Κινητοποίηση ενάντια στον αποκλεισμό νόμιμων αντιπροσώπων από τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου



Από τη σημερινή κινητοποίηση

Από τη σημερινή κινητοποίηση


Κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Κέρκυρας πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό ενάντια στην εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων για τον αποκλεισμό των 30 νόμιμων αντιπροσώπων του από το συνέδριο του ΕΚΚ που επιχειρεί ομάδα εργοδοτικών συνδικαλιστών. Την κινητοποίηση στήριξαν ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, πλήθος επιχειρησιακών σωματείων από ξενοδοχεία του νησιού και συνδικαλιστές από το σωματείο ΔΕΥΑΚ και Συνταξιούχων.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα των εργοδοτικών συνδικαλιστών, ορίζοντας τακτική δικάσιμο τον Νοέμβριο.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αρχικά έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε στα Δικαστήρια.

Μιλώντας στην κινητοποίηση ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, αποκάλυψε τις βαθύτερες στοχεύσεις της άθλιας μεθόδευσης αποκλεισμού του μεγαλύτερου συνδικάτου του νομού από το εκλογικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι το τουριστικό κεφάλαιο του νησιού βρήκε τους καλύτερους υπερασπιστές των συμφερόντων του αφού ο αποκλεισμός του Συνδικάτου στοχεύει στο χτύπημα των μαζικών κινητοποιήσεων του κλάδου ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αξιοπρεπούς εισοδήματος και υπεράσπισης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Λίγες μέρες μετά το «πεσκέσι» της κυβέρνησης στους μεγαλοξενοδόχους 16χρονων μαθητών για άγρια εκμετάλλευση στις γαλέρες των ξενοδοχείων οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους με την ευκαιρία που τους δίνεται να υπονομεύσουν τον μοναδικό παράγοντα που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην πραγματοποίηση των σχεδιασμών τους. Να ξεμπερδέψουν με την οργάνωση των εργαζομένων, να χτυπήσουν το Συνδικάτο τους.

Στη συνέχεια ο ομιλητής αποκάλυψε το απύθμενο θράσος του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Τόνισε ότι αυτή η συνδικαλιστική μαφία στην Κέρκυρα αξιοποιεί ένα σωματείο όπως τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΕΤΕ ΤΔΗ ΔΕΗ Κέρκυρας με 26 ψηφίσαντες εκ των οποίων οι 4 με επιστολική ψήφο, για να αποκλείσει ένα Συνδικάτο με 1.756 ψηφίσαντες και αύξηση της συμμετοχής κατά 43% στις τελευταίες αρχαιρεσίες, απόδειξη του πρωτόγνωρου κύρους που έχει κατακτήσει το Συνδικάτο στους εργαζόμενους του Κλάδου.

Τραγέλαφος στις δικαστικές αίθουσες
Λίγη ώρα αργότερα μέσα στις δικαστικές αίθουσες εξελισσόταν ένας τραγέλαφος. Τρεις όλοι κι όλοι εργοδοτικοί συνδικαλιστές παρευρέθηκαν για να υπερασπιστούν τα ασφαλιστικά μέτρα αποκλεισμού του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό για να αποκαλυφθεί ότι ένα από τα τρία σωματεία που κατά το δικόγραφο προσέφυγαν -το Σωματείο Οδηγών εν Κέρκυρα Τουριστικών Επιχειρήσεων- αποσύρεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ του Σωματείου είχε άλλη ενημέρωση για τους λόγους προσφυγής χωρίς να τους κατονομάσει, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα αν πραγματικά είναι σε γνώση των διοικήσεων των Σωματείων η δικαστική προσφυγή.

Στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές επικαλούνται ότι η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) έχει προσφύγει με αγωγή ζητώντας την ακύρωση των τελευταίων αρχαιρεσιών του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, επικαλούμενη τροποποιήσεις του καταστατικού. «Είναι προφανές ότι διά της συμμετοχής του (συνδικάτου) στις επικείμενες εκλογές θα υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα (…) διότι τυχόν ευδοκίμηση της αγωγής περί ακύρωσης αρχαιρεσιών με αριθμό 164/2020 (…) ο καθ’ ου θα έχει ήδη συμμετάσχει με 30 αντιπροσώπους στις αρχαιρεσίες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κέρκυρας χωρίς να έχει το σχετικό δικαίωμα», υποστηρίζουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, χωρίς βέβαια να τους ενοχλεί ο αποκλεισμός των αντιπροσώπων σε ενδεχόμενη απόρριψη της αγωγής, πόσο δε μάλλον όταν ήδη έχει πέσει στο κενό η προσπάθεια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας να εμποδίσει την πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου με την απόρριψη της δικαστικής προσφυγής της από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας.

Κατά την εξέταση των αντιδίκων, η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κέρκυρας στο κρίσιμο για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων παραπάνω σημείο ρώτησε πώς γνωρίζουν αν η απόφαση θα τελεσιδικήσει υπέρ της Ομοσπονδίας. Ο εκπρόσωπος των εργοδοτικών συνδικαλιστών αντέτεινε ότι είναι σε γνώση του ότι η κάλπη του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό στις τελευταίες εκλογές περιφερόταν από το βορρά στο νότο του νησιού, ελλοχεύοντας σοβαρούς κινδύνους για την τήρηση της νομιμότητας της διαδικασίας. Σε ερώτηση της προέδρου αν υπάρχουν μάρτυρες που μπορούν να υποστηρίξουν συγκεκριμένες καταγγελίες, ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Γενάρη του 2019 με πραξικοπηματικό τρόπο οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης εμπόδισαν την πραγματοποίηση εκλογών και μεθόδευσαν τον διορισμό προσωρινής διοίκησης. Μέχρι σήμερα αρνούνταν την πραγματοποίηση συνεδρίου, επικαλούμενοι καταχρηστικά τις παρατάσεις που δίνονται στη θητεία εκλεγμένων διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων λόγω πανδημίας, κόντρα στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων της πλειοψηφίας των νόμιμων αντιπροσώπων. Είναι αυτοί που στήριξαν ενεργά όλα αυτά τα χρόνια την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ για να αφοπλίσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της.

«Οι συσχετισμοί στο Εργατικό Κέντρο θα αλλάξουν, ο νόθος εργοδοτικός συνδικαλισμός θα πάρει τη θέση που του αξίζει, στα σκουπίδια! Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας θα γίνει Εργατικό Κέντρο των εργατών, μπροστάρης στους αγώνες των εργαζομένων, καρφί στο μάτι της μεγαλοεργοδοσίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Κέρκυρας. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

«Η επίθεση αυτή δεν αφορά μόνο τους εκλεγμένους συνδικαλιστές ή μόνο το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού. Αφορά όλους εμάς και τον καθένα ξεχωριστά. Σε τίνος τα χέρια θα βρεθεί αύριο το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας έχει να κάνει με το αν οι εργαζόμενοι του νησιού θα βρεθούμε από καλύτερη ή χειρότερη θέση για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, την ίδια μας τη ζωή! Έχει να κάνει με το ίδιο το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καλώντας σε εγρήγορση τον κλάδο ώστε «οι μεθοδεύσεις τους να πέσουν στο κενό!».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός