Με αφορμή την τελευταία παρέμβαση του ΣΕΒ, με την οποία ζήτησε μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;;



Αστραψε και βρόντηξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χ. Βερναρδάκης, με αφορμή την τελευταία παρέμβαση του ΣΕΒ, με την οποία ζήτησε μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Το τάιμινγκ, βέβαια, προδίδει άλλου είδους άγχος και όχι έγνοια υπεράσπισης των λεηλατημένων εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλωστε, την ίδια ώρα που ο Βερναρδάκης κατήγγειλε τον ΣΕΒ ως «εμπροσθοφυλακή της τρόικας εσωτερικού» και ότι λειτουργεί ως «κόμμα των αστικών συμφερόντων», στη Βουλή ψηφιζόταν ένας νόμος – λαιμητόμος για το λαό, καθ’ υπαγόρευση αυτών ακριβώς των συμφερόντων…

Στην ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο υπουργός ανέφερε: «Μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα και περιορισμός του αριθμού των εργαζομένων σε αυτό (δηλαδή απολύσεις). Ιδού το προκλητικό πρόγραμμα του ΣΕΒ, ο οποίος ως εμπροσθοφυλακή της εσωτερικής τρόικας προετοιμάζει το έδαφος για τα επόμενα που σκέφτονται. Ο ΣΕΒ προκαλεί. Με τη χυδαία επίθεση όχι μόνο στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα… Και καλείται να απαντήσει χωρίς περιστροφές: 1. Αυτός δίνει τη γραμμή στο ΔΝΤ ή απλώς αναπαράγει εν είδει «μελετών» τα σκονάκια του τελευταίου; 2. Αφού διακατέχεται από τέτοιο μίσος προς το δημόσιο τομέα, γιατί εκλιπαρεί διαχρονικά τα υπουργεία για την ένταξή του στα προγράμματα ΕΣΠΑ; … 3. Πόσες εταιρείες – μέλη του επιβιώνουν από συμβάσεις που έχουν με τον «κακό» δημόσιο τομέα; Δεν θα υπήρχε λόγος να ασχολούμαστε με τον ΣΕΒ αν επί της ουσίας εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργούσε ως το πραγματικό «κόμμα» των αστικών συμφερόντων. Και αν δεν χρησιμοποιούσε τα «αστικά» κόμματα ως υποσυστήματά του. Με τη θλιβερή του προχθεσινή παρέμβαση και μάλιστα στο χρόνο που την επέλεξε, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να αποκαλύψει το πραγματικό πρόγραμμα Μητσοτάκη και ΝΔ».

Ο κ. Βερναρδάκης δεν έχει δίκιο να εξανίσταται. Το κόμμα του και η κυβέρνηση έχουν πάρει απ’ τους βιομηχάνους στήριξη και με το παραπάνω, αφότου αναγνωρίστηκαν απ’ αυτούς ως η δύναμη που μπορεί να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν ανολοκλήρωτη οι προηγούμενοι. Αφότου πείστηκαν απ’ τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ικανότητά του να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους. «Κάποιοι πίστεψαν ότι ο κίνδυνος για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα θα ήταν… μία πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν αφελείς όσοι το πίστεψαν αυτό», δήλωνε ο Αλ. Τσίπρας.

Και οι βιομήχανοι αφελείς δεν είναι. Πριν μιλήσουν βουτάνε τη γλώσσα τους στο συμφέρον τους. Και δηλώνουν μετά τις εκλογές του Γενάρη ότι ο ΣΕΒ, «ως ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος των οργανωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, θα είναι δίπλα στην κυβέρνηση…». Ο πρόεδρός τους, Θ. Φέσσας, γράφει στο ΑΠΕ, λίγο πριν στηθούν οι κάλπες του Σεπτέμβρη: «Είναι σημαντικό, λοιπόν, η κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου να σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου ενάρετου πολιτικού κύκλου, όπου θα επικρατήσουν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που μπορούν και θέλουν να υπηρετήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και στο παραγωγικό μας πρότυπο». Ο ίδιος τον περασμένο Οκτώβρη, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», αποκαλύπτει την προτίμησή του – σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον – στη συγκεκριμένη κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ: «Εχει μια καθαρή εντολή από τους ψηφοφόρους. Η κυβέρνηση δείχνει πιο ενωμένη από ό,τι θα ήταν ίσως ένας ευρύτερος συνασπισμός».

Οι βιομήχανοι δεν έκρυψαν ποτέ τις αξιώσεις τους απ’ το πολιτικό προσωπικό τους. Δηλώνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν «περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, για να ενισχυθεί η θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ (…) την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ζητάνε παροχή ρευστότητας, μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, λήψη αναπτυξιακών μέτρων, μείωση του κόστους Ενέργειας, αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης… Ούτε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έκρυψε τις προθέσεις του. Ο Αλ. Τσίπρας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ δεσμεύεται για τόσα κι άλλα τόσα μέτρα υπέρ τους (σταθερό, διαφανές, δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, μείωση του ενεργειακού κόστους, ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών «ώστε να ελαφρύνουμε επιχειρήσεις», στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα κ.ά.).

Ηταν απ’ τις υποσχέσεις που η κυβέρνηση τίμησε και με το παραπάνω. Πριν από λίγο καιρό έφερε στη Βουλή τροπολογίες για την απαλλαγή των βιομηχάνων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και την απαλλαγή ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων από την καταβολή προηγούμενων προστίμων και λοιπών «επιβαρύνσεων».

Ενέκρινε πρόσφατα «δέσμη δράσεων για την ενίσχυση της βιομηχανίας», η οποία είχε προηγουμένως παρουσιαστεί, στις 6/4, από την υφυπουργό Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των πορισμάτων του «Φόρουμ Βιομηχανίας», του οργάνου δηλαδή που συγκρότησε, σε «συντονισμό» με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στα πορίσματα αυτά γίνεται σαφώς λόγος για «σχεδιασμό συγκεκριμένων κινήτρων» για την «ενίσχυση των δυναμικών κλάδων», με «σύγχρονα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία», δηλαδή «οριζόντια φορολογικά και άλλα κίνητρα που δημιουργούν σταθερό επενδυτικό περιβάλλον για την ενθάρρυνση παραγωγικών επενδύσεων», πρόσβαση σε ευρωενωσιακά προγράμματα, «μείωση του ενεργειακού κόστους», «ανάπτυξη νέων εργαλείων χρηματοδότησης, κρατικών ενισχύσεων (π.χ. φορολογικές απαλλαγές, χρηματοδότηση από τρίτους κ.ά.)».

Σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» μόλις προ ολίγων ημερών, στον οποίο αντανακλώνται σε μεγάλο βαθμό τα «πορίσματα» του Φόρουμ. Σ’ αυτόν – σε κραυγαλέα αντίθεση με τα μέτρα-κόλαφο για το λαό που περιλαμβάνει ο νόμος-λαιμητόμος, «δωράκια» και αυτά στο κεφάλαιο αφού εντάσσονται στις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του – περιλαμβάνονται νέες φορολογικές απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, δωρεάν κρατική χρηματοδότηση, επιδοτήσεις του μισθολογικού «κόστους», σταθερός φορολογικός συντελεστής επί των κερδών μέχρι και 12 χρόνια για τις «στρατηγικές επενδύσεις», αλλά και επιδότηση του «επιχειρηματικού κινδύνου» των καπιταλιστών!

Στη βάση όλων των παραπάνω, το εγχώριο κεφάλαιο, πέρα από τις «γκρίνιες» για το «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής και τις «πιέσεις» για την ταχύτερη υλοποίησή της, φροντίζει να δώσει τα εύσημα τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στους προκατόχους της για τη συνολικότερη υλοποίηση της αντιλαϊκής στρατηγικής του: «Παρά την επίπονη διαδικασία της συνεχούς προσαρμογής της χώρας μας οφείλουμε σήμερα να δούμε τη μεγάλη εικόνα: Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σταδιακά σε μια οικονομία διαφορετική, γεμάτη με επενδυτικές ευκαιρίες», δήλωσε πριν από λίγο καιρό μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ του «Economist», στο Βερολίνο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Το κεφάλαιο έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι. Δεν στηρίζει κανέναν δίχως ανταλλάγματα. Οπως επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ να του κάνει τη βρώμικη δουλειά, μπορεί αύριο να επιλέξει κάποιο άλλο κόμμα. Κριτήριό του, πάντως, δεν ήταν ούτε θα είναι ποτέ τα λαϊκά συμφέροντα. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα σάπια οι κύριοι της κυβέρνησης. Δεν κοροϊδεύουν κανέναν πια.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός