Να αποσυρθεί η τροπολογία που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις των ναυτεργατών



Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία έκτρωμα που προβλέπει την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ζητούν τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» – ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και στο άρθρο 5 σημειώνεται: «1. Για το χρονικό διάστημα από την 10η Οκτωβρίου 2020 ως και την 31η Μαρτίου 2021, στα πλοία υπό ελληνική σημαία άνω των 3.000 κοχ, που έχουν νηολογηθεί σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν.δ. 2684/1953 (Α’ 317), δεν εφαρμόζονται οι απαιτήσεις οργανικής σύνθεσης των παρ. Α1 και Α2 του όρου 8 της οικείας εγκριτικής απόφασης και δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στην παρ. Β3 του ως άνω όρου 8. 2. Η χρονική περίοδος που προβλέπεται στην παρ. 1 δύναται να παρατείνεται, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από το πέρας του χρονικού διαστήματος της παρ. 1, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος έξαρσης του κορονοϊού COVID-19». 

Τα ναυτεργατικά Σωματεία σημειώνουν:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο υπουργός ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, μετά τον αντεργατικό νόμο 4714/2020 που κατάργησε την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ποντοπόρα καράβια και αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας, αλλά και για τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών, συνεχίζει στις απαιτήσεις των εφοπλιστών, με τροπολογία-έκτρωμα σε νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Αυτό το πρόσθετο προκλητικό προνόμιο στους εφοπλιστές που διαρκώς αυξάνουν τα κέρδη τους, από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών, τους δίνεται η δυνατότητα να ναυτολογούν ναυτεργάτες που στο σύνολό τους να είναι με τους επαχθείς όρους που ισχύουν με τα «διεθνή κρατούντα», δηλ. χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση.

Καταγγέλλουμε την τροπολογία-έκτρωμα και απαιτούμε την απόσυρσή της. Τώρα να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ με μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους, μας καταργούν το δικαίωμα για δουλειά με δικαιώματα, τώρα να αποφασίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός