ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ: Ζουν με την απειλή των δολοφονικών επιθέσεων από φασιστοειδή



 Οι καταστροφές στον καταυλισμό που προκλήθηκαν από τα φασιστοειδή Στην ιχθυόσκαλα διανυκτερεύουν εδώ και μερικές μέρες εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Σούδα της Χίου, μετά τις δολοφονικές επιθέσεις που δέχτηκαν από φασιστοειδή και χρυσαυγίτες, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλο μέρος του καταυλισμού.

Οι 4.249 άνθρωποι που ζουν στο συγκεκριμένο καταυλισμό κάτω από άθλιες συνθήκες, φοβούνται μετά τις επιθέσεις των προηγούμενων ημερών, αφού ως εκ θαύματος γλίτωσαν τις ζωές τις δικές τους και των παιδιών τους από τις επιθέσεις. Και γι’ αυτό πολλοί από αυτούς ζουν εκτός καταυλισμού. Στο μεταξύ, οι καμένες σκηνές από τις επιθέσεις δεν έχουν αντικατασταθεί, ενώ πολλοί ζητούν ρούχα αφού αυτά που είχαν καήκαν. Χτες σημειώθηκαν 67 αφίξεις, ενώ το προηγούμενο τριήμερο έφτασαν τις 200. Αυτό έχει προκαλέσει το αδιαχώρητο στη δομή της ΒΙΑΛ, όπου χτες 200 αλλοδαποί συνωστίζονταν στην πρώτη υποδοχή, ζητώντας συνεντεύξεις για το άσυλο, γιατρούς, χαρτιά κ.ά.

 

Στο μεταξύ, και στη Σάμο πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Στο hot spot της Σάμου κυριολεκτικά στοιβάζονται χιλιάδες άνθρωποι, έχοντας άθλιο φαγητό, έλλειψη ζεστού νερού και θέρμανσης, οι περισσότεροι ευάλωτοι στις καιρικές συνθήκες, χωρίς τα αναγκαία μέτρα υγιεινής, εγκλωβισμένοι στη γραφειοκρατία για να τους δοθεί άσυλο ή να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, επανέλαβε χτες με δηλώσεις του τη θέση του ότι «με βάση τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, στα νησιά θα πρέπει να παραμείνουν αυτοί που εισέρχονται» και χαρακτήρισε ακραία την άποψη «διώξτε τους πρόσφυγες» που ακούγεται στη Χίο, ισχυριζόμενος πως «εάν φύγουν οι πρόσφυγες, θα πέσει η συμφωνία και από την επόμενη μέρα οι μεταναστευτικές ροές από τη γειτονική Τουρκία θα φτάνουν και τις 4.000 καθημερινά». Αναγνώρισε πως υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα για τα κέντρα φιλοξενίας. «Προτείναμε να δημιουργήσουμε κλειστά κέντρα, όπου θα περιορίζαμε τους παράνομους, αλλά οι δημοτικοί άρχοντες το αρνήθηκαν», ανέφερε ο υπουργός. Στο μεταξύ, για άρνηση από πλευράς τοπικών και εκκλησιαστικών αρχών να δώσουν χώρο για τη φιλοξενία προσφύγων, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, έκανε λόγο χτες ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ωστόσο, οι ευθύνες της κυβέρνησης και για τον εγκλωβισμό αλλά και για τις επιθέσεις των φασιστοειδών είναι τεράστιες, αφού η πολιτική της είναι «βούτυρο στο ψωμί» τέτοιων ενεργειών.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι χώροι υποδοχής των προσφύγων δεν είναι σε «κατάσταση που θέλαμε και που έπρεπε να είναι… Εχουν γίνει λάθη σε ό,τι αφορά την όλη κατασκευή και το όλο πλαίσιο υποδοχής. Το άσυλο θα έπρεπε να προχωρά πιο γρήγορα, αλλά τα πράγματα δεν μπορεί να τα προετοιμάζεις τόσο εύκολα όταν δεν ξέρεις τι σου έρχεται».

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός