Μπουρλότο στα εναπομείναντα ναυτεργατικά δικαιώματα



Την ώρα που ο πρωθυπουργός έδινε τα διαπιστευτήρια του στο εφοπλιστικό κεφάλαιο από το βήμα της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2016», στο υπουργείο Εργασίας στελέχη του κουαρτέτου, της κυβέρνησης και του ΝΑΤ προετοίμαζαν την εφαρμογή των μέτρων του νόμου – λαιμητόμου 4387/2016 σε ότι αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών.

Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση του προέδρου του ΝΑΤ με τα ναυτεργατικά σωματεία. Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την κατάργηση του ΝΑΤ και την ενσωμάτωση του στον ΕΦΚΑ, δραματικές περικοπές στην κύρια και επικουρική σύνταξη, στο εφάπαξ και οδυνηρές επιπτώσεις σε ότι αφορά τα ζητήματα υγείας και πρόνοιας. Το ΝΑΤ ήδη δέχεται αιτήσεις για συνταξιοδοτήσεις ναυτεργατών, ωστόσο μετά την ψήφιση του νόμου η εξέταση τους παραπέμπεται για τους επόμενους μήνες, δημιουργώντας επιπρόσθετα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης για τους ναυτεργάτες. Επιδίωξη της κυβέρνησης και των εφοπλιστών είναι η κατάργηση κλαδικών ΣΣΕ και η αντικατάσταση τους με ατομικές συμβάσεις, σε συνθήκες γαλέρας και μισθούς πείνας, ενώ κατεύθυνσή τους είναι και η ιδιωτική ασφάλιση. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Μαγείρων μπαίνουν μπροστά στη μάχη και καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν την υπόθεση της πάλης στα χέρια τους. Με οργάνωση και αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης και απεργιακής κινητοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση διοργανώνουν πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 15 Ιούνη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός