Β. ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡ. ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΕΡΡΩΝ Η πολιτική των κυβερνήσεων αντιμετωπίζει την υγεία ως κόστος και κοστολογεί τη ζωή των ασθενών (AUDIO)



Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, όπως και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, που εν μέσω πανδημίας και παρά τις προειδοποιήσεις του ιατρικού προσωπικού, δεν καλύπτονται οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν, κατήγγειλε ο Βαγγέλης Παπαμιχάλης πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Σερρών μιλώντας στο ραδιόφωνο «904» της Θεσσαλονίκης, το μεσημέρι της Τρίτης 27 Οκτώβρη.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί κι ενώ στο νομό έχουν εκδηλωθεί πολλαπλά κρούσματα του κορονοϊού, όπως και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «έρχονται συνεχώς αποφάσεις και οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για επιπλέον καθήκοντα, χωρίς όμως να αλλάζει η στελέχωση του νοσοκομείου και χωρίς να δίνεται καμία απάντηση για το αν αυξηθεί το προσωπικό, τη στιγμή μάλιστα που αυτό μειώνεται λόγω μόλυνσης γιατρών από τον κορονοϊό».

Τα κρεβάτια ΜΕΘ που λειτουργούν είναι μόλις έξι κι ενώ οι κυβερνητικές υποσχέσεις ήταν πως θα αυξηθούν σε 11, αυτά παραμένουν ακόμα και σήμερα στα ίδια επίπεδα, ενώ δύο επιπλέον που θα μπορούσαν να τεθούν άμεσα σε λειτουργία, δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό. Τα τακτικά χειρουργεία στο νομό έχουν σταματήσει και γίνονται μόνο τα επείγοντα ενώ η κάλυψη των οργανικών θέσεων σε μόνιμο προσωπικό είναι στο 55%, σημειώνει χαρακτηριστικά. Προσθέτει ακόμα πως ενώ στο νομό υπάρχουν εννέα Κέντρα Υγείας, με απόφαση του υπουργείου, μόλις δύο έχουν ενταχθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτά για να λαμβάνουν δείγματα.

Η Ενωση Νοσοκομειακών γιατρών ζητά την άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, την ένταξη όλων των κέντρων υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα με την ένταξη όλου του υγειονομικού νομού στην αντιμετώπιση του ενδημικού κύματος, με την κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό από ιδιώτες γιατρούς αντίστοιχων ειδικοτήτων που να εργάζονται με όρους του δημόσιου νοσοκομείου καθώς και την παρακολούθηση των χρόνιων πασχόντων από ιδιώτες γιατρούς.

Κατήγγειλε πως η κυβέρνηση κουνά το δάχτυλο στον κόσμο για την ατομική ευθύνη, η οποία υπάρχει, αλλά το κύριο είναι οι δικές της τεράστιες ευθύνες που εδώ και 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει το νοσοκομείο του νομού. Αντίθετα, κι ενώ η πανδημία εξαπλώνεται, η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει πιστά την πολιτική της ΕΕ που αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις, τη δημόσια υγεία ως κόστος, κοστολογεί τη ζωή του κάθε ασθενούς, δεν δίνει λεφτά για τη δημόσια υγεία και τελικά στέλνει τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα.

Καταλήγοντας κάλεσε σωματεία, συλλόγους και φορείς του νομού να ενώσουν τη φωνή τους με την Ενωση των Νοσοκομειακών γιατρών και να διεκδικήσουν με τον αγώνα τους την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός