Καμία ανοχή στη φίμωση των δημοσίων υπαλλήλων



«Την απαράδεκτη εγκύκλιο που εξέδωσε το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εξέταση δημοσίων υπαλλήλων ως μαρτύρων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα, ενώ επιτρέπεται να καταθέσουν μόνο όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου!», καταγγέλλουν τα εκλεγμένα μέλη της «Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

​Η κυβέρνηση, επισημαίνουν, «θέλει να κρατήσει κλειστό το στόμα όποιου δημοσίου υπαλλήλου τολμήσει να αποκαλύψει την αλήθεια στο δικαστήριο, αν βέβαια η αλήθεια ξεμπροστιάζει το δημόσιο. Σε διαφορετική περίπτωση, φυσικά και θα είναι καλοδεχούμενη. Οποιοσδήποτε βρεθεί στα δικαστήρια ενάντια στο δημόσιο δε θα μπορεί να αξιοποιήσει τη μαρτυρία ενός δημοσίου υπαλλήλου, αν αυτή αποκαλύπτει παρατυπίες π.χ. του δημοσίου. «Αν δεν μας βολεύει η αλήθεια, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια» δηλαδή».

Η κυβέρνηση, συνεχίζουν, «αξιοποιεί το αντεργατικό της οπλοστάσιο (Υπαλληλικό Κώδικα, Πειθαρχικό Δίκαιο κλπ) προκειμένου να φιμώσει τους εργαζόμενους, να φιμώσει κάθε φωνή που μπορεί να βγάζει τα «άπλυτα» στη φόρα, να υπερασπίζεται κάθε αδύναμο και κυνηγημένο…»

Θέλει, υπογραμμίζουν, «να καταστήσει πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα την κατάθεση των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργάνων για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις συναδέλφων τους. Δε θα μπορεί ένας συνδικαλιστής να καταθέσει υπέρ των συναδέλφων συμβασιούχων που διεκδικούν στα δικαστήρια το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, υπέρ των συναδέλφων που διεκδικούν επιδόματα ή να υπερασπιστεί στο δικαστήριο συναδέλφους που διώκονται για πολιτικούς ή συνδικαλιστικούς λόγους!».

Η μεταγενέστερη διευκρίνιση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), σημειώνουν, «ότι ναι μεν δεν απαγορεύεται να καταθέσει ένας δημόσιος υπάλληλος, αλλά «θα πρέπει να τηρείται το καθήκον της εχεμύθειας» όχι μόνο δεν αλλάζει το αντιδραστικότατο περιεχόμενο της αρχικής εγκυκλίου, αλλά αναδεικνύει τη δυνατότητα του αστικού κράτους να «διπλώνει» σε μια κόλα χαρτί το δημόσιο υπάλληλο, που δεν ευθυγραμμίζεται προς «τας υποδείξεις»».

Πρόκειται, αναφέρουν, «για ένα ακόμα επικίνδυνο επεισόδιο στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου αυταρχισμού και καταστολής που διαμορφώνει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς. ΕΔΕ στους νοσοκομειακούς γιατρούς, κάμερες στα σχολεία, αστυνομία στα πανεπιστήμια, νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Δεν είναι ξεκομμένη ούτε από το κατάπτυστο νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή για να χτυπήσει τη συλλογική οργάνωση και πάλη των εργαζομένων».

Όσο εντείνεται αυτή η πολιτική, τονίζουν, «που κάνει την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων να ξεχειλίζει, τόσο παίρνουν μέτρα σε μια προσπάθεια να μας φιμώσουν, να μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα.

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσα από τα σωματεία τους δεν πρόκειται ν’ αφήσουν αναπάντητα τέτοια μέτρα!

Όλοι στην απεργία 10 Ιούνη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα και τον αυταρχισμό!».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός