«Τίτλοι τέλους» από το νέο «κούρεμα»



 

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε το κάθε πέρσι και καλύτερα για τον ελληνικό αθλητισμό μετά και την ανακοίνωση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, στη χτεσινή Ολομέλεια της Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) για το ποσό της επιχορήγησης των Ομοσπονδιών για το 2014. Αυτό θα ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό (24,5 εκατ. ευρώ). Και βέβαια αν σκεφθεί κανείς ότι ακόμα και τα περσινά χρήματα δεν έδωσαν λύση ούτε στα μισά βασικά ζητήματα λειτουργίας των Ομοσπονδιών, με τα προβλήματα να παραμένουν και να διογκώνονται, είναι προφανές τι κατάσταση δημιουργείται πλέον.

Το άκουσμα της είδησης χτες στην Ολομέλεια της ΕΟΕ, στην οποία παραβρέθηκαν και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με κάποιους μάλιστα να ζητούν από την πολιτεία να πληρώσει τα λειτουργικά έξοδα των Ομοσπονδιών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ζήτησε από τον υφυπουργό νέα συνάντηση προκειμένου να βρεθούν κάποιες λύσεις, έστω και της ύστατης στιγμής. Οι αντιδράσεις αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα ωστόσο η έλλειψη κοινού πλαισίου διεκδίκησης απ’ τις Ομοσπονδίες καθώς και οι λογικές του «ο σώζων εαυτόν…» δεν λύνουν το πρόβλημα.

Είναι προφανές ότι η ήδη τραγική κατάσταση του αθλητισμού, αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν εφαρμόσει μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, συγκυβερνήσεις), βγαίνει πλέον οριστικά εκτός ορίων. Η νέα μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων σηματοδοτεί και το σήκωμα της… λευκής σημαίας του αθλητισμού στις ορέξεις των επιχειρηματιών για τους οποίους δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για κέρδη. Την ίδια ώρα έρχεται και η… ταφόπλακα για αθλήματα που δεν… πουλάνε αφού είναι προφανές ότι παρατημένα στη μοίρα τους οδηγούνται στον αφανισμό.

Παράλληλα, τα νέα δεδομένα καθιστούν απαγορευτική την άθληση για τη λαϊκή οικογένεια και τους εργαζόμενους αφού είτε η μετακύλιση των εξόδων απ’ τα σωματεία ή τις ομοσπονδίες σε αυτούς είτε το αντίτιμο (π.χ. χρήση εγκαταστάσεων) που επιβάλλουν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι αδύνατο να πληρωθούν.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός