ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ: «Εμείς θα ζήσουμε στον τόπο μας» το μήνυμα της κινητοποίησης στη Χαλκίδα



Δυναμική και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα, πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής ο πυρόπληκτος λαός της Βόρειας Εύβοιας. Κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και απαίτησαν την άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του.

Δίνοντας συνέχεια στον αγώνα που ξεκίνησε με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς, οι ρετσινάδες, οι βιοπαλαιστές αγρότες – κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες, ο λαός των πυρόπληκτων χωριών της Βόρειας Εύβοιας, βροντοφώναξαν ότι «εμείς θα ζήσουμε στον τόπο μας».

Κατήγγειλαν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που δίνει σε «αναδόχους» τα αντιδιαβρωτικά έργα, στρώνοντας το δρόμο για να μετατραπεί η καταστροφή σε ευκαιρία για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και παράλληλα πετσοκόβει τις αποζημιώσεις για τις ζημιές και εξαιρεί λαϊκές οικογένειες, ακόμη και από τα λίγα ψίχουλα που μοιράζει.

Η παράσταση διαμαρτυρίας μετατράπηκε σε μεγάλη συγκέντρωση διεκδίκησης, αναδεικνύοντας την αγωνιστική διάθεση και την οργή που δυναμώνουν όσο μεγαλώνει ο εμπαιγμός και η κοροϊδία της κυβέρνησης.

Στο πλευρό του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

«Ήρθαμε σήμερα εδώ για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας να μείνουμε και να δουλέψουμε στον τόπο μας», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

Και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει αποζημιώσεις στο 100% χωρίς προϋποθέσεις από το πρώτο κεραμίδι, από το πρώτο εργαλείο, από την πρώτη ελιά, από το πρώτο ζώο, από το πρώτο μελίσσι και για τη χαμένη μας παραγωγή. Αυτό σημαίνει αντιδιαβρωτικά έργα, όχι επιλεκτικά αλλά παντού. Αυτό σημαίνει φροντίδα των καινούριων βλασταριών, με αραίωση, με δασικούς δρόμους, με αναδάσωση όπου χρειάζεται για να ξαναγίνει γρήγορα το δάσος μας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι εμείς (ρετσινάδες, δασεργάτες, άνεργοι) δεν περισσεύουμε. Είμαστε απαραίτητοι και μπορούμε και πρέπει, μαζί με στελεχωμένα δασαρχεία, με δασολόγους και δασοπόνους, να δουλέψουμε στην αποκατάσταση του δάσους, μέχρι να ξαναγίνει παραγωγικό. Αυτό σημαίνει ζωοτροφές και μελισσοτροφές μέχρι να μπορεί να ξαναγίνει βόσκηση και μέτρα οικονομικής στήριξης, με ενίσχυση και απαλλαγές όλων των πληγέντων, για να πάρουν ανάσα κι οι μικροεπαγγελματίες. Αυτό σημαίνει, πάνω από όλα, αυτό που κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμοι αρνούνται με πείσμα να βάλουν στη συζήτηση: Αντιπλημμυρικά Έργα, εδώ και τώρα για όλα τα χωριά».

Στον εμπαιγμό και την κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντι στους ρετσινάδες – δασεργάτες, αλλά και τον ορισμό μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ως «αναδόχων» για την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων στα δάση της περιοχής αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Ευβοίας. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ούτε στις εξαγγελίες των κυβερνητικών παραγόντων ούτε στις υποσχέσεις διαφόρων εντολοδόχων τους ούτε στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Το τελευταίο διάστημα ζήσαμε μία συνεχόμενη κοροϊδία. Πότε με την ανάθεση των αντιδιαβρωτικών έργων σε αναδόχους – χορηγούς επιχειρηματικούς ομίλους, πότε με την κατακόρυφη μείωση των υποσχόμενων μισθωμάτων για τα αντιδιαβρωτικά έργα, πότε με την ένταξη μας σε διάφορα προγράμματα αμφισβητούμενης εξασφάλισης του εισοδήματος μας».

Και προσδιόρισε: «Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με τον τρόπο αυτό θα μας αναγκάσει να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα που θα μας πετάξει είναι βαθιά γελασμένη. Ξέρουμε καλά ότι από τη δική μας καταστροφή, από τη μη απόδοση όσων μας ανήκουν, εξοικονομούνται τα τεράστια ποσά που η κυβέρνηση χρηματοδοτεί συνεχώς στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Παράλληλα, ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, αναφέρθηκε στην έναρξη αντιπλημμυρικών έργων ενάμιση μήνα μετά την πυρκαγιά και τόνισε ότι οι ρετσινάδες – δασεργάτες μαζί με το λαό της Βόρειας Εύβοιας θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μείνουν στον τόπο τους. «Για αυτό ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί ενωτικά, μαχητικά και ανυποχώρητα μέχρι να πάρουμε πίσω όσα μας ανήκουν. Σε αυτή τη γραμμή πάλης, οι ρετσινάδες – δασεργάτες θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους», σημείωσε.

Στην πικρή εμπειρία των πλημμυροπαθών του Ληλάντιου πεδίου και των Ψαχνών, που χτυπήθηκαν από τις φονικές πλημμύρες τον Αύγουστο του 2020 και ακόμα βιώνουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σχετικά με τις αποζημιώσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα, αναφέρθηκε η Γωγώ Μαργαρίτη, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Ληλαντίου. «Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση – Περιφέρεια – Δήμος πετάνε ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών. Το συμπέρασμα είναι ότι παίζουν τις ζωές μας κορώνα γράμματα», σημείωσε, τονίζοντας ότι όσα κατάφεραν να πετύχουν ήταν αποτέλεσμα του αγώνα τους.

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας, Γιώργο Κελαϊδίτη, στον οποίο κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματα, χωρίς να πάρει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. 

Ο πυρόπληκτος λαός της Βόρειας Εύβοιας ανανέωσε το αγωνιστικό ραντεβού για τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης στις 2 Οκτώβρη στον κόμβο της Στροφυλιάς, αλλά και για τις συλλογικές διαδικασίες οργάνωσης του αγώνα μέσα από τις επιτροπές και τα σωματεία της περιοχής.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός