Ξεσηκωμός για την οργάνωση της πάλης μπροστά στην Πρωτομαγιά



Από τη σύσκεψη σωματείων που έγινε με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας

Από τη σύσκεψη σωματείων που έγινε με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας


Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης μπροστά στην Πρωτομαγιά, πραγματοποίησαν σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Πειραιά, στο Αμφιθέατρο των Λιπασμάτων στον Όρμο Σφαγείων στο Κερατσίνι. Εισηγητικά μίλησε ο Νάσος Γεροπαναγιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. 

Στη διάρκειά της απευθύνθηκε κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού μπροστά στο φετινό εορτασμό της πρωτομαγιάς και της ανάγκης τα σωματεία και οι εργαζόμενοι μαζικά και με πολύμορφη δράση να ανταποκριθούν στο κάλεσμα, στέλνοντας μήνυμα οργάνωσης του αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα εργασιακά που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα, το εισόδημα, την υγεία, τον αυταρχισμό κλπ.

Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν ενημερωτικές εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και δράσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλες τις περιοχές του Πειραιά. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 11 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι θα γίνει εξόρμηση στον χώρο των Λιπασμάτων, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα γίνουν εξορμήσεις στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά με μοίρασμα ανακοινώσεων, ενώ την Τετάρτη στις 7 μ.μ., θα γίνει συγκέντρωση στην 2η ΥΠΕ.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία έγινε με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους εργαζομένων από χώρους δουλειάς της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο Αλέκος Περάκης, από τον χώρο του Επισιτισμού – Τουρισμού αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις του κλάδου που είναι σε εξέλιξη, με επόμενη στις 20 Απρίλη και με πλαίσιο αιτημάτων στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων. Στάθηκε στη σημασία ενημέρωσης των εργαζομένων, των ανέργων και κυρίως των νέων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την ανάγκη κινητοποίησής τους σε αυτή την κατεύθυνση με το Συνδικάτο. Ευθύνη μας, συνέχισε, είναι μιλώντας μαζί τους να μετατρέψουμε την οργή που νιώθουν, σε οργανωμένη δράση, δείχνοντάς τους το δρόμο του αγώνα. Και κατέληξε φέρνοντας την εμπειρία της δράσης και της κίνησης που βρίσκεται η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων στον Κορυδαλλό όπου παρεμβαίνει στους χώρους του κλάδου.

Από την πλευρά του, ο Άκης Αντωνίου, από το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, σημείωσε ότι το Σωματείο είναι σε μία συνεχή κινητοποίηση διεκδίκησης για συλλογική σύμβαση εργασίας που πρόσφατα κατατέθηκε στην ένωση εργοδοτών. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των κομμάτων, συνέχισε, που προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι σε αυτές τις συνθήκες, σκύβουμε το κεφάλι μαζί με την εργοδοσία, δεν θα περάσει. Η εργοδοσία, επεσήμανε, έχει στηθεί με τη συνολική ρότα επενδυτών στην περιοχή του λιμανιού, την Cosco με σκοπό να μπλέξει την εργατική τάξη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα τους. Έφτασαν στο σημείο, τόνισε, να κινητοποιείται η εργοδοσία απέναντι στη δραστηριότητα της Cosco. Εμείς λέμε, ξεκαθάρισε, ότι δεν διαλέγουμε εργοδότη δεν διαλέγουμε εκμεταλλευτή. Η συλλογική σύμβαση εργασίας, ανάφερε, βάζει όλες τις πλευρές της ζωής των εργαζομένων και όχι μόνο το μισθό. Τέλος, υπογράμμισε ότι για την 1η Μάη θα γίνει εκδήλωση στο χώρο του μνημείου στο Πέραμα, ενώ επίσης θα γίνουν συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς με το πλαίσιο πάλης για μέτρα προστασίας της υγείας.

Μιλώντας η Στέλλα Μπαρδούνια, από το κλαδικό σωματείο ιδιωτικής Υγείας, τόνισε ότι τα ζητήματα της Υγείας είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, αλλά η πανδημία με τον πιο τραγικό τρόπο ανέδειξε τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Η συνύπαρξη δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό, συνέχισε, είναι μία αυταπάτη, ένα ψέμα. Ήμασταν δίπλα στους υγειονομικούς, κατέληξε, με τα αιτήματα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Παρεμβαίνοντας η Χριστίνα Καραμαλίκη, από το σωματείο καθαριστών καθαριστριών ενημέρωσε ότι ο κλάδος είναι ήδη σε κινητικότητα αυτό το διάστημα καθώς όπως είπε υπάρχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν και στο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό. Εμείς, συνέχισε, είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, έχουμε προγραμματίσει δύο συσκέψεις να μιλήσουμε από κοντά και να οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα μας απέναντι στο κράτος απέναντι στο κεφάλαιο απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να ζούμε μία ζωή μισή με ορισμένου χρόνου δουλειά και χωρίς δικαιώματα. Έτσι, διεμήνυσε, θα δουλέψουμε και για την πρωτομαγιάτικη απεργία και για τον αντεργατικό αντιλαϊκό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να απαντήσουμε συνολικά στα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους καθαριστές – καθαρίστριες.

Ενώ ο Μπεκρής Μάρκος, από το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο – έκτρωμα, έκανε λόγο ότι μιλάμε για την ανατροπή του αιώνα, την κατάργηση του 8ωρου, ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει όλη την εργατική τάξη, να γίνει υπόθεση όλων οι εργαζόμενων. Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να σημάνει συναγερμός για την πρωτομαγιάτικη απεργία και τον αντεργατικό νόμο, καθώς το σημαντικό είναι η συμμετοχή των εργαζομένων.

Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Αντωνόπουλος, από το σωματείο μαγείρων εμπορικού ναυτικού, παρέθεσε ότι στο χώρο της ακτοπλοΐας υπάρχουν κρούσματα και δεν έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ναυτεργατών. Κανένας αριθμός κρουσμάτων δεν σταματάει το εφοπλιστικό κεφάλαιο παγκόσμια, σημείωσε, ενώ όπως τόνισε η πρόσφατη 48ωρη απεργία του κλάδου, βοήθησε να συζητήσουν οι εργαζόμενοι και να βγουν συμπεράσματα.

Τέλος, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, σημείωσε ότι οι συσκέψεις βοηθούν να έρχεται πείρα, να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε αρνητικές και θετικές πλευρές της δουλειάς μας. Ο ομιλητής στάθηκε στη σημασία να συνεδριάσουν μπροστά στην πρωτομαγιάτικη απεργία και τον αντεργατικό νόμο τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων προκειμένου να παρθούν αποφάσεις και να μπει σχέδιο με εξορμήσεις, ανακοινώσεις, συσκέψεις, περιοδείες, γενικές συνελεύσεις. Η φετινή πρωτομαγιά δεν θα είναι συμβολική αλλά μαζική, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κατέληξε.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός