Δυσκολεύονται να πάνε στο γιατρό και να αγοράσουν φάρμακα
Με το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού στη χώρα (περίπου 2 εκατ.) να έχουν υπέρταση, το 40% αυτών (πάνω από 800.000) να είναι αδιάγνωστοι και το 80% (πάνω από 1,5 εκατ.) να μην έχει ρυθμιστεί με φαρμακευτική θεραπεία, η Παγκόσμια Μέρα για την Υπέρταση (17 Μάη) αναδεικνύει ορισμένα ζητήματα, όπως παρουσιάστηκαν και σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης (ΕΕΥ): Απουσία αναβαθμισμένων δημόσιων και δωρεάν Μονάδων Υγείας για όλους, συστηματικών προληπτικών ελέγχων, δυσκολία των ασθενών να αγοράσουν φάρμακα και να παρακολουθούνται συχνά από γιατρό, κακές συνθήκες διαβίωσης και ανθυγιεινές συνήθειες.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των υπερτασικών περιστατικών σε παιδιά και εφήβους λόγω παχυσαρκίας, καθιστικής ζωής, κακής διατροφής.
«Τα παραπάνω ευρήματα έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα. Η υπέρταση είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς. Ταυτόχρονα όμως η υπέρταση είναι αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς», επισημαίνει η ΕΕΥ.
Με αφορμή το υψηλό ποσοστό των αρρύθμιστων υπερτασικών, ειπώθηκε ότι ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος, δυνατότητας και χρημάτων να επισκεφθεί ο ασθενής το γιατρό, δυσκολία ή αδυναμία να προμηθευτεί τα φάρμακά του – τα οποία πρέπει να παίρνει καθημερινά εφ’ όρου ζωής – παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, οι οικονομικές κρίσεις συνδέονται με αύξηση των καρδιαγγειακών περιστατικών, παράγοντας των οποίων είναι και η υπέρταση, ενώ και την «περίοδο Θάτσερ» στη Μ. Βρετανία παρατηρήθηκε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας λόγω της επιδείνωσης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.