Συλλαλητήριο στις 30 Σεπτέμβρη για ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του ΣΕΜΛΑ



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


Σε μαζικό συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, στις 30 Σεπτέμβρη στις 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, καλούν εργατικά σωματεία της πόλης, δίνοντας συνέχεια στις δράσεις για την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου Νίκου Τζανετή, η οποία αποτελεί την πρώτη προσπάθεια απόλυσης συνδικαλιστή με το νέο νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη.

Τη δράση αυτή αποφάσισαν τα παρακάτω Σωματεία: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), Συνδικάτο Οικοδόμων και εργαζομένων στις κατασκευές νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, καλούν κάθε εργαζόμενο, σε κάθε χώρο και κλάδο να πρωτοστατήσει ώστε να γεννηθούν εστίες αντίστασης παντού, να επιβάλλουμε τη μη εφαρμογή του νόμου.

Καλούν κάθε συνδικαλιστή, κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να μπει στη μάχη, να στηρίξει, να οργανώσει και να συμμετέχει στο συλλαλητήριο.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου ν. Θεσσαλονίκης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Στις 28/07/2021 η εταιρεία “EDILMAC” (εργολάβος της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής) προχώρησε στην απόλυση του Τζανετή Νίκου, προέδρου του ΣΕΜΛΑ, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία με την ειδικότητα του Τεχνικού Ασφαλείας. Από τη θέση του ανέδειξε τα ελλιπή μέτρα Υγείας και Ασφάλειας -που υπάρχουν ακόμη και σήμερα- στο μεταλλείο και πάλεψε να επιλυθούν. Όμως, ούτε η “EDILMAC”, ούτε η “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” υλοποίησαν κάποιο από τα μέτρα.

Αντίθετα, οι μεταλλωρύχοι ενωμένοι κάτω από τη σημαία του συνδικάτου τους, για πάνω από ένα χρόνο διεκδικούν με συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις το δίκιο τους. Η ανυποχώρητη δράση του Συνδικάτου, οι κατακτήσεις που επέβαλλε, έχει «ενοχλήσει» τις εταιρείες στο μεταλλείο και προσπαθούν –για δεύτερη φορά- να το διαλύσουν. Πριν από 5 μήνες προσπάθησαν πάλι προκλητικά να απολύσουν τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Σ.Ε.Μ.ΛΑ., αλλά τότε η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό μετά τις αντιδράσεις των εργαζόμενων και την καταδίκη της ενέργειας αυτής από το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας.

Τώρα, έχοντας νέο όπλο στη φαρέτρα τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, επιδιώκουν να «ξεμπερδεύουν» με όποιον εργαζόμενο σηκώνει ανάστημα, με όποιον εργαζόμενο διεκδικεί ζωή και εργασία με δικαιώματα, με όποιον δεν αποδέχεται τη σύγχρονη βαρβαρότητα που έχουν διαμορφώσει σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Με την απόλυση του συναδέλφου, αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ο βαθιά αντεργατικός χαρακτήρας του νόμου.

Συνάδελφοι/ισσες.

Η επίθεση αυτή μας αφορά όλους.

Αφορά κάθε εργαζόμενο, γιατί πλέον ξέρουμε ότι ο δρόμος των θυσιών για την περιβόητη «ανάπτυξη» είναι βαρέλι χωρίς πάτο. Η εφαρμογή νέων μεθόδων έντασης της εκμετάλλευσης της εργασίας μας, απαιτεί «καθαρό πεδίο» για τα αφεντικά, χωρίς πρωτοπόρους αγωνιστές και μαζικά ταξικά συνδικάτα.

Αφορά κάθε συνδικαλιστή και σωματείο γιατί η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με το νέο νόμο, θα ανοίξει τον «ασκό του αιόλου» για την συνολικότερη ολομέτωπη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στον αγώνα μας για την προστασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Είναι όμως βαθιά γελασμένοι αν πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μας

– θα αποδεχτούμε την παγίωση της ζωής με τα ελάχιστα, με τους μισθούς των 400 ευρώ, με την κακοπληρωμένη μισοδουλειά και την ανεργία, για να προστατευτούν και να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

– θα υπομείνουμε καρτερικά την ανατροπή θεμελιακών κατακτήσεων στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου, το τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών μας.

– θα παραδώσουμε τα μόνα όπλα μας, την οργάνωση και τη συλλογική δράση μέσα από τα σωματεία μας, το απεργιακό δικαίωμα και άλλα συνδικαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολύχρονους και σκληρούς ταξικούς αγώνες.

Έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε τη μη εφαρμογή του νόμου εκτρώματος. Να τους αναγκάσουμε να «μείνει στα χαρτιά».

Να πρωτοστατήσουμε ώστε να γεννηθούν εστίες αντίστασης παντού, όχι μόνο για να αποτρέψουμε νέα μέτρα, αλλά και για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή και όρους δουλειάς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Ήδη, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουμε εκφράσει πολύμορφα την αλληλεγγύη μας στον συνάδελφο Τζανετή, αλλά και συνολικά στο Συνδικάτο που δέχεται σκληρό πόλεμο από τις εταιρείες των μεταλλείων. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η πάλη μας. Απ’ άκρη σ΄άκρη η εργατική τάξη της χώρας να βροντοφωνάξει:

Απαιτούμε να ανακληθεί τώρα η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ – Πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με το νόμο 4808/2021 Χατζηδάκη.

Στηρίζουμε, οργανώνουμε, συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στις 30/09, στις 19:00, στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου).

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός