Σαν σήμερα 29 Δεκέμβρη!



Σαν σημερα1877 Πεθαίνει ο πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης, 8 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1890 Ο αμερικανικός στρατός ανοίγει αναίτια πυρ κατά καταυλισμού των Ινδιάνων Λακότα στο Γούντεν Νι Κρικ, δολοφονώντας σχεδόν 300 άνδρες, γυναίκες και παιδιά («Σφαγή του Γούντεν Νι»).

1917 Η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στη Σεβαστούπολη. Την ίδια μέρα εκλέγεται η πρώτη σοβιετική κυβέρνηση της Λετονίας (Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1929 Το συνέδριο του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου στη Λαχόρη εγκρίνει απόφαση για την καμπάνια πολιτικής ανυπακοής κατά των δυνάμεων του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

1933 Ρουμάνοι φασίστες δολοφονούν τον πρωθυπουργό της χώρας, Ι. Δούκα.

1944 Στο μέτωπο της Αθήνας, η πίεση στο Ανεξάρτητο Απόσπασμα του ΕΛΑΣ στη γραμμή Αμπελόκηποι – Γηροκομείο εντείνεται. Στον Πειραιά, ο ΕΛΑΣ, δίχως πλέον εφεδρείες και με ελάχιστα πυρομαχικά, συνέχισε παρ’ όλα αυτά να αποκρούει με επιτυχία τις επιθετικές ενέργειες των Βρετανών στη Δραπετσώνα, βελτιώνοντας μάλιστα ελαφρώς τις θέσεις του. Στο κέντρο ανακατέλαβε το μύλο Κουμουντάρου, ενώ ανέτρεψε επίθεση Χιτών στην περιοχή Ν. Φαλήρου – Μοσχάτου. Στο μέτωπο της Ηπείρου, ο ΕΛΑΣ εκτόπισε τον ΕΔΕΣ και από την Πρέβεζα. Ολόκληρη πλέον η Ηπειρος είχε ξεκαθαριστεί.

1953 Το κιλό αντικαθιστά την οκά ως μονάδα μέτρησης του βάρους στην Ελλάδα.

1965 Η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων κομμουνιστών από τον ινδονησιακό στρατό φτάνει στο αποκορύφωμά της.

1966 Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης εκδίδει απόφαση με την οποία καταδικάζει για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη τους Κοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη σε 11 και 8 χρόνια φυλακή, αντίστοιχα. Οι άλλοι 9 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές κάθειρξης από 3 έως 15 μήνες. Ολοι θα αποφυλακιστούν λίγο αργότερα από τη χούντα.

1986 Πεθαίνει ο Σοβιετικός σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός