Σαν σήμερα… 14 Σεπτέμβρη



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΓΟ1321 Πεθαίνει ο Ιταλός ποιητής Ντάντε Αλιγκιέρι (Δάντης).

1812 Ο γαλλικός στρατός υπό τον Ναπολέοντα εισέρχεται στη Μόσχα. Οι Ρώσοι βάζουν φωτιά στην πόλη προκειμένου οι κατακτητές να μη βρουν εφόδια και να μη βγάλουν το χειμώνα.

1814 Οι Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος και Αθανάσιος Τσακάλωφ ιδρύουν στην Οδησσό τη Φιλική Εταιρία, στον πυρήνα της οργάνωσης, της επάνδρωσης και της υλικής υποστήριξης της οποίας βρισκόταν η αστική τάξη. Η σύσταση συνωμοτικών οργανώσεων με ταξικούς – εθνικοαπελευθερωτικούς σκοπούς υπήρξε συνήθης πρακτική για τα αντίστοιχα κινήματα της εποχής και η Φιλική Εταιρία υπήρξε σαφώς η πιο σημαντική, τόσο από την άποψη της μαζικότητας, όσο και της μαχητικότητας, αλλά και του ρόλου τον οποίο έπαιξε στην πορεία προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

1822 Ο αιγυπτιολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν ανακαλύπτει το «κλειδί» που οδηγούσε στην ανάγνωση των ιερογλυφικών.

1829 Ως αποτέλεσμα του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1828-1829, που έληξε με νίκη των Ρώσων, υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία, μεταξύ άλλων, αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

1878 Γεννιέται ο πολιτικός και διπλωμάτης Ίωνας Δραγούμης.

1930 Βουλευτικές εκλογές διενεργούνται στη Γερμανία μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται και πάλι (αλλά με πτώση 5,27%) το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Δεύτερο έρχεται το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ, το οποίο «εκτοξεύεται» από το 2,6% (1928) στο 18,25%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται τρίτο, συγκεντρώνοντας πάνω από 4,5 εκατομμύρια ψήφους (13,13%).

1933 Υπογράφεται στην Άγκυρα το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο («Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης), που προβλέπει την αμοιβαία εγγύηση των κοινών συνόρων και τη συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις.

1943 Οι δυνάμεις κατοχής προβαίνουν σε ομαδικές σφαγές στα χωριά της επαρχίας Βιάννου και Άγιος Γεώργιος της Κρήτης, δολοφονώντας πάνω από 700 κατοίκους και καίγοντας 7 χωριά.

1944 Τμήματα Γερμανών και ταγματασφαλιτών, με επικεφαλής τους Σούμπερτ και Πούλο, κυκλώνουν τα Γιαννιτσά και δολοφονούν ομαδικά 104 πολίτες.

1944 Τα σοβιετικά στρατεύματα προχωρούν στην επίθεση στις βαλτικές χώρες.

1968 Πεθαίνει στη Μόσχα ο  ηθοποιός και πολιτικός πρόσφυγας Αντώνης Γιαννίδης.

2001 Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Στέλιος Καζαντζίδης.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός