Στο τραπέζι συνδικαλιστικός νόμος, «lock out» και ομαδικές απολύσεις



Η κυβερνητική εκπρόσωπος επαλήθευσε χτες ότι το νήμα των ανατροπών στα Εργασιακά θα πιαστεί από εκεί που το άφησαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

 

Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις
               Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία («lock out») και αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου, που βάζουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, όπως επιβεβαίωσε στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος. Αν και η Ολγα Γεροβασίλη προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες κατ’ αποκλειστικότητα στην προηγούμενη κυβέρνηση και στο ΔΝΤ, εντούτοις δεν αναιρείται το γεγονός ότι και η σημερινή «διαπραγματεύεται» και συζητά με τους δανειστές τα ίδια ακριβώς ζητήματα. Οπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τη θεσμοθέτηση του «lock out» και τις ομαδικές απολύσεις. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει ήδη απορρίψει τη σχετική εισήγηση του ΔΝΤ και εργάζεται για να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις και το «lock out». Θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να αποτρέψουμε και την υλοποίηση άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στους δανειστές, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα, έχει θέσει στη διαπραγμάτευση το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Συζητούν τα πάντα

Από τις δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη προκύπτει σαφώς ότι η κυβέρνηση συζητά τα πάντα, αφού στην πραγματικότητα η ατζέντα διαμορφώνεται από τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, ομολογεί ότι αποδέχεται την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, προκειμένου να τεθούν παραπέρα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και δήθεν προσπαθεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις και την ανταπεργία.

Αλλωστε, όλα τα παραπάνω, που η κυβερνητική εκπρόσωπος τα χρεώνει αποκλειστικά στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν δεσμεύσεις μόνο αυτών, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που με το 3ο μνημόνιο και τη συμφωνία που έκανε το καλοκαίρι του 2015, υπέγραψε τα εξής: «Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην EE (…) Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι, ανανέωσε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, που περιγράφουν με σαφήνεια το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο. Και σίγουρα δεν αποτελούν …εγγύηση για το περιεχόμενο και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, ούτε η εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου, ούτε τα «πρότυπα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» που επικαλείται η κυβερνητική εκπρόσωπος στη συνέχεια της ενημέρωσης, με τα οποία εξωραΐζεται η πολιτική της ΕΕ και επιδιώκεται να παγιδευτούν οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα, η «διαβεβαίωση» της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι «θα τα καταφέρουμε (σ.σ. η κυβέρνηση), όπως καταφέραμε να αποτρέψουμε και την υλοποίηση άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στους δανειστές, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις», μόνο ανατριχίλα προκαλεί στους εργαζόμενους, αφού η κυβέρνηση σφαγίασε κυριολεκτικά τις επικουρικές συντάξεις.

Με την …εγγύηση του ΣΕΒ

Οι ανατροπές στα Εργασιακά συζητήθηκαν και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που συνεδρίασε τη Δευτέρα, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ανέπτυξε στη συνεδρίαση «το σχεδιασμό για την αναμόρφωση και αναβάθμιση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, καθώς και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας».

Η κυβέρνηση επιμένει ότι «δεν υφίσταται και δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα αλλαγής σε ό,τι αφορά το 13ο και το 14ο μισθό, καθώς κάτι τέτοιο ούτε προβλέπεται από τη συμφωνία του Ιουλίου 2015, ούτε έχει τεθεί από τους θεσμούς», ενώ επικαλείται και τη «σχετική διάψευση του ΣΕΒ», ο οποίος όμως έθεσε πρώτος το θέμα, ζητώντας έμμεσα τη διάχυση του 13ου και 14ου μισθού στους άλλους 12.

Κατά τα άλλα, η συνεδρίαση αναλώθηκε σε ευχολόγια για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, παρουσίασε τους άξονες και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που έρχεται να αντικαταστήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με στόχο τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός