Όλες οι δυνάμεις για να δυναμώσει η πάλη για τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


Στο χθεσινό Τακτικό Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ, οι ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, μέσα από τις ομιλίες τους (διαβάστε εδώ), ανέδειξαν το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων των ναυτεργατών, που διαμορφώνονται από την επιθετικότητα των εφοπλιστών, την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όπως σημειώνουν τα συγκεκριμένα σωματεία, «καταψήφισαν τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης, που είναι κομμένοι και ραμμένοι στην τακτική του συμβιβασμού και της υποταγής, που συνεχίζει να υπηρετεί ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, ενώ κατέθεσαν σχέδιο παρεμβάσεων και διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων».

Επίσης, «κατέθεσαν στο σώμα αντιπροσώπων πρόταση για την τροποποίηση του καταστατικού της ομοσπονδίας, για την οποία ψήφισαν υπέρ 31 και κατά 38 αντιπρόσωποι. «Η πλειοψηφία συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή του καταστατικού, που έχει διαμορφωθεί με τον ν.330/1976 και άλλα βασιλοχουντικά διατάγματα, για να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των εφοπλιστών», όπως αναφέρουν.

Υπογραμμίζουν πως «είναι χαρακτηριστικό ότι αν εφαρμοζόταν η απλή αναλογική, οι σημερινοί αντιπρόσωποι των σωματείων, με βάση τις τελευταίες αρχαιρεσίες τους, θα ήταν 115, ενώ με το μέτρο του 1/10 είναι 77, δηλαδή αποκλείσθηκαν 38 αντιπρόσωποι, αλλοιώνοντας τη σύνθεση του Γενικού Συμβουλίου.

Εκτός από την ομοσπονδία 7 από τα 13 σωματεία συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν στο καταστατικό τους την απλή αναλογική και συγκεκριμένα Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνιος Συνδέσμος Οικονομικών Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S – Π/Κ Εμπορικού Ναυτικού». Και προσθέτουν ότι «δεν παραδίδουν τα δικαιολογητικά τους όπως έκαναν και στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΚΠ, για ενδελεχή έλεγχο, στα οποία υπάρχουν πολλές καταγγελίες για νοθεία, ενώ αποτελεί πρόκληση να εμφανίζονται σωματεία-σφραγίδες με αύξηση ψηφισάντων, όταν διαρκώς μειώνονται οι θέσεις εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και αυξάνεται η ανασφάλιστη εργασία».

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία αναφέρουν πως «επισημάνθηκε ότι αυτή τη χρονιά κυβέρνηση και εργοδοσία προετοιμάζονται για την εφαρμογή των θεμελιωδών ανατροπών στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, που αποτελεί ο γνωστός νόμος Χατζηδάκη 4808/2021, όπως και ο ν. 4826/2021 με το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο της επικουρικής ασφάλισης. Επιδιώκεται ουσιαστικό χτύπημα στις μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, στην ανταλλαγή ιδεών και στην ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων, στη λήψη αποφάσεων και δράσης».

Επισημαίνουν ότι «οι ταξικές δυνάμεις πρόβαλαν την ανάγκη για την ανασύνταξη του ναυτεργατικού κινήματος, της μαζικοποίησης των σωματείων, να αποκτήσουν ζωντάνια, συλλογικά και οργανωμένα να επιτελούν τον ρόλο ύπαρξής τους στην υπεράσπιση των συμφερόντων των ναυτεργατών».

«Σε αυτή την κατεύθυνση τα σωματεία θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις μέσα και έξω από τα καράβια, να δυναμώσει η πάλη για τα οξυμένα προβλήματα σε ΣΣΕ, οργανικές συνθέσεις, συνθήκες εργασίας, ανεργία, επαναπατρισμό, συνδικαλιστικά δικαιώματα, Κοινωνική Ασφάλιση, φορολογία, Ναυτική Εκπαίδευση, για όλες τις πλευρές των κοινωνικών προβλημάτων, που αφορούν τη ζωή μας, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τον ελεύθερο χρόνο», καταλήγουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός