Φωτο αρχείου
Αντιδραστικές πλευρές που συνιστούν ένα νέο ιδιώνυμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης θα περιλαμβάνει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο εκτός από ανατροπές σε ημερήσιο χρόνο εργασίας και υπερωρίες, θα φέρει και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ολοκληρώνοντας όλο το προηγούμενο νομοθετικό οπλοστάσιο.
Μέσω σχετικών διαρροών στα ΜΜΕ, επιχειρείται η προετοιμασία του εδάφους για την ψήφιση διατάξεων που ουσιαστικά θα καθιστούν σχεδόν αδύνατη την απεργία.
Αντιδρώντας, το ΠΑΜΕ, «την Πέμπτη 29 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., προχωρά σε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης στην πλατεία Μητροπόλεως με θέμα την προσπάθεια δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης με νέο νόμο ο οποίος αν έχουν βάση τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου θα κάνουν το ν. Λάσκαρη να ωχριά». (διαβάστε παρακάτω).
«Διαρροές» που προετοιμάζουν το αντεργατικό έδαφος
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ οι εργασιακές ανατροπές αφορούν τα εξής:
1. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα, όπως ισχύει σήμερα, για τις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, όπου η προκήρυξη απεργίας επηρεάζει τη λειτουργία του κράτους και του συνόλου των πολιτών. Προκειμένου δήθεν να αποφευχθεί η επίταξη, θα θεσμοθετηθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών με προσωπικό ασφαλείας, για το οποίο υπεύθυνο θα είναι το ίδιο το συνδικάτο. Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων που θα πρέπει να εργαστούν ως προσωπικό ασφαλείας, οι οποίοι θα γνωστοποιούνται στην επιχείρηση. Ωστόσο με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ελάχιστος θα είναι τελικά στην πραγματικότητα ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπορούν να απεργήσουν. Μάλιστα αναθέτοντας τη σχετική ευθύνη στο συνδικάτο ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
2. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των συνδικάτων, θα υπάρχουν ποινές, ενώ για παράνομες και καταχρηστικές απεργίες εξετάζεται το ενδεχόμενο διεκδίκησης από τον εργοδότη αποζημίωσης. Ουσιαστικά εδώ μιλάμε για μέτρα εξόντωσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών.
3. Τα μέτρα αυτά συμπληρώνονται από αλλαγές στα όρια προστασίας των συνδικαλιστών για την απόλυσή τους μετά τη λήξη της θητείας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης που προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης.
4. Στην ίδια λογική της επιβολής περισσότερων εμποδίων, είναι και η πρόβλεψη ότι, μειώνονται οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους. Ενώ στους όρους απόλυσης θα συμπεριληφθεί η περίπτωση να υπάρχει ποινικό αδίκημα ή η υποβολή μήνυσης. Ακόμη εξετάζεται στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών να συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο να εμποδίζουν την απασχόληση εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.
5. Για τη λήψη απόφασης απεργιακής κινητοποίησης θα ισχύει, όπως και σήμερα, η 24ωρη προηγουμένως ενημέρωση του εργοδότη με την πλήρη καταγραφή όλων των αιτημάτων των εργαζομένων. Επί της ουσίας δηλαδή οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα πρέπει να παίρνουν την άδεια του εργοδότη για να κινητοποιηθούν, την ώρα που οι απολύσεις, τα εργατικά ατυχήματα και η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων θα απαιτούν άμεση απάντηση και οργάνωση της πάλης.
6. Η νέα διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.
Εδώ πέφτει και το τελευταίο «φύλλο συκής», καθώς εκτός από το γεγονός ότι είναι εξόφθαλμη η προσπάθεια οι εργαζόμενοι να είναι παθητικοποιημένοι, πατώντας ένα απλά ένα κουμπί, χωρίς να συμμετέχουν στις ζωντανές διαδικασίες της συνέλευσης, προκύπτει και σοβαρό ζήτημα ότι οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή, ποιος εργαζόμενος ψηφίζει για απεργία, γεγονός που αυτομάτως τον κατατάσσει στη γνωστή «λίστα».
7. Στη λογική της επιβολής περισσότερων εμποδίων στην επαφή του σωματείου με τους εργαζόμενους, ο εργοδότης δεν θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει πίνακα ανακοινώσεων, αντικαθιστώντας τον με την υποχρέωση να παρέχει στο σωματείο-συνδικαλιστική οργάνωση διαδικτυακό τόπο στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι της επιχείρησης προκειμένου να ενημερώνονται για τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις.
Επιπλέον δραστικές θα είναι και οι ανατροπές στο χρόνο εργασίας και τις υπερωρίες. Έτσι, ο εργοδότης θα μπορεί σε «συνεννόηση με τον εργαζόμενο», να «αναπροσαρμόζει το ωράριο του εργαζομένου», ενώ εξετάζεται να υπάρχει δυνατότητα αναπροσαρμογής του ημερήσιου χρόνου εργασίας χωρίς όμως να μειώνεται το συνολικό πλήθος των κανονικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα. Ενώ ως κακόγουστο ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η αναφορά ότι, «η όποια παρέμβαση θα στηριχθεί στη βάση της «ελευθερίας του εργαζομένου» να αποφασίζει τον επιπλέον χρόνο που επιθυμεί να εργαστεί.
Τέλος, ανάλογη λογική που ουσιαστικά ευνοεί τον εργοδότη προβλέπεται και για τις υπερωρίες. Συγκεκριμένα, οι ώρες που καλύπτουν το συμβατικό ωράριο εργασίας, το 8ωρο, λαμβάνονται ως υπερωρίες και θα καλύπτονται με αντίστοιχη μείωση ωραρίου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη. Το σχετικό σενάριο προβλέπει οι ώρες που μπορεί να πραγματοποιούνται ως υπερεργασία να μπορούν να καλύπτονται και με χρόνο μέσω «συμψηφισμού» με ρεπό, έξτρα άδεια ή μικρότερο ωράριο σε άλλες εργάσιμες ημέρες. Ουσιαστικά μειώνεται το κόστος των υπερωριών, εντείνεται η εκμετάλλευση, ενώ απλά ο εργαζόμενος, όποτε και εάν είναι κατορθωτό θα έχει μείωση ωραρίου, ρεπό ή άδεια.
ΠΑΜΕ: «Θα κάνουν το ν. Λάσκαρη να ωχριά»
Αντιδρώντας το ΠΑΜΕ «την Πέμπτη 29 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., προχωρά σε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης στην πλατεία Μητροπόλεως με θέμα την προσπάθεια δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης με νέο νόμο ο οποίος αν έχουν βάση τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου θα κάνουν το ν. Λάσκαρη να ωχριά».
Όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει διαψεύσει ως τώρα την καταγγελία του ΠΑΜΕ πως ο ΣΕΒ στις 7 Οκτώβρη παρέδωσε στο υπουργείο Εργασίας τις απαιτήσεις του, με προμετωπίδα την ψήφιση νέου συνδικαλιστικού νόμου δηλαδή τον περιορισμό της λειτουργίας των συνδικάτων και την κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων».
Και συνεχίζοντας επισημαίνει, «την ίδια στιγμή που μέσω διαρροών σε ΜΜΕ παρουσιάζονται αντιδραστικές πλευρές του νέου συνδικαλιστικού νόμου οι οποίες συνιστούν ένα νέο ιδιώνυμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης, η κυβέρνηση κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο του».
Είναι σαφές, υπογραμμίζει, «ότι η κυβέρνηση αναζητά την κατάλληλη χρονική στιγμή ώστε να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα».
Καλούμε, καταλήγει, «τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να είναι σε ετοιμότητα ώστε ο αιφνιδιασμός κυβέρνησης-μεγαλοεργοδοσίας να πέσει στο κενό. Με μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα να αχρηστεύσουμε τα σχέδια τους».