Η αδιαφορία κυβέρνησης – εργοδοτών για την προστασία της υγείας μας «χτύπησε κόκκινο» στις εργατογειτονιές



«Η αδιαφορία κυβέρνησης – εργοδοτών για την προστασία της υγείας μας «χτύπησε κόκκινο» στις εργατογειτονιές της Δυτικής Αττικής», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους Σωματεία Εργαζομένων Δυτικής Αττικής, καθώς όπως σημειώνουν «Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού στην Δυτική Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι η μοναδική περιοχή της νότιας Ελλάδας η οποία έχει επιβάρυνση ανάλογη με εκείνη των «κόκκινων» περιοχών της βόρειας Ελλάδας».

Τώρα, υπογραμμίζουν τα Σωματεία, «απαιτείται να δυναμώσει η δράση για την προστασία της υγείας μας. Οι δηλώσεις της κυβέρνησης δεν μας ήρθαν σαν «κεραμίδα». Είναι κυνική ομολογία της αποτυχίας της πολιτικής της».

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν «Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί η ανακοίνωση ότι είμαστε στο κόκκινο όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει κι ενώ μας έχουν αφήσει στο έλεός μας.

Εξέλιξη, βέβαια, που μόνο τυχαία δεν είναι. Στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στο Θριάσιο, είναι συγκεντρωμένες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και αποθήκες logistics, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουμε χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ο ένας πάνω στον άλλο».

Σε πολλές επιχειρήσεις, σημειώνουν, «δεν γίνεται θερμομέτρηση κατά την είσοδό μας. Εργαζόμαστε χωρίς μάσκα και αντισηπτικά, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι δεν απολυμαίνονται. Δεν πραγματοποιούνται τεστ, ούτε γίνονται ιχνηλατήσεις σε περίπτωση κρούσματος με συνέπεια να μην μπαίνουν σε καραντίνα αυτοί που ήρθαν σε επαφή με νοσούντες συναδέλφους. Ανάλογες περιπτώσεις παραβίασης των υγειονομικών πρωτοκόλλων υπάρχουν και σε επιχειρήσεις που παίρνονται κάποια στοιχειώδη μέτρα».

Κι ενώ στους χώρους δουλειάς, υπογραμμίζουν, «επικρατεί κόλαση, παραμένουν ανύπαρκτοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους με το ΚΕΠΕΚ και το ΣΕΠΕ να υπολειτουργούν και να είναι εξαφανισμένοι από τους χώρους εργασίας».

Την ίδια στιγμή, προσθέτουν, «επικίνδυνες συνθήκες συγχρωτισμού διαπιστώνονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους χιλιάδες εργαζομένους και κατοίκους λόγω των ελάχιστων δρομολογίων λεωφορείων και προαστιακού, ενώ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα πούλμαν των εταιριών, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε στο μεροκάματο στοιβαγμένοι σαν «σαρδέλες».

Οι χώροι δουλειάς, με ευθύνη κυβέρνησης – εργοδοσίας, είναι υγειονομικές βόμβες διασποράς του ιού, με κίνδυνο την υγεία και την ζωή μας και των οικογενειών μας».

Την αγωνία μας μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση, συμπληρώνουν, «επιτείνει η αδυναμία του δημόσιου συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι παραπαίει».

Τα Κέντρα Υγείας, επισημαίνουν, «που σε κανονικές συνθήκες δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, είναι υποστελεχωμένα και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία. Έτσι, υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, σε νοσηλευτικό προσωπικό, στα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας γιατρός εργασίας στα Κέντρα Υγείας της Δυτικής Αττικής.

Ανάλογες είναι οι ελλείψεις στο Θριάσιο Νοσοκομείο που παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Σωματείου του νοσοκομείου δεν έχει ενισχυθεί ουσιαστικά με προσωπικό και εξοπλισμό ενώ δεν διαθέτει ούτε καν μηχάνημα για τον μοριακό έλεγχο των τεστ που γίνονται για Covid-19».

Τα Σωματεία μας, τονίζουν, «όλο αυτό το διάστημα με παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας και με την απεργία στις 26 Νοέμβρη ανέδειξαν όλα αυτά τα ζητήματα, πάλεψαν για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, διεκδίκησαν ουσιαστικά μέτρα».

Τώρα, υπογραμμίζουν, «απαιτείται να δυναμώσει η δράση για την προστασία της υγείας μας. Οι δηλώσεις της κυβέρνησης δεν μας ήρθαν σαν «κεραμίδα». Είναι κυνική ομολογία της αποτυχίας της πολιτικής της».

Έχουμε μπουχτίσει, συνεχίζουν, «με την «καραμέλα» κυβέρνησης και μέσων ενημέρωσης να μας κατηγορούν με το επιχείρημα της «ατομικής ευθύνης». Η κατάσταση της Δυτικής Αττικής αποδεικνύει τον πραγματικό ένοχο της εξάπλωσης της πανδημίας που δεν είναι άλλος από την ανάγκη απρόσκοπτης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων που δεν λογαριάζουν μέτρα προστασίας και ζωές».

Και καταλήγοντας αναφέρουν «Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης που βλέπει τις ζωές των εργαζομένων ως κόστος και δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ:

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Άμεσα να στελεχωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργήσουν ελέγχους σε όλους τους χώρους εργασίας.

Πραγματοποίηση τώρα δωρεάν τεστ στους μαζικούς χώρους εργασίας και στους δήμους της Δυτικής Αττικής.

Παροχή μέσων ατομικής προστασίας από την εργοδοσία.

Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ελέγχους στα πούλμαν των εταιρειών.

Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του Θριάσιου Νοσοκομείου με την στελέχωση τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.

– Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής Παράρτημα Θριασίου

– Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Θριασίου

– Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής

– Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός