συνδικάτο καλεί στην απεργία που έχει προκηρύξει για τις 2 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση που έχει καθορίσει εκείνη την ημέρα στις 11 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Η κατάσταση που επικρατεί στα εστιατόρια, στις καφετέριες και τα κέτερινγκ ξεπερνά κάθε προηγούμενο πλέον. Οι εργοδότες έχουν ξεσαλώσει, στη κυριολεξία! Επιβάλλουν μισθούς πείνας σε συνθήκες γαλέρας, ενώ ταυτόχρονα ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ούτε τη σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει οι ίδιοι μέσω των εργοδοτικών τους οργανώσεων», αναφέρει το Συνδικάτο.

«Όσοι δουλεύουμε σε εστιατόρια και καφέ», σημειώνει, «καλούμαστε να επιλέξουμε την ανεργία ή τα 10ωρα, 6ήμερα με μισθούς πείνας. Πολλοί κάνουμε δύο δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, χωρίς ένσημα, βάζοντας από την τσέπη μας τις βενζίνες και τη συντήρηση των οχημάτων, των ατομικών μέτρων προστασίας κ.ο.κ.».

Όλα τα παραπάνω, επισημαίνει, «συνθέτουν μια εικόνα που είναι σε όλους γνωστή, όμως η κυβέρνηση και οι εργοδότες ετοιμάζονται να τη νομιμοποιήσουν με ένα νέο άθλιο νομοσχέδιο!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΩΣ ΣΚΛΑΒΟΙ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Ενώ πολλές μεγάλες αλυσίδες επισιτισμού έχουν αυξήσει τον τζίρο τους αυτή τη περίοδο. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τη «νύφη» με εκ περιτροπής εργασία, αναστολές συμβάσεων και απολύσεις.

ΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!».

Στις μέρες της καραντίνας, τονίζει, «ακούγαμε για τα “χειροκροτήματα” της κυβέρνησης και των ΜΜΕ σε κάθε κλάδο που εκείνη την εποχή κρατούσε την κοινωνική συνοχή από την πλήρη διάλυση.

Γιατροί, εργαζόμενοι στα super market, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, ιδιαίτερα οι ντελιβεράδες αντιμετωπιστήκαμε ως δήθεν «ήρωες».

Όμως ξέρουμε την υποκρισία τους, αφού οι «ήρωες» ντελιβεράδες, πεθαίνουμε στους δρόμους καθημερινά, δουλεύουμε όλοι, όλες οι μάγειρες, οι ψήστες, οι σερβιτόροι, χωρίς μέτρα προστασίας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ή με 1 ζευγάρι γάντια και 1 μάσκα στο 10ωρο και τώρα καλούμαστε να ζήσουμε με ψίχουλα!

Τα «παράσημα» πάντως δεν τα πήραν οι «ήρωες», αλλά οι μεγαλοεργοδότες, και στον κλάδο μας, που η κυβέρνηση τους έδωσε και ζεστό χρήμα, αλλά και τη δυνατότητα να δουλεύουμε όσο, όποτε και όπως θέλουν!».

«Δεν θέλουμε τα χειροκροτήματά τους, θέλουμε μισθό και δικαιώματα που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια!

Η κατάσταση που ζούμε δεν είναι μονόδρομος!

Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής μάχεται σταθερά απέναντι στα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών, των κυβερνήσεων και του κράτους τους!».

Όλοι σε αυτό, υπογραμμίζει, «πρέπει να οργανωθούμε και να παλέψουμε ενωμένοι. Να μην χωριζόμαστε ανάλογα την ειδικότητα, τη χώρα καταγωγής και το φύλο.

Η δύναμή μας είναι η οργάνωση. Μπροστά στη συλλογική μας δράση ενάντια στην πραγματική αιτία των προβλημάτων, κόντρα στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Αυτό δείχνουν οι αγώνες του κλάδου που οργανώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα!».

Στις κινητοποιήσεις και στους αγώνες που έρχονται, συμπληρώνει, «οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό να δώσουμε ΒΡΟΝΤΕΡΟ «ΠΑΡΩΝ». Να οργανώσουμε από κοινού με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία την απεργία του κλάδου στις 2 Νοέμβρη!

Παλεύουμε για:

Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Μηχανάκια εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση (να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς, ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λπ).

Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες.

Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.

Πλήρης ασφάλιση για όλους. Να σταματήσει τώρα η εργοδοτική αυθαιρεσία. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. 5ήμερο – 7ωρο με αποδοχές 8ωρου. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.

Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Υποχρεωτική εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης στα επισιτιστικά καταστήματα.

Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον Επισιτισμό.

Καμιά χρέωση σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της ανεργίας και για όσους είναι σε αναστολή σύμβασης ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία».

«ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 26/10 ΣΤΙΣ 13.0Ο στη ΓΣΕΒΕΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΗ! ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 2/11 ΣΤΙΣ 11 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ», καταλήγει το Συνδικάτο.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός