ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΣ-ΣΗΕΚ



Συνάδελφοι-σσες

                                                                                                         

                  Κάθε μέρα που περνάει ο λαός μας εξαθλιώνεται όλο και πιο πολύ. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης ,της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, πρέπει να αντιταχθεί ένα ισχυρό ταξικό εργατικό κίνημα. Οδεύουμε προς τον 6ο χρόνο μέσα στην δίνη της καπιταλιστικής κρίσης και οι διαστάσεις που έχει αυτή πάρει έχουν πλέον επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής μας οικονομικό, ψυχολογικό, οικογενειακό κλπ. Πρέπει λοιπόν να οπλιστούμε με υπομονή, με αντοχή και το σημαντικότερο με ανυποχώρητη θέληση και πίστη ότι με τους αγώνες και τις θυσίες μας θα ανοίξουμε το δρόμο για μια νέα προοπτική. Για μια νέα ζωή για εμάς και τα παιδιά μας. Για όλη την κοινωνία. Η πορεία μας ΔΕΝ θα είναι εύκολη θα περάσει μέσα από σκληρές αναμετρήσεις τόσο με την αστική τάξη και τα κόμματά της όσο και με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο, ο οποίος μπορεί να αλλάζει χρώματα, ονόματα και συνθήματα αλλά δεν αλλάζει, ούτε και πρόκειται να αλλάξει, την ουσία που είναι η διατήρηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που έχει ως απαιτούμενο την  υποταγή και την άνευ όρων παράδοσή μας στις ορέξεις των εργοδοτών.

 

              Συνάδελφοι για τα πάρα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο μας αλλά και προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους προσπαθούν, κάποια  προεδρεία μέσω ανακοινώσεων, να εφησυχάσουν τους εργαζόμενους στην λογική ότι : “όλα θα πάνε καλά…..έχουμε τις υποσχέσεις των αρμοδίων υπουργών”.

 

Αυτές οι πρακτικές είναι άκρως επικίνδυνες.  Αυτές είναι που μας έφεραν ως εδώ.

 

        Είμαστε ,πράγματι, ο χώρος που είχε τις μεγαλύτερες απώλειες. Μας προκαλεί εντύπωση όμως ότι κάποια προεδρεία κινούνται ακόμη και σήμερα στην λογική που κινούνταν παλιά. Φαίνεται ΔΕΝ διδάχτηκαν τίποτα όλο αυτόν τον καιρό. Έτσι επιδιώκουν να λύσουν τα προβλήματα των εργαζομένων; Εφησυχάζοντας τους ότι έχουν γνωριμίες και επαφές με τις κυβερνήσεις; Αυτό αποκαλούν ταξικό συνδικαλισμό;

               Μείναμε επίσης έκπληκτοι, συνάδελφοι, καθώς τελευταία είδαμε ανακοίνωση των σωματείων ΣΗΕΚ και ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΣΑΠ με υπογραφές προέδρων και γραμματέων σχετικά με ατομικές συμβάσεις στην ΣΤΑ.ΣΥ.  Γνωρίζουμε ,βεβαίως, ότι είναι στόχος της κυβέρνησης καθώς και γενικότερη οδηγία της Ε.Ε. αλλά και μεγάλος πόθος του κεφαλαίου οι ατομικές συμβάσεις. Εξάλλου είμαστε η  παράταξη που το αναδεικνύαμε για πολλά χρόνια και λοιδορούμασταν από τις υπόλοιπες παρατάξεις λέγοντάς μας γραφικούς και ότι αυτά δεν πρόκειται να συμβούν σε εμάς. Τι συμβαίνει ξαφνικά;

             Έρχονται να το ανακαλύψουν και προσπαθούν να το αναδείξουν; ΔΕΝ μας άκουγαν που το φωνάζαμε εδώ και χρόνια;

               Προβληματίζει όμως η χρονική στιγμή που έρχεται στην επιφάνεια, διότι υπάρχουν ελλειπή στοιχεία για κάτι τέτοιο. Εάν όμως τα προεδρεία που έβγαλαν την ανακοίνωση, έχουν περαιτέρω στοιχεία οφείλουν να καλέσουν άμεσα Δ.Σ. και Γεν. Συνελεύσεις, διότι οι ατομικές συμβάσεις είναι αιτία πολέμου για εμάς τους εργαζόμενους. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ,έχει επιλεγεί μόνο η ΣΤΑ.ΣΥ; Ή μας θεωρούν πράγματι τόσο λίγους που μας χρησιμοποιούν ως πείραμα;

 

              Διαφορετικά χρησιμοποιούν το παιχνίδι των ατομικών συμβάσεων, δημιουργώντας καθεστώς φόβου και τρόμου, για να υπογράψουν μνημονιακή σύμβαση ανώδυνα, πράγμα που στην ουσία εξυπηρετεί την διοίκηση και την κυβέρνηση.

 

               Νομιμοποιώντας έτσι την παράνομη μείωση ,η οποία ήταν μονομερής από την πλευρά της κυβέρνησης, εντάσσοντάς μας στο ενιαίο μισθολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο συνάδελφοι λειτούργησαν και τα προεδρεία στην ΟΣΥ και υπέγραψαν στις 27/1/14 μια κατάπτυστη σύμβαση η οποία κινείται στα πλαίσια του μνημονίου. Μια σύμβαση που είναι βασισμένη μόνο σε επιδόματα, ενώ εμπεριέχει επίσης τα άρθρα 17 και 19 όπου στο πρώτο έχουμε την πλήρη απαλλαγή των συνδικαλιστών και στο δεύτερο έχουμε την δημιουργία κεφαλοκυνηγών, μέσα από την ίδια την εργατική τάξη, οι οποίοι θα καταδιώκουν ανέργους χαμηλοσυνταξιούχους ,φοιτητές κλπ. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα εισπράττουν και μπόνους από τα πρόστιμα σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

 

             Αυτό είναι συνδικαλισμός; Καμία σχέση με τον ταξικό συνδικαλισμό που εμείς πρεσβεύουμε. Λέμε όχι σε τέτοιες πρακτικές και λογικές επιδομάτων, απαλλαγών και ανθρωποκυνηγητού. Όλοι αυτοί που θέλουν με οποιονδήποτε τρόπο να υπογράφουν τέτοιες συμβάσεις ας αναλογιστούν και τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους και σε ολόκληρη την κοινωνία.

 

               Τονίζουμε και διάφορα προβλήματα που αφορούν τόσο την εύρυθμη λειτουργία στην εργασία μας όσο και θέματα θεσμικά που πρέπει να τα αναδείξουμε συλλογικά και να πάρουμε αποφάσεις επίσης σε συλλογικό επίπεδο.

 

               Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) : Το θέμα είναι συνδικαλιστικό και όχι νομικό.  Ζητάμε αναδρομική ισχύ για όλα τα έτη προϋπηρεσίας. Είναι αδιανόητο να έχουμε καταβάλει εισφορές σχεδόν ισόποσες με αυτές των ΒΑΕ και αυτό να μην μας εντάσσει αυτόματα στα Β.Α.Ε. με την φαιδρή δικαιολογία ότι ήμασταν σε ειδικό ταμείο. Αυτό το ταμείο ενοποίησαν. Ποιόν κοροϊδεύουν ;  Η μη αναγνώριση θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουμε στην εργασία πολύ περισσότερα έτη με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την  επιβάρυνση της υγείας όσο και του προσδόκιμου ζωής. Έτσι δεν καταπολεμείται η ανεργία , αφού δεν αποχωρούν οι παλαιότεροι ώστε να προσληφθούν νέοι.

              Κεραίες κινητής τηλεφωνίας. :  Συνάδελφοι είναι λογικό να μην γνωρίζουμε όλοι και σε ποιο βαθμό επιβαρύνουν την υγεία μας. Οι νέες τεχνολογίες (όπως π.χ. 3G,4G,WiFi κλπ) χρησιμοποιούν και μεγαλύτερο φάσμα συχνοτήτων αλλά και ισχυρότερους πομπούς για καλύτερη κάλυψη. Δεν θα επεκταθούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, το γεγονός και τελικά η ουσία είναι ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ,προκειμένου να διασφαλίσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους, επεκτείνουν και αναδιαμορφώνουν το δίκτυό τους, σε βάρος της υγείας μας, αφού επιβαρυνόμαστε με αρκετή επιπλέον ακτινοβολία. Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η υγεία μας είναι πάνω από τα κέρδη τους και ζητούμε να απομακρυνθούν άμεσα όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας από  τους χώρους της ΣΤΑΣΥ. Ρωτάμε υπάρχουν οι σχετικές άδειες λειτουργίας (π.χ. πολεοδομία, επιτροπή τηλεπικοινωνιών κλπ) ;;;

                Ασφάλεια και λειτουργία. Υπάρχουν ήδη αρκετά κρούσματα συναδέλφων ηλεκτροδηγών στις γραμμές 2 και 3 με ηλεκτροπληξία σε συρμούς 1ης παραλαβής. Το πρόβλημα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά και να λυθεί άμεσα ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!!! Η ζωή και η υγεία των συναδέλφων δεν μπορεί να αποτιμηθεί με οποιοδήποτε κόστος. Οι όποιες ανακοινώσεις ότι αναλαμβάνει την ευθύνη η εταιρεία δεν λύνουν το πρόβλημα.

                Κανονισμός. Θεωρούμε ότι ο νέος κανονισμός είναι ένας κανονισμός αυταρχικός ο οποίος δίνει δικαίωμα “ζωής και θανάτου” στον εκάστοτε Διευθύνοντα. Χρειάζεται απαραιτήτως να γίνουν διορθώσεις σε πολλά σημεία.

               Επόπτες Σταθμών εξ ηλεκτροδηγών. Η πολυειδικότητα σε όλο της το μεγαλείο!!! Έχουμε στην ουσία την πλήρη εφαρμογή του νόμου 2669/΄98. Οι  ηλεκτροδηγοί της γραμμής 1 επιφορτίστηκαν και με τις ευθύνες των προϊσταμένων συρμών, μετά την κατάργηση των τελευταίων.  Αναγκάζονται πλέον να κλείνουν μόνοι τους τις πόρτες, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σειρά έχουν τώρα οι ηλεκτροδηγοί γραμμής οι οποίοι θα επιφορτιστούν επιπλέον και με τα καθήκοντα του υπεύθυνου σταθμού, εκτός από την λειτουργία των συρμών όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Προκειμένου λοιπόν η εταιρεία να μειώσει κάποιες οργανικές θέσεις πετάει στο καλάθι των αχρήστων μια εμπειρία 25 ετών ηλεκτροδήγησης . Αντί να τοποθετηθούν σε σταθμούς έτσι ώστε να επεμβαίνουν στους συρμούς σε περιπτώσεις βλαβών ή μετακινήσεων, για να έχουμε καλύτερη κυκλοφορία και ασφάλεια στον σιδηρόδρομο, θέλει να  τους χρησιμοποιεί για όλες τις δουλειές. Έτσι όπως εξελίσσεται το όλο θέμα οι θέσεις αυτές δεν θα έχουν μέλλον. Θα πρέπει να συνδέονται όσο το δυνατόν περισσότερο με την λειτουργία των συρμών. Ο βαθμός πρέπει να είναι εξελίξιμος με αναπλήρωση κενών βαρδιών μεγαλύτερου βαθμού καθώς και αναπλήρωση από ηλεκτροδηγούς κίνησης και όχι προσωποπαγείς θέσεις.

       Οδοιπορικά. Όσον αφορά τα οδοιπορικά για τις βάρδιες όλων των ειδικοτήτων, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης από και προς την υπηρεσία, να καλύπτονται αυτά από την εταιρεία . Η κάλυψη αυτή να γίνεται με ένα συγκεκριμένο μηνιαίο ποσό στην μισθοδοσία του κάθε εργαζομένου σε βάρδιες.

       Δελτία ασθενείας.  Η πληρωμή των δελτίων δεν γίνεται άμεσα. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο για τους εργαζόμενους ,αλλά και για το επιβατικό κοινό, διότι λόγο των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα θα αναγκαζόμαστε να προσερχόμαστε όντας  ασθενείς για εργασία. Ζητάμε την άμεση επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς.

 

Όσον αφορά τώρα την δική μας κατάσταση σχετικά με την επίταξη, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις τιμωρίες των μελών της Δ.Α.Σ.-Σ.Η.Ε.Κ. ,αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά την επιβολή της τιμωρίας μας από την διοίκηση της εταιρίας, υποβάλαμε ένσταση ότι ΔΕΝ αποδεχόμαστε τις ποινές και στην συνέχεια αποστείλαμε υπόμνημα τόσο προς την νομική υπηρεσία της Γ.Σ.Ε.Ε. όσο και προς την διοίκηση αυτής, προκειμένου να λάβει γνώση των γεγονότων. Επίσης ενημερώσαμε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας  και το Σ.Η.Ε.Κ. , ενώ παρέμβαση για το θέμα έκανε το Π.Α.ΜΕ. και επερώτηση στην Βουλή κατέθεσε το Κ.Κ.Ε.. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε μια λιτή ανακοίνωση για την αυθαίρετη και τρομοκρατική επιβολή  της ποινής μας δεν βγήκε, έστω και για ενημέρωση των εργαζομένων.  Πρέπει να απολογηθούν τα σωματεία διότι με την στάση που τήρησαν επέτρεψαν να τιμωρηθούν συνάδελφοι απεργοί χωρίς καμία αντίδραση από αυτά, για ποινές που όχι μόνον  δεν ευσταθούν σε κανένα κανονισμό της ΣΤΑΣΥ,  αλλά είναι και εκτός νομικού πλαισίου, σύμφωνα με την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Γ.Σ.Ε.Ε..

 

Οι ποινές τελικά επεβλήθησαν με διευθυντικό δικαίωμα. Τι απαντούν οι διοικήσεις και τα μέλη των Δ.Σ. των σωματείων της ΣΤΑΣΥ; Μήπως με την στάση τους αυτή συνεχίζουν να καλλιεργούν τον φόβο και την μεμψιμοιρία;

 

Όπως ήδη αρκετοί θα έχετε παρατηρήσει έχουμε την δημιουργία του ΜΕΤΑ με την πολιτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς χαιρόμαστε συνάδελφοι διότι τώρα ελπίζουμε ότι θα έχουμε πολιτική αντιπαράθεση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Τις θέσεις των άλλων συνδυασμών τις γνωρίζετε πολύ καλά, ήρθε λοιπόν η ώρα να δούμε και τις θέσεις του ΜΕΤΑ, ελπίζοντας να μην δηλώνουν κατά περίπτωση ανεξάρτητοι, μιας και στο χώρο μας ,τουλάχιστον, το απαρτίζουν, όπως δηλώνουν,  συνδικαλιστές οι οποίοι είναι εκλεγμένοι  με άλλα ψηφοδέλτια, κάποιοι προσκείμενοι μέχρι πρόσφατα στην ΠΑΣΚΕ και κάποιοι δήθεν ανεξάρτητοι.

Συνάδελφοι ,οι επίσημες παρατάξεις των κομμάτων ,σε συνεννόηση με αυτά  οφείλουν και πρέπει να πάρουν θέσεις συγκεκριμένες, τουλάχιστον στα παρακάτω ζητήματα, διαφορετικά μας εμπαίζουν.

 

Πρέπει να ξεκαθαρίσουν:

 

  • Θέλουν ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις και εάν ναι σε ποια βάση; Ή θέλουν το ενιαίο μισθολόγιο;
  • Ο 13ος και 14ος μισθός θα επανέλθουν και πότε;
  • Θέλουν κρατικές συγκοινωνίες; Ή θέλουν δήθεν δημόσιες με την εμπλοκή   των εργολάβων, τα λεγόμενα Σ.Δ.Ι.Τ. ;
  • Η γραμμή 4 θα ολοκληρωθεί από το κράτος; Ή θα δοθεί όπως η Αττική Οδός σε εργολάβους, οι οποίοι θα πάρουν μπόνους τις γραμμές 1,2 και 3;
  • Στο ασφαλιστικό, θα πάμε σε συνταξιοδοτήσεις στα 62 έτη , στα 67 έτη ή στα 70 έτη σύμφωνα με τα θέλω της Ε.Ε. ; 

 

               Συνάδελφοι ,όταν ο λαός εναποθέτει τις ελπίδες του στις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις του τόπου που κινούνται στις ράγες της Ε.Ε. , που του ζητούν να μάθει να ζει με την μιζέρια και τα ψίχουλα για να μην θιγούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, βρίσκεται βαθιά προδομένος.

 

Τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα δεν μπορούν να λυθούν από το πολιτικό-οικονομικό σύστημα που τα δημιουργεί, χρειάζεται πραγματική ανατροπή. Εμάς μας ξέρετε. Μαζί σας αγωνιζόμαστε στα δύσκολα. Γνωρίζετε τον λόγο μας και την περπατησιά μας, για χρόνια τώρα. ΔΕΝ είμαστε γυρολόγοι. ΔΕΝ κολωτουμπιάζουμε. Είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας. ΔΕΝ αποκτήσαμε ξαφνικά ταυτότητα, ούτε αποκτάμε μόλις δούμε ποιος  κομματικός συνδυασμός πρόκειται να πάρει την κυβέρνηση  ώστε να προσδενόμαστε στο άρμα του. Ούτε το παίζαμε όλο τον καιρό δήθεν ανεξάρτητοι ή δήθεν ακομμάτιστοι και να λέμε ότι τα συμφέροντά μας θα διασφαλιστούν πέρα από κόμματα και πολιτικές.

 

Βλέπετε ο χώρος μας είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας πολύ καλά!!!

 

Δύναμή μας είναι το δίκαιο του λαού που παράγει τον πλούτο. Έτσι συνεχίζουμε την ανειρήνευτη ταξική πάλη απέναντι στο σύστημα που μας καταδυναστεύει. Έτσι λειτουργούσαμε και θα εξακολουθήσουμε να λειτουργούμε. Γι’ αυτό και σας καλούμε να συνταχθείτε μαζί μας, να σταθούμε πλάι-πλάι, γιατί έτσι και μόνον έτσι θα λύσουμε τα προβλήματά μας, ως εργαζόμενοι, ως γονείς, ως πολίτες.

 

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ

 ΠΑΜΕ   ΤΗΝ 1η ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 12:00

 

     Να απαιτήσουμε :

 

   Να μην εργάζεται κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.

Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που επηρεάζουν μισθούς, εργασιακές σχέσεις και   συντάξεις.

   Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ τα χαράτσια και οι φόροι

   Να μειωθεί κατά 50% η τιμή του εισιτηρίου

   Να μετακινούνται δωρεάν οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι μαθητές, οι χαμηλοσυνταξιούχοι

   Να επανέλθουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2009 . Να επαναφέρουμε τον 13ο και 14ο μισθό

   Να δημιουργηθεί ενιαίος κρατικός φορέας αστικών συγκοινωνιών χωρίς εργολάβους

Να  επανέλθουν  όλοι οι απολυμένοι και υποχρεωτικά μεταταγμένοι συνάδελφοί μας . Να γίνουν νέες προσλήψεις

   Να δημιουργηθεί ΕΝΑ επιχειρησιακό Σωματείο στην ΣΤΑΣΥ

Να παίρνουμε αξιοπρεπείς συντάξεις με 9000 ένσημα στα 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες. Στα 55 και 50 για Β.Α.Ε.

  

ΝΑ  ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΜΕ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός