ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Κάλεσμα για δράση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στα αντιλαϊκά μέτρα και στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ



Φωτό αρχείουΚάλεσμα για δράση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, απευθύνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά.

Στην ανακοίνωσή του, το ΕΚ Πειραιά τονίζει:

«Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, αυτοαπασχολούμενοι

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το διαγωνισμό για την πώληση του 67% του ΟΛΠ. Δε χωρά καμία αυταπάτη, καμία ανοχή. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ έρχεται να προστεθεί δίπλα στα νέα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της εργοδοσίας που ξεθεμελιώνουν την Κοινωνική Ασφάλιση, λεηλατούν το εισόδημά μας με τη φοροληστεία, συνεχίζουν την επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα, στις Συλλογικές Συμβάσεις, στις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι και μαζί με το κουαρτέτο ( ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕSΜ) προωθεί συνολικά τις ιδιωτικοποιήσεις μιας σειράς υποδομών. Την ίδια στιγμή, είναι σφοδρή η σύγκρουση για τη μοιρασιά μεταξύ μονοπωλίων. Γι’ αυτό έχουν φτιαχτεί συμμαχίες συμφερόντων που η κάθε μια διεκδικεί να προχωρήσει το δικά της σχέδιο. Σε αυτές μπλέκονται ξένα μονοπώλια και ντόπιοι επιχειρηματίες, πολιτικές δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Είναι σίγουρο ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι ζωτικής σημασίας για το κεφάλαιο. Έχει γεωστρατηγική σημασία, αντιστοιχεί σε σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ της χώρας, περιμένουν να βγουν κερδισμένοι μια σειρά επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων. Ταυτόχρονα, όλοι τους θέλουν να δυναμώσουν την εκμετάλλευση, να είμαστε φθηνοί χωρίς δικαιώματα, αλλά παραγωγικοί για τα κέρδη τους.

Δούλοι του 21ου αιώνα δε θέλουμε και δεν πρόκειται να γίνουμε!

Η ανάπτυξη που επιδιώκουν έχει στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την κάλυψη των αναγκών μας. Η ανάπτυξη δεν είναι για όλους, αλλά για αυτούς που έχουν τα κλειδιά της οικονομίας! Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα τελευταία τρία χρόνια στον κλάδο του τουρισμού, τα κέρδη γιγαντώθηκαν, αλλά οι συνάδελφοί μας αντιμετώπισαν μειώσεις μισθών, οργίασε η μερική απασχόληση, τα ευέλικτα και τα εξαντλητικά ωράρια, με τραγικές συνθήκες εργασίας. Είναι χαρακτηριστική η ενίσχυση της θέσης των εφοπλιστών και της ανταγωνιστικότητάς τους, ενώ την ίδια στιγμή στα ναυπηγεία δεν πέφτει σφυριά, προχωρά το ξεθεμελίωμα των δικαιωμάτων των μεταλλεργατών, ναυτεργατών, γενικότερα των εργαζομένων στη ναυτιλία και σε άλλους κλάδους, είναι πανάκριβα τα εισιτήρια, λειψά τα δρομολόγια κ.λπ. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης. Όποιες δουλειές κι αν δημιουργηθούν, θα είναι κακοπληρωμένες, με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και με σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας.

Το λιμάνι μπορεί να λειτουργήσει σε όφελος του λαού μόνο στα πλαίσια ενός δρόμου ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα έχει την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας κι όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με εμάς τους εργαζόμενους να κάνουμε κουμάντο στο πλούτο που παράγουμε. Έτσι ώστε το λιμάνι και άλλες υποδομές, να είναι ενταγμένες σε αποκλειστικά ενιαίους κρατικούς φορείς Μεταφορών και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, που ως λαϊκή περιουσία να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Στα πλαίσια αυτά παλεύουμε:

  • Ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
  • Ενάντια σε κάθε εκδοχή και σχέδιο επιχειρηματικών συμφερόντων.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Πλήρη σταθερή εργασία με δικαιώματα.
  • Κάλυψη των απωλειών. Άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Καμία απόλυση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης.
  • Μέτρα ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους εργασίας.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
  • Εναντιωνόμαστε στο ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια γιο το λαό. Κανένα νησί αποκλεισμένο από το ακτοπλοϊκό δίκτυο.
  • Τα Λιπάσματα Δραπετσώνας να δοθούν στο λαό ως ελεύθερος χώρος, να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού για την κάλυψη των αναγκών, π.χ. με τη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν. Καμία σκέψη για παράδοσή τους μέσω ΣΔΙΤ στους επιχειρηματίες».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός