Σαν σήμερα 5 Γενάρη!



Σαν σημερα1809 Με τη Συνθήκη των Δαρδανελίων λήγει ο αγγλοτουρκικός πόλεμος του 1807 – 1809.

1913 Στη ναυμαχία της Λήμνου τα θωρηκτά «Αβέρωφ», «Υδρα», «Σπέτσες» και «Ψαρά», μαζί με οκτώ αντιτορπιλικά, νικούν τον τουρκικό στόλο και τον εξαναγκάζουν να περιοριστεί οριστικά στα Στενά.

1919 Η εργατική τάξη του Βερολίνου εξεγείρεται και πάλι. Αφορμή αποτέλεσε η αντικατάσταση του αστυνομικού διευθυντή της πόλης (και μέλους των Ανεξάρτητων) Αϊχορν από τον Σοσιαλδημοκράτη Ερνστ στις 4 Γενάρη 1919. Εναντίον των εξεγερμένων κινητοποιήθηκαν ο στρατός και το πυροβολικό, ενώ τα σώματα παραστρατιωτικών ακροδεξιών εθελοντών (τα περιβόητα Freikorps) εξαπολύθηκαν στις εργατικές συνοικίες. Οι αιχμάλωτοι δέρνονταν και πολλοί εκτελούνταν επιτόπου. Μεταξύ των δολοφονημένων ήταν και οι ηγέτες του νεοϊδρυθέντος Κομμουνιστικού Κόμματος, Κ. Λίμπκνεχτ και Ρ. Λούξεμπουργκ (15/1).

1919 Ιδρύεται στο Μόναχο το λεγόμενο Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, από το 1920 Γερμανικό Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ναζιστικό).

1926 Ο Θ. Πάγκαλος αυτοανακηρύσσεται δικτάτορας της Ελλάδας μετά το πραξικόπημα τον προηγούμενο Ιούνη. Ανατράπηκε τον Αύγουστο του 1926.

1929 Σε ανακοίνωσή της η ΕΒΕ (Εργατική Βοήθεια Ελλάδας) αναφέρει σχετικά με την αστική τρομοκρατία κατά των εργατών έως το 1928: Συλλήψεις 4.368, καταδίκες 330, εξορίες 481, τραυματισμοί 427, φόνοι 22, βασανισμοί 817. Στάλθηκαν στον πειθαρχικό ουλαμό στο Καλπάκι 136 στρατιώτες.

1930 Η ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) εκδίδει απόφαση «Για το ρυθμό της κολεκτιβοποίησης και για τα μέτρα βοήθειας του κράτους στην κολχόζνικη οικοδόμηση».

1932 Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας και ακαδημαϊκός Ουμπέρτο Εκο.

1945 Επειτα από 33 μέρες σκληρών μαχών απέναντι σε συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού, ο ΕΛΑΣ Αθήνας – Πειραιά συμπτύσσεται σε θέσεις γύρω από την πρωτεύουσα. Ετσι, έληξαν οι μάχες του ηρωικού Δεκέμβρη του 1944.

1957 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξαγγέλλει στο Κογκρέσο το «Δόγμα Αϊζενχάουερ». Ο Πρόεδρος εξουσιοδοτούνταν να «συνδράμει» με στρατό οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών χρειαζόταν βοήθεια «για την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα που ελέγχεται από το διεθνή κομμουνισμό».

1971 Η μαύρη κομμουνίστρια Αντζελα Ντέιβις, στέλεχος του ΚΚ ΗΠΑ, παραπέμπεται ενώπιον δικαστηρίου της Καλιφόρνια, κατηγορούμενη για συμμετοχή σε φόνο, απαγωγή και συνωμοσία. Η ίδια μιλά για πολιτική σκευωρία. Τελικά, το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει και η Ντέιβις θα αφεθεί ελεύθερη.

1979 Πεθαίνει ο κορυφαίος μουσικός της τζαζ Τσαρλς Μίνγκους.

1980 Με φυλάκιση 15 – 45 ημερών χωρίς αναστολή και εξαγορά θα τιμωρούνται όσοι αναγράφουν συνθήματα, ή αναρτούν αφίσες χωρίς άδεια, σύμφωνα με νομοσχέδιο των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.

2005 Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν το μεγαλύτερο πλανήτη – νάνο του ηλιακού μας συστήματος, τον «Ερις».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός